Acupunctura in cazul infertilitatii: functioneaza sau nu?

Multe cupluri care se confrunta cu infertilitatea aleg sa apeleze si la tratamente alternative, iar unul dintre acestea este acupunctura. Asa ca astazi incercam sa aflam ce spun studiile despre beneficiile acupuncturii: functioneaza sau nu aceasta metoda in tratamentul infertilitatii?

acupunctura

O analiza care a inclus 7 studii clinice in ce priveste acupunctura efectuata in cazul transferului de embrioni la femeile care au fost supuse tehnicii de fertilizare in vitro (FIV) sugereaza ca acupunctura poate imbunatati ratele de succes ale sarcinii. Un procent mic dintre cupluri se confrunta cu dificultati in privinta reproducerii si cauta un specialist in tratamentele pentru fertilitate, precum FIV.

Pentru ca unele tratamente pentru fertilitate sunt scumpe, de durata si reprezinta procese strsante, identificarea unei abordari complementare poate imbunatati sansele de succes, iar multe cupluri infertile accepta sa faca, de exemplu, acupunctura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit lui Eric Manheimer, de la Centrul pentru Medicina Integrativa din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Maryland, si colegilor sai care au condus aceasta analiza sistematica, acupunctura a fost folosita in China vreme de secole bune, pentru a regla sistemul reproducator al femeii.

Cu aceasta idee la baza, cercetatorii au analizat rezultatele obtinute de 7 studii clinice axate pe acupunctura folosita in cazul femeilor care au fost supuse procedurii de fertilizare in vitro, pentru a vedea daca ratele de succes ale sarcinii s-au imbunatatit cu ajutorul acestui tratament alternativ.

Studiile au inclus informatiile obtinute de la peste 1366 de femei si au comparat acupunctura (sedintele facute in decurs de o zi de al transferul embrionului), cu acupunctura fictiva sau cu niciun alt tratament.

Concluziile analizei

Cercetatorii au descoperit ca sesiunile de acupunctura, ca metoda complementara de tratament la fertilizarea in vitro, au crescut sansele de obtinere a unei sarcini. Potrivit cercetatorilor, rezultatele indica faptul ca 10 femei supuse tehnicii de fertilizare in vitro ar trebui sa fie tratate cu ajutorul sedintelor de acupunctura pentru a se obtine aproximativ o sarcina viabila.

Rezultatele sunt considerate preliminare si subliniaza ca acupunctura poate fi un potential tratament complementar, care poate imbunatati rata de succes a fertilizarii in vitro. Pentru a se confirma aceste concluzii, este nevoie sa se efectueze studii clinice suplimentare.

Cum ajuta acupunctura femeile infertile

Acupunctura, potrivit expertilor, ajuta prin faptul ca se adreseaza unor probleme care afecteaza fertilitatea, precum o glanda tiroida subactiva (hipotiroidismul) sau o glanda tiroida supraactiva (hipertiroidismul).

Acupunctura a fost folosita frecvent in combinatie cu fitoterapia (utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic) , in trecut, pentru a trata unele cauze ale infertilitatii, insa nu pentru toate cauzele. De pilda, acupunctura si plantele medicinale nu vor functiona pentru a rezolva probleme care apar ca rezultat al bolii inflamatorii pelvine (anexita) sau al endometriozei. Chiar si asa, o femeie ar putea beneficia de pe urma sedintelor de acupunctura si de pe urma fitoterapiei datorita efectului potential al acestor terapii de a imbunatati functia ovariana si functionarea foliculilor ