Secretele oamenilor care NU se imbolnavesc niciodata

Nu trebuie să fii gelos pe colegii de serviciu care nu și-au luat niciodată o zi liberă, pe motiv că ar fi bolnavi. Ca să fii mereu sănătos și într-o formă de zile mari, trebuie să respecți câteva recomandări importante. În acest sens, imunitatea ta este cea care trebuie pusă pe primul plan, pentru că te ajută să lupți contra bolilor.

Iată ce faci ca să amâni îmbolnăvirile!

1. Ia suplimente cu vitamina C

Deși dovezile științifice care arată că vitamina C îmbunătățește imunitatea au fost insuficiente, sunt persoane care se bazează pe această vitamină. De exemplu, ori de câte ori simt că se apropie o perioadă de îmbolnăvire, aceste persoane iau vitamina C.

2. Un somn bun, pentru un sistem imunitar puternic

Unii oameni mărturisesc că dacă dorm între 8 și 10 ore pe noapte, în acest mod reușesc să își mențină corpul sănătos. Experții sunt de acord că dacă ai parte de suficiente ore de somn, sistemul imunitar devine puternic. De fapt, cercetările arată că oamenii care dorm doar 5-6 ore pe noapte au un risc cu 30% ai mare de a răci atunci când sunt expuși la virusul responsabil de răceală; iar acele persoane care dorm mai mult de 7 ore și-au redus riscul acesta cu până la 17%.

3. Întărește-ți puterea minții

Un alt secret ca să nu te îmbolnăvești are legătură cu puterea minții tale. Atunci când oamenii din jurul tău se plâng de cât de repede se îmbolnăvesc în anumite perioade ale anului, poți să le spui că tu te îmbolnăvești rareori. Și trucul poate să funcționeze, în sensul că într-adevăr nu te îmbolnăvești. Este vorba de puterea de a crede pe deplin în această afirmație. Iar mintea (prin puterea autosugestiei) te va ajuta să nu te îmbolnăvești. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru, dar un studiu din 2018 a descoperit că bunăstarea psihologică crește răspunsul imun al organismului uman 1.

4. Nu lăsa stresul să te acapareze

S-a dovedit că stresul slăbește sistemul imunitar, însă cu toate acestea este imposibil să evităm situațiile stresante. Așadar, obiectivul tău ar trebui să fie să îți manageriezi stresul într-un mod sănătos. Unii oameni apelează la trucuri simple. De exemplu, ei încearcă să își controleze răspunsurile la anumiți factori de stres, prin dans, meditație zilnică și afirmații repetate legate de stres, învățând astfel să nu se lase controlați de stresul din viața lor. Încearcă și tu să practici yoga, meditație, anumite tehnici de respirație etc.

5. Menține-ți mâinile curate

Este esențial să îți speli bine mâinile, pentru cel puțin 20 de secunde, și, ori de câte ori este posibil, să deschizi ușile și să atingi butoanele de la lift cu un șervețel curat. Un alt exemplu care te ajută să menții lucrurile curate: când te întorci la birou, folosește imediat șervețele antibacteriene cu care să îți ștergi mâinile. Alt sfat util: ia suplimente cu zinc la primul semn care îți arată că o răceală este pe cale să te acapareze, de obicei, dacă simți o senzație neplăcută în gât.

Și nu uita că infecțiile se transmit în mare parte prin proximitate. Așa că stai departe de persoanele care par răcite. 

6. Mergi la sala de sport cu regularitate

Exercițiile fizice făcute cu regularitate îți întăresc sistemul imunitar și îți vor reduce riscul de a face infecții respiratorii ale tractului superior, potrivit unui studiu din "Journal of Sport and Health Science". De exemplu, ia-ți partenerul (iubitul sau soțul) și antrenați-vă la sală de cel puțin 3 ori pe săptămână. Mai mult, puteți lucra împreună cu un antrenor personal, în mai multe feluri, pentru că el vă poate ajuta să alegeți cele mai bune exerciții pentru stilul vostru de viață. Așa vei vedea că nu te îmbolnăvești la fel de des ca restul lumii de la birou.

7. Apelează periodic la suplimente cu acizi grași Omega-3 

Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți pe care îi obțineți din alimente (sau suplimente) care ajută la construirea și menținerea unui organism sănătos. Ele sunt cheia structurii fiecărui perete celular pe care îl aveți. Sunt, de asemenea, o sursă de energie și ajută ca inima, plămânii, vasele de sânge și sistemul imunitar să funcționeze așa cum ar trebui 2.

Acizii grași EPA și DHA contribuie la menținerea în parametri optimi a funcțiilor cardiovasculare și cerebrale, susțin sistemul imunitar și funcționarea normală a sistemul nervos. Suplimentele cu Omega-3 pot ajuta la prevenirea și tratarea depresiei și anxietății. EPA pare să fie cel mai eficient în lupta contra stărilor de depresie.În plus, acizii grași  DHA reprezintă o componentă structurală a retinei ochilor. Administrarea unui nivel optim de acizi grași Omega-3 poate ajuta la prevenirea degenerării maculare, care poate provoca tulburări de vedere și orbire.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Niveluri mai ridicate de acizi Omega-3 în sânge măresc speranța de viață cu aproape cinci ani: o creștere cu 1% a acestei substanțe în sânge este asociată cu o modificare a riscului de mortalitate similară cu cea a renunțării la fumat. Acizii grași Omega-3 pot avea numeroase beneficii pentru oamenii cu sindrom metabolic. Aceștia pot reduce rezistența la insulină, pot lupta împotriva inflamației  și ameliorează mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și în cazul majorității nutrienților, există o limită superioară referitoare la câți acizi grași Omega-3 ar trebui să luați zilnic din alimente și suplimente. Potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente a Statelor Unite ale Americii (FDA), administrarea a până la 2.000 mg de EPA și DHA combinate pe zi din suplimente este sigură. În doze mari, acizii grași Omega-3 au efecte de subțiere a sângelui.

8. Sistemul imunitar puternic, un alt secret al oamenilor care nu se îmbolnăvesc niciodată

Potrivit statisticilor, în medie, un om are în jur de 200 de răceli de-a lungul vieții.  Cel mai bun aliat al tău, mai ales în sezonul rece, este sistemul imunitar. Specialiștii spun că unii dintre noi moștenesc un set de gene ale sistemului imunitar care sunt deosebit de puternice în fața unui anumit virus. Dar asta nu înseamnă că tu sau eu am avea un sistem imunitar mai bun sau mai rău, ci înseamnă că facem față diferit unui anumit virus. Există o diversitate inerentă în modul în care sistemele noastre imunitare răspund la diferite boli și această diversitate este esențială pentru modul în care specia noastră supraviețuiește bolilor. Din fericire, acesta are mulți aliați pe care îi poți include mai des în alimentația ta, pentru a fi ferit de boli.

Fructele citrice - Alege să mănânci grepfrut, portocale, mandarine, clementine, lămâi, limete etc. Se crede că vitamina C ar creste producția de globule albe din sânge (leucocite), iar acestea, așa cum știi deja, sunt cheia care te ajută să lupți contra infecțiilor.

Ardeiul gras roșu - Această legumă conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În plus, ardeiul este bogat în betacaroten. Pe lângă faptul că îți fortifică sistemul imunitar, vitamina C poate să ajute și la menținerea sănătății pielii.

Broccoli - este bogat în vitamine și minerale, precum vitaminele A, C și E, antioxidanți și fibre. Încearcă să îl prepari cât mai puțin termic sau să îl consumi crud.

Ghimbirul - E un aliat la care poți apela după ce te îmbolnăvești. Ghimbirul poate să reducă inflamația, iar în acest mod poate reduce neplăcerile, cum ar fi durerile în gât. În plus, este un remediu excelent pentru greață.

Spanacul - nu doar că este bogat în vitamina C, însă conține mulți antioxidanți și betacaroten, ceea ce poate spori capacitatea sistemului nostru imunitar de a lupta contra infecțiilor.

Iaurtul - poate fi o sursă excelentă de vitamina D (dacă alegi sortimente îmbogățite cu vitamina D), care ajută la reglarea sistemului imunitar și care sporește sistemul natural de apărare al corpului nostru.

Papaya - un alt fruct bogat în vitamina C, papaya conține o enzimă digestivă care are efecte antiinflamatoare. În plus, fructul conține cantități bune de potasiu, vitaminele B și acid folic, iar toate acestea sunt benefice pentru starea generală de sănătate.

Pește - ghidurile alimentare recomandă oamenilor să mănânce pește de două ori pe săptămână. „Pentru majoritatea indivizilor este bine să mănânci pește chiar în fiecare zi”, spune Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție, adăugând că „cu siguranță este mai bine să mănânci pește în fiecare zi decât să mănânci carne de vită în fiecare zi. În timp ce consumul de pește are beneficii nutriționale, are și riscuri potențiale. Peștii pot absorbi substanțe chimice nocive din apă și din alimentele pe care le consumă. Substanțele chimice precum mercurul și microparticulele de plastic se pot acumula în corpul lor în timp, care  pot dăuna creierului și sistemului nervos. Așa că recomandarea de două ori pe săptămână reprezintă o recomandare mai potrivită”.

9. Vaccinează-te la timp

Nu doar vaccinul și rapelurile COVID-19, ci și alte vaccinuri de rutină sunt concepute pentru a te ajuta să nu te îmbolnăvești. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă imunizarea cu vaccinurile anuale împotriva gripei pentru toată lumea, chiar și pentru bebelușii care au peste 6 luni. În plus, specialiștii spun că adulții între 19 și 59 de ani ar trebui să fie vaccinați împotriva hepatitei B, iar dacă ai boli pulmonare sau peste 65 de ani, vaccinurile împotriva pneumoniei sunt foarte importante. Vaccinarea împotriva zonei zoster este recomandată după vârsta de 50 de ani și este necesar rapelul împotriva tetanosului la fiecare 10 ani. 

Regulile secrete ale oamenilor care nu se îmbolnăvesc:

  • Nu fuma.
  • Alege o dietă care este bogată în fructe și legume, precum cele de mai sus.
  • Fă mișcare în mod regulat și alege exerciții fizice de intensitate moderata.
  • Menține-ți greutatea în limite normale.
  • Bea alcool cu moderație sau deloc
  • Dormi suficient.
  • Respectă normele de igienă pentru a evita o infecție, cum ar fi să îți speli mâinile frecvent și să prepari alimentele (carnea și legumele) gătindu-le suficient.
  • Încearcă să reduci stresul din viața personală și profesională.

Nu uita! Oamenii care fac mișcare și sport zilnic trăiesc în medie mai mult decât cei care nu practică sport. Activitatea fizică regulată reduce șansele de a face boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, unele forme de cancer, depresie și poate chiar să te ajute să rămâi într-o formă mentală cât mai bună până la bătrânețe.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The role of psyhological well-being in bossting immune response: an optimal effort for trackling infection”, Afr J Infect Dis. 2018, Abdurachman, Netty Herawati
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5876785/
2 Studiul „Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells”, Int J Mol Sci. 2019 Oct, Saray Gutiérrez, Sara L Svahn, and Maria E Johansson
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/
Centers for Disease Control and Prevention - Handwashing in Communities: Clean Hands Save Lives
https://www.cdc.gov/handwashing/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0