Semnele ascunse ale infertilității pe care orice cuplu trebuie să le știe

Principalul simptom al infertilității este imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Este posibil să nu existe alte simptome evidente. Menstruațiile neregulate sau absente ori, în unele cazuri, unele semne ale unor probleme hormonale, cum ar fi modificări în creșterea părului sau în funcția sexuală sunt semne precoce destul de frecvente și destul de surprinzătoare ale infertilității. Învață să recunoști semnele infertilității, iar dacă vrei să ai un copil, mergi la medic pentru investigații suplimentare.

1. Încerci să rămâi însărcinată de mai bine de 6 luni – 1 an

Acesta este intervalul de timp pe care femeile cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani ar trebui să și-l acorde, înainte de a discuta problemele legate de fertilitate cu medicul lor ginecolog.

Femeilor cu vârsta sub 35 de ani experții le recomandă să mai încerce aproximativ un an să aibă act sexual neprotejat, cu contact sexual în perioada propice a lunii („fereastra fertilă”), înainte de a încerca orice tratament sau testare pentru infertilitate. Femeile cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să consulte un medic ginecolog sau un obstetrician în cel mai scurt timp, dacă își doresc să rămână însărcinate.

2. Nu știi când trebuie să îți vină menstruația

În medie, lungimea unui ciclu menstrual este de 28 de zile, cu toate că și intervalul cuprins între 21 și 35 de zile este considerat normal. Micile fluctuații de la o lună la alta sunt un lucru pe care îl poți observa, dar dacă menstruațiile tale sunt atât de neregulate, încât nici nu mai încerci să le urmărești, acest aspect ar putea indica o problemă în ceea ce privește producția de ovule sau chiar o problemă în privința ovulației. Potrivit specialiștilor, afectarea ovulației este responsabilă pentru infertilitate în aproape 25% dintre cazurile cuplurilor infertile.

3. Ai menstruații foarte abundente

Fie că folosești absorbante sau tampoane intravaginale, observi că menstruația ta este foarte abundentă. Anumite afecțiuni, precum problemele glandei tiroide sau bolile renale pot cauza sângerări menstruale excesive, la fel și unele medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele sau anticoagulantele.

De asemenea, motivul unei menstruații foarte abundente ar putea fi și o afecțiune ce are legătură cu infertilitatea. De exemplu, dacă ovarele tale nu eliberează un ovul, se declanșează o reacție în lanț: corpul tău secretă mai puțin progesteron, hormonii tăi suferă un dezechilibru, iar mucoasa uterului tău se dezvoltă mai mult decât ar trebui, iar în acest fel ajungi să ai sângerări abundente în timpul menstruației.

4. Ai dureri menstruale foarte mari

Sângerarea între trei și șapte zile poate fi considerată normală. Cu toate acestea, trebuie să discuți cu medicul, dacă sângerarea este foarte ușoară sau extrem de abundentă. Pentru unele femei, apariția menstruației este anticipată prin dureri mai ușoare decât la alte femei, dar nu se compară cu durerea pelvină și cu crampele severe asociate cu endometrioza.

Acest gen de durere poate să debuteze înainte de menstruație și se poate întinde pe câteva zile în timpul menstruației. Durerea resimțită zona lombară și poate cauza și durere abdominală, ce poate deveni mai severă în timp.

Există, de asemenea, alte semne legate de perioadă care ar putea indica o problemă de fertilitate, inclusiv: modificări semnificative ale fluxul sângerării sau în ceea ce privește perioada menstruației ori mici pete de sânge, neobișnuite între menstruații.

5. Absența menstruației

Nu este neobișnuit ca femeile să aibă o lună fără menstruație, din când în când. Factori precum stresul sau antrenamentele grele pot face ca menstruația să dispară temporar, dar dacă nu ai avut menstruație de câteva luni, este timpul să îți verifici fertilitatea.

6. Simptomele fluctuațiilor hormonale

Semnele fluctuațiilor hormonale la femei ar putea indica potențiale probleme cu fertilitatea. De aceea, discută cu medicul tău, dacă ai:

•    probleme cu pielea;
•    apetit sexual redus;
•    creșterea părului facial;
•    subțierea firului de păr;
•    creșterea în greutate.

