Trusa de medicamente pentru vacanță: ce să NU îți lipsească din bagaj

Atunci când pleci în vacanță, ultimul lucru pentru care ai vrea să te îngrijorezi este faptul că nu ți-ai luat în bagaj toate acele medicamente și dispozitive necesare atât pentru ține, cât și pentru copilul ori partenerul tău.

 

Așa că ți-am pregătit un mic ghid - am putea să spunem o mică listă - cu acele lucruri de care este posibil să ai nevoie în bagajul pentru concediu, atunci când călătorești fie în țară, fie peste hotare. În funcție de activitățile pe care le vei avea în concediu ori în funcție de cât de izolată este destinația de vacanță aleasă, este posibil să ai nevoie de mai multe ori de mai puține lucruri de pe această listă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Înainte de a-ți face bagajul, gândește-te la zona geografică pe care urmează să o vizitezi și la ceea ce s-ar putea să găsești ori să nu găsești acolo. Discută cu medicul tău ori cu medicul pediatru al copiilor tăi, pentru a-i cere sfatul înainte de a pleca în concediu, dacă nu ești sigur de ce trebuie să iei în bagaj, ca să aveți o călătorie plăcută și lipsită de griji din punct de vedere al medicamentelor.

Așadar, potrivit celor de la CDC, poți folosi această listă pentru a te pregăti pentru următoarea vacanță. Asigură-te că iei medicamentele necesare cu tine, pentru că nu poți fi sigur de calitatea unor substanțe medicamentoase pe care le cumperi din alte zone. Desigur, s-ar putea ca nu toate aceste lucruri și medicamente să fie relevante ori necesare pentru tine și familia ta ori pentru planurile voastre de vacanță. Însă, în linii mari, am putea spune că din trusa de medicamente pentru vacanță nu trebuie să lipsească:

Medicamentele prescrise de medic: aici intră cele care au fost prescrise (deci pe bază de rețetă) de medicul tău ori de medicul pediatru ori de cel al unui membru din familie pentru acea persoană; antibiotice pentru a trata „diareea călătorului”, medicamente pentru a preveni malaria (dacă mergeți în zone cu risc crescut).

Dispozitive ori obiecte medicale: ochelari și lentile de contact; brățări medicale care te alertează în privința unor afecțiuni; teste și accesorii pentru controlul glicemiei (în cazul în care cineva dintre cei dragi are diabet); insulină injectabilă; inhalatoare; stilouri preumplute cu adrenalină (în cazul în care cineva drag are o alergie periculoasă). De asemenea, puteți lua cu voi un nebulizator cu compresor, prietenos pentru copii, pentru realizarea terapiilor cu medicamente împotriva alergiilor sau a altor afecțiuni respiratorii.

Medicamente care se eliberează fără prescripție medicală - în general, din bagajul pentru vacanță nu trebuie să vă lipsească: medicamente antidiareice, medicamente antiacide, antihistaminice, medicamente pentru răul de mișcare, dropsuri antitusive, medicamente ori siropuri care suprimă tusea ori medicamente cu efect expectorant, medicamente descongestionante, medicamente pentru calmarea durerii și pentru febră (paracetamol, aspirină sau ibuprofen), un laxativ ușor, un sedativ ușor ori un medicament care te ajută să dormi mai bine.

Alte accesorii și lucruri care previn îmbolnăvirea ori alte neplăceri

În bagajul pentru concediu poți pune și un gel de curățare cu 70% alcool și cu aloe vera, cum ar fi Guard X; tablete pentru purificarea apei; spray-uri repelente pentru alungarea insectelor; creme cu factor de protecție solară (care asigură protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB, cu SPF 15, SPF 30 ori cu un factor de protecție mai mare); ochelari de soare și pălărie; prezervative; pilule anticoncepționale sau alte metode contraceptive; dopuri de urechi.

Pentru trusa de prim-ajutor, este util să ai în bagaje (mai ales dacă pleci în vacanță într-o zonă de unde știi că îți va fi greu să faci rost de medicamente) următoarele: cremă cu hidrocortizon, creme sau unguente antifungice sau antibacteriene, termometru digital, săruri de rehidratare orală, o soluție de curățare a rănilor care să fie antiseptică, gel cu aloe vera pentru arsurile solare, o cremă sau un gel împotriva mâncărimilor (în cazul în care vă înțeapă sau vă mușcă insectele), bandaje și comprese sterile, mănuși chirurgicale de unică folosință, bețișoare de urechi, pensetă, picături de ochi sau lacrimi artificiale, pentru lubrifierea ochilor.

Alte medicamente pe care le poți lua în bagaj când pleci în vacanță, pe lângă cele eliberate pe bază de prescripție medicală, sunt: medicamentele pentru răul de altitudine, antibiotice pentru anumite infecții intestinale ori pentru infecții respiratorii grave, tablete care previn malaria.

Ce medicamente luăm în concediu pentru copii

Dacă pleci în vacanță cu copiii, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le iei în bagaj. Dacă mergeți într-o zonă mai degrabă izolată, vei dori să iei mai multe lucruri și medicamente în bagaj, pentru a satisface nevoile întregii familii. Pentru copii, nu uita să iei în trusa de medicamente și:

  • Bandaje sau plasturi de toate formele și de toate dimensiunile
  • Șervețele sterile pentru situațiile când trebuie să cureți anumite suprafețe.
  • Ibuprofen sub formă de sirop (dacă este cazul) - Nu uita că micuții cu vârste sub 12 ani au șanse mici să înghită tabletele ori medicamentele, așa că vei avea nevoie de substanță activă sub formă lichidă și de o seringă cu care să le dai medicamentul prescris de medic.
  • O cremă sau o loțiune care se aplică după înțepăturile / mușcăturile de insecte 
  • Medicamente pentru răul de mișcare
  • Medicamente antidiareice - Diareea este o problemă extrem de frecventă în timpul vacanțelor și călătoriilor, așa că este posibil ca și copilul să fie afectat.
  • Antihistaminice - pentru că cel mic se află într-un mediu nou, pot ieși la iveală noi alergii și afecțiuni asociate, așa că este bine să ai antihistaminice în bagaje.
  • Plasturi pentru bătături - sunt ideali în cazul în care aveți în plan să mergeți mult pe jos.

Aceste obiecte sau produse le poți cumpăra de la destinație, doar atunci când este nevoie: o loțiune care se aplică după expunerea la soare (after sun), un termometru și bandaje, balsam de buze, ace de siguranță, o foarfecă mică, tampoane, șervețele, vată hidrofilă, scutece de unică folosință etc.

Sursă foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Travelers’ Health
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/pack-smart

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0