6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in trusa de vacanta
6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in trusa de vacanta
6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in trusa de vacanta
Te pregătești să faci bagajul pentru vacanța de vară? Pe lângă haine, accesorii și produse cosmetice, te ajutăm cu o listă de lucruri esențiale ce nu ar trebui să îți lipsească din bagaj, ca să te poți bucura de o vacanță fără neplăceri legate de sănătate.
Ce trebuie să pui în bagajul pentru vacanță
Pălărie, șapcă sau eșarfă
Un astfel de accesoriu este extrem de important pentru fiecare membru al familiei. În funcție de preferințe, poți folosi o pălărie, o șapcă sau o eșarfă pe care să o legi în jurul capului. Specialiștii ne recomandă însă una dintre primele doua variante, fiindcă un bor mai larg sau un cozoroc nu ne protejează doar capul, ci și fața, decolteul și umerii.
Iată de ce este atât de important să porți o pălărie atunci când ești în vacanță:
- Te protejează de insolație, nu doar pe plajă, ci și atunci când te plimbi, mergi în drumeții sau stai la terasă, în soare. Insolația este extrem de neplăcută, și, în cazuri mai grave, îți poate cauza mari probleme de sănătate.
- Mai mult decât atât, îți protejează fața, ochii, urechile, umerii și decolteul de radiațiile UV, reducând astfel riscul de arsuri solare, pete hiperpigmentare și îmbătrânire prematură.
- Ar mai fi de zic că pălăria îți protejează și părul de soare și de vânt, ambele cauze ale unui păr uscat, tern, lipsit de strălucire și viață; în plus, soarele poate decolora părul vopsit, așa că protecția oferită de o pălărie te va ajuta să îți păstrezi culoarea.
Ochelari de soare
Știai că arsurile solare se pot manifesta și la nivelul ochilor? Retina poate fi afectată de o expunere necontrolată la soare. De asemenea, pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă și expusă unui risc mult mai mare de arsuri.
Ochelarii de soare sunt esențiali pe tot parcursul anului, atât timp cât soarele strălucește pe cer. Este extrem de important să alegem ochelari de soare de calitate, achiziționați din magazine de profil, fiindcă adevărata protecție nu vine doar din faptul că plasticul lentilei este închis la culoare.
Ochelarii pe care îi purtăm trebuie să aibă cu adevărat filtre UV aplicate pe lentile, altfel ne vom „păcăli” și expune unui risc foarte mare. Dacă ochelarii de soare pe care îi purtăm nu sunt altceva decât un plastic frumos colorat, pupila noastră se va deschide observând cantitatea mai mică de lumină care trece, lăsând de fapt mai mult loc luminii să intre în interiorul ochiului. Iar mai multă lumina vine și cu mai multe radiații UV periculoase.
Dispozitive de monitorizare a radiațiilor UV
Am afirmat deseori că protecția solară trebuie să implice o serie de diferite obiceiuri și accesorii, pentru a ne putea asigura că este cu adevărat eficientă. Alături de pălărie, ochelari de soare, haine de protecție și loțiuni speciale cu factor SPF ridicat, trebuie să folosim dispozitive de monitorizare a radiațiilor UV.
Un astfel de dispozitiv poate fi purtat fie sub formă de brățară, fie ca plasture lipit pe piele sau haine, și măsoară cantitatea de radiații UV la care ne expunem, comportându-se la fel ca pielea noastră. Prin schimbarea culorii, de la galben la portocaliu și apoi roz, ne anunță când este cazul să ne retragem la umbră, fiindcă soarele începe să devină periculos pentru noi. Este un instrument la îndemână, accesibil ca preț, poate fi purtat de copii și adulți de toate vârstele, este rezistent la apă și foarte ușor de aplicat.
Trusa de medicamente
Despre trusa de medicamente esențiale în vacanță am scris un articol aici și te invit să îl citești înainte de a pregăti bagajul. Nu implică nimic complicat și te asigură că te poți descurca, oriunde te afli în lume și la orice oră din zi și din noapte, să tratezi mici probleme de sănătate.
În principiu, trusa de medicamente pentru vacanță ar trebui să acopere nevoile în cele mai comune simptome și afecțiuni: dureri diverse, greață, balonare, diaree sau constipație, febră, etc. Desigur, dacă simptomele nu cedează sau sunt severe, este indicat să consulți un medic sau să mergi la un spital local.
Loțiuni cu SPF și cremă hidratantă
Vara expunem mai multă piele razelor soarelui, care sunt mai puternice și ne pot afecta pielea în doar câteva minute. În vacanță, rutina de îngrijire a pielii ar trebui să implice doi pași: Primul pas este reprezentat de protecția solară: alege o loțiune specială în funcție de nevoile pielii tale, preferabil cu SPF 30 sau 50, pentru o protecție ridicată. Asigură-te că aplici loțiunea pe toată suprafața corpului, inclusiv pe urechi, față, labele picioarelor și mâini, într-un strat generos.
