5 decizii pentru noul an, care sunt usor de respectat

Poți face schimbări în fiecare zi a vieții tale, însă prima zi din an te va stimula să te ții de promisiunile pe care ți le faci ție. Așadar, începutul de an reprezintă un prilej oportun pentru o serie de decizii. Aceste idei te vor ajuta să ai mai mult succes în noul an. În plus, nu sunt așa de greu de respectat.

Schimbarea nu este ușoară, dar asta nu înseamnă că nu poți adopta câteva obiceiuri sănătoase în anul următor. Ca să îți „pavezi" calea către succes, scrie-ți pe o foaie obiectivele, împărtășește-le cu cineva care te va ajuta să ții cont de ele și asigură-te că sunt obiective/promisiuni clare și cât mai ușor de atins cu putință. Știi și tu că Roma nu a fost construită într-o singura zi, așa că cel mai important lucru este să te asiguri că ai obiective care sunt, de fapt, realiste.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Iată mai jos câteva mici schimbări, care au totuși un impact mare, pe care le poți încadra la categoria „decizii" în anul care urmează!

1. Fii prezentă atunci când mănânci

Ideea de a fi „mindful" când mănânci este destul de simplă: dacă îți acorzi timpul necesar pentru a savura cu adevărat alimentele pe care le mănânci, fără ca atenția să îți fie distrasă de alte lucruri, atunci corpul tău îți va spune clar când ai stomacul plin (când ești sătulă), dar și ce alimente ar trebui să consumi. Scopul este că acest obicei alimentar (să fii prezentă când mănânci) să te ajute să ajungi la o dietă sănătoasă și echilibrată, care totodată să includă și preparatele tale preferate.

Dacă acorzi atenție preparatelor din fața ta, vei fi mai satisfăcută de ce mănânci din punct de vedere psihologic, explică specialiștii. Așadar, dacă mănânci în mod conștient, vei fi chiar mai fericită decât atunci când mănânci pur și simplu.

2. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră

Cei mai mulți oameni se concentrează pe numărul de ore de somn pe care le dormim și acest lucru este, într-adevăr, important, dar mulți dintre noi nu conștientizează importanța unui program consistent (îi poți spune rutină chiar) de mers la culcare și trezire. Așa că specialiștii în medicina somnului ne sfătuiesc ca în 2018 să încercăm să mergem la culcare la aceeași oră, în mod regulat, și să încercam pe cât posibil să ne trezim la aceeași oră, pentru a vedea cum ne face să ne simțim acest mic truc.

3. Găsește antrenamentele cele mai potrivite pentru tine, care te vor ajuta să-ți atingi obiectivele stabilite

În primul rând, stabilește clar ceea ce vrei să obții atunci când mergi la sala de fitness, fie că este vorba de faptul că îți dorești mai multa masa musculară, fie că vrei să îți sporești flexibilitatea, ori vrei doar să arzi grăsimea. Apoi încearcă antrenamente și exerciții care sunt aliniate cu obiectivele tale. Și alege antrenamente de care să te bucuri, astfel încât să fii mai înclinată să revii la sală, exact la aceste antrenamente.

4. Renunță la zahăr sau redu consumul

Știi că un consum excesiv de zahăr îți crește riscul de boli de inimă, obezitate și diabet de tip 2. În noul an, evaluează cât de mult zahăr consumi, de fapt, și dacă ajungi la concluzia că e mult, ia măsuri pentru a reduce consumul sau pentru a renunță complet la zahăr.

Renunțarea la zahăr este un proces gradual și nu se întâmplă peste noapte, dar odată ce ai început să mai „tai" din el, vei realiza că nu ai atât de multă nevoie de zahăr pe cât ai fi crezut. Totodată, efectele pozitive pe care le vei resimți după ce renunți la zahăr te vor încuraja în demersurile tale. 

5. Bea mai multă apă

Dacă vrei să crești volumul de apă pe care îl bei, încearcă să ții o sticlă cu apă pe birou, să bei un pahar cu apă înainte de a începe fiecare masă sau bea puțină apă atunci când te simți flămândă. Experții spun că noi, oamenii, adeseori confunda foamea cu setea, așa că nu e nimic rău în a bea puțină apă în diferite momente ale zilei, ca să te asiguri că foamea ta este „reală" și că nu îți era, de fapt, sete.

Ce decizii ai putea să mai iei pentru o stare de bine

Citește (sau ascultă) mai multe cărți 

Consolidează-ți cunoștințele și redu timpul petrecut pe telefonul mobil, citind sau, de ce nu?, ascultând mai multe cărți în noul an! Cărțile audio sunt foarte populare și sunt o variantă accesibilă atunci când stai în trafic, de exemplu, sau când gătești. 

De altfel, într-un studiu mai vechi oamenii de știință au încercat să vadă dacă există diferențe între a asculta o carte audio sau a citit o carte în format fizic. Un grup a ascultat secțiuni din „Unbroken”, o carte non-ficțiune despre al Doilea Război Mondial de Laura Hillenbrand, în timp ce un al doilea grup a citit aceleași părți pe un E-book. În studiu a mai fost inclus un al treilea grup care a citit și a ascultat în același timp. 

După aceea, tuturor participanților la studiu li s-a cerut să susțină un test menit să măsoare cât de multe informații au reținut după ce au citit sau au ascultat partea din cartea respectivă. Oamenii de știință nu au găsit diferențe semnificative de înțelegere între citire, ascultare sau citire și ascultare simultane. 

Redu consumul de alcool

Decizia de a renunța la alcool, chiar și temporar, este o călătorie intens personală. Pentru mulți oameni, o lună fără băutură poate duce la îmbunătățiri ale sănătății și bunăstării. De exemplu, poți să ai astfel un somn de mai bună calitate, să ai mai multă energie și să observi că ți s-a îmbunătățit concentrarea. Mai mult decât atât, renunțarea la alcool poate să ducă și la îmbunătățirea relațiile sociale, performanței la locul de muncă sau rezultatelor academice.  

Practică exerciții de respirație

Includerea exercițiilor de respirație în rutina zilnică îți poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de bine prin stimularea atenției și reducerea stresului. Este un angajament direct, dar puternic, pentru o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. 

Creează-ți un Vision Board

Adu la „viață” speranțele și visele în nou an, făcându-ți un Vision Board. Ar putea include obiective precum noi aventuri de călătorie, realizări în carieră sau dezvoltare personală. Adunarea imaginilor și a dorințelor tale pe acest panou te va ajuta să rămâi motivat pe tot parcursul anului.

Găsește echilibrul dintre viața profesională și viața personală

Există o mulțime de modalități prin care poți găsi echilibrul dintre viața profesională și viața privată, indiferent dacă lucrezi sau nu de acasă. De exemplu, poți să îți stabilești un obiectiv de a termina munca la o anumită oră în fiecare zi, astfel încât să te poți bucura de timpul petrecut cu prietenii și cu familia.

Încearcă să te relaxezi mai mult 

În mod ciudat, poate fi greu să fii neproductiv. Credem că statul degeaba sau activitățile relaxante înseamnă pierderea timpului. Însă este important ca din când în când să îți rezervi timp să faci ceva care îți face plăcere sau care te relaxează. 

Dacă vrei să știi cum să te relaxezi, atunci tot ce trebuie să faci este să-ți pui căștile și să asculți muzica ta preferată. Oamenii de știință spun că muzica poate avea un efect calmant instantaneu asupra minții și corpului nostru. Potrivit unui studiu mai vechi, sunt suficiente doar 20 de minute de ascultare a muzicii pentru a reduce nivelul de stres în mod remarcabil. 

Mai mult decât atât, ascultarea muzicii preferate poate reduce anxietatea, ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Prin urmare, creează o listă de redare cu cântece sau sunete ale naturii (oceanul, un pârâu care curge, ciripitul păsărilor) și permite-ți minții să se concentreze asupra diferitelor melodii sau instrumente.

De altfel, în momentele în care nu te simți bine poți să asculți muzică pline de viață și optimiste. Acestea te vor binedispune. În plus, ele sunt, fără îndoială, cele mai eficiente tehnici de relaxare susținute de știință, care te vor ajuta să scapi instantaneu de stres și anxietate.

Începe un jurnal

Începe să ții o evidență regulată a gândurilor, sentimentelor și percepțiilor personale. Beneficiile jurnalului sunt numeroase: poate ajuta la reducerea anxietății, la crearea conștientizării și la reglarea emoțiilor. 

Exersează să spui „Nu”

Poate că îți place să fii omul care este acolo la nevoie pentru orice, indiferent de oră sau de zi. Însă este important să înveți cum să stabilești cu blândețe limite. Acest lucru îți poate îmbunătăți relațiile cu tine însuți și cu oamenii la care ții.  

Și mai ales, învață să pui limite la locul de muncă. Majoritatea oamenilor își petrec cea mai mare parte a orelor muncind. Iar dacă jobul pe care îl au este stresant, poate să ducă la epuizare. În cazul în care te confrunți cu probleme de concentrare, dispoziție deprimată, pierderea interesului sau a plăcerii, nu mai amâna consultul medical de specialitate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Psychological Association - Stress effects on the body 
https://www.apa.org/topics/stress/body

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0