7. Acneea de pe față seamănă cu cea a unui adolescent

Coșurile care apar în acea perioadă a lunii nu sunt doar pentru că ai mâncat multe alimente grase. Acneea subită, care pare ieșită de sub control, ar putea fi pusă pe seama fluctuațiilor hormonale, care apar în timpul ciclului tău menstrual sau din cauza menopauzei, ori pe seama stresului sau a unor efecte adverse ale medicamentelor. Totodată, acneea ar putea fi un semn al sindromului ovarelor polichistice ce reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale ciclurilor neregulate și a infertilității legate de ovulație. Alte cauze posibile pentru ciclurile menstruale neregulate includ: supraponderalitatea sau subponderalitatea, exercițiile fizice în exces, hiperprolactinemia, rezerva ovariană (capacitatea ovarelor de a produce ovule pentru a fi fertilizate în scopul obținerii unei sarcini sănătoase) scăzută, insuficiența ovariană primară, disfuncția tiroidiană.

8. Durerea în timpul sexului

Unele femei experimentează relații intime dureroase întreaga viață, așa că s-au convins că este ceva normal, însă acest fapt poate fi legat de probleme hormonale, precum endometrioza sau de alte afecțiuni care stau la baza infertilității sau care pot contribui la această problemă.

9. Scrotul partenerului tău este umflat

Infertilitatea nu se rezumă doar la tine: aproape o treime dintre toate cazurile de infertilitate tratate în Statele Unite ale Americii (SUA), de exemplu, sunt cauzate de o problemă a bărbatului. Varicocelul este una dintre aceste probleme și apare atunci când venele care duc la testicul devin din ce în ce mai mari, în mod similar cu venele varicoase, pe care femeile le dezvoltă pe picioare.

Este posibil ca scrotul să se umfle și să formeze o masă neobișnuită, cu vene „răsucite” la suprafață. Afecțiunea această poate să scadă calitatea spermei, precum și cantitatea pe care o produc testiculele, iar din această cauză este afectată fertilitatea bărbatului.

Mai mult decât atât, în cazul infertilității la bărbați, aceasta poate fi semnalată și de:

•    modificări ale dorinței sexuale;
•    durerea sau umflarea testiculului; 
•    probleme în menținerea erecției;
•    probleme legate de ejaculare – incapacitatea de a ejacula este un semn că ar putea fi timpul să discuți cu un medic;
•    testicule mici, tari.

10. Greutatea corporală

A fi supraponderal sau subponderal poate duce la probleme de concepție. De fapt, se crede că obezitatea este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității care poate fi prevenită. Cercetările au descoperit că pierderea cu 5% până la 10% din greutatea corporală poate declanșa ovulația pentru femeile cu obezitate.

A fi supraponderal sau subponderal poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra fertilității masculine. Cercetările au constatat că bărbații obezi au un nivel mai scăzut de testosteron și un număr mai mic de spermatozoizi.

Prevenire infertilitate

Dacă te gândești să rămâi însărcinată, iată câteva recomandări ce pot ajuta la optimizarea fertilității:

•    menține-ți o greutate normală – femeile supraponderale și subponderale prezintă un risc crescut de tulburări de ovulație; 
•    renunță la fumat – tutunul are multiple efecte negative asupra fertilității, ca să nu mai vorbim de starea generală de sănătate și de sănătatea fătului;
•    evită alcoolul – consumul intens de alcool poate duce la scăderea fertilității și de asemenea, poate afecta sănătatea unui făt în curs de dezvoltare;
•    redu stresul – unele studii au arătat că cuplurile care se confruntă cu stres psihologic au avut rezultate mai slabe în privința tratamentului infertilității;
•    limitează consumul de cofeină.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:  
Mayo Clinic: „Infertility”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317 
Mayo Clinic: „Female infertility”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308 
American family physician : „Evaluation and management of abnormal uterine bleeding in premenopausal women”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22230306/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0