Al doilea pas important este hidratarea pielii după expunerea la soare. La finalul zilei, după un duș prin care elimini excesul de cremă cu SPF, nisipul, sarea și praful de pe piele, hidratează-ți temeinic pielea printr-un masaj. De altfel, vei observa că este foarte uscată și că loțiunea sau crema se vor absorbi imediat în piele. O vei ajuta astfel să se hidrateze și să se refacă după o zi petrecută în soare, vânt și, eventual, apă sărată sau cu clor.
Protecție împotriva insectelor
Nu în ultimul rand, este important să ne protejăm împotriva insectelor. Petrecem mai mult timp afară, de aceea una dintre marile neplăceri din vacanță este să ne trezim după o seară la restaurant sau o noapte răcoroasă petrecută cu geamul deschis, cu înțepături de țânțar sau, și mai rău, de păianjen. Folosește spray-uri și loțiuni speciale și tratează inflamația cât mai rapid dacă înțepătură s-a produs deja, pentru a evita mâncărimile și semnele.
Ce să mai pui în bagajul de vacanță
Înainte de toate, asigură-te că pui în bagajul de mână pașaportul și diverse documente de călătorie - cum ar fi asigurarea de călătorie. De altfel, nu ar fi rău să faci copii xerox actelor pe care urmează să iei cu tine (carte de identitate sau pașaport) înainte de a călători.
Pune în bagaj haine potrivite pentru clima din destinația în care urmează să ajungi și alege-le și în funcție de orice activități urmează să faci. Este important să pui în bagaj atât haine subțiri, dacă urmează să mergi undeva unde e cald, cât și haine mai groase. De regulă, dimineața și seara este mai rece, așa că o să ai nevoie să mai pui un strat pe tine.
Așa cum am menționat și mai sus, printre piesele vestimentare pe care le pui în bagaj ar trebuie să se regăsească și unele potrivite pentru activitățile pe care plănuiești să le faci în timpul vacanței, călătoriilor, astfel încât să fii pregătit cu echipamentul potrivit - indiferent dacă vei face drumeții, snorkelling sau dacă plănuiești să vizitezi anumite obiective turistice.
În cazul în care plănuiești să mergi foarte mult pe jos sau în drumeții, asigură-te că ai la tine niște pantofi de mers de bună calitate. De obicei, cel mai bine este să porți pantofii cei mai voluminoși la aeroport, astfel încât să poți economisi spațiu în bagaj.
Încearcă să ai mereu la tine o sticlă de apă pentru a rămâne hidratat pe drum. Majoritatea rucsacilor de călătorie au un compartiment special pentru sticla de apă, astfel încât să fie ușor de accesat atunci când te plimbi. Nu numai că sticlele de apă reutilizabile sunt mai bune pentru mediul înconjurător, dar sunt și o modalitate excelentă de a economisi bani, astfel încât să nu fii nevoit să cumperi mereu apă.
Tot din bagaj nu ar trebui să-ți lipsească nici perna pentru călătorie. Aceasta este foarte utilă în timpul călătoriilor cu trenul, cu avionul, cu barca, cât și cu mașina. Dacă nu ești genul de persoană care să adoarmă ușor, îți recomand să pui în bagaj și o mască de ochi. În plus, o poți avea la îndemână în bagajul de mână dacă urmează să faci călătorii lungi cu autobuzul sau cu trenul, atunci când vrei să te odihnești.
Ți-am vorbit mai sus despre protecția solară, dar ar trebui să știi și că balsamul de buze cu SPF ar trebuie să-ți fie la îndemână în vacanță, căci și buzele pot fi deteriorate de soare la fel cum poate și se întâmplă și în cazul pielii. Găsești un astfel de produs în farmacie sau în magazinele de cosmetice. Soarele îți poate usca și buzele, așa că împachetează-ți și balsamul de buze hidratant preferat.
Ca să nu te plictisește, ar fi bine să ai la îndemână și ceva de citit, de exemplu. Este posibil să petreci mult timp în avion sau în tren, așa că-ți poți cumpăra niște cărți pentru a te menține ocupat (sau un Kindle pentru a economisi spațiu).
Și nu în ultimul rând, împachetează și câteva gustări mici care vor încăpea în rucsac. Asigură-te că împachetezi gustări neperisabile, precum biscuiți și covrigei, în eventualitatea cazului că ți se face foame.
Diareea călătorului, o problemă serioasă
Diareea călătorilor este cea mai frecventă boală legată de călătorii. Poate apărea oriunde, dar destinațiile cu cel mai mare risc sunt în Asia (cu excepția Japoniei și a Coreei de Sud), precum și în Orientul Mijlociu, Africa, Mexic și America Centrală și de Sud. La adulții altfel sănătoși, diareea este rareori gravă sau pune viața în pericol, dar poate face o călătorie foarte neplăcută.
Dacă în vacanță te confrunți cu această problemă, bea multe lichide pentru a te menține hidratat și apelează la medicamente, pentru a trata simptomele diareei. Aceste medicamente scad frecvența și urgența nevoii de a merge la baie. Dacă în ciuda tratamentului continui să te simți rău, nu mai amâna vizita la medic.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Travelers' Diarrhea
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travelers-diarrhea
Te-ar mai putea interesa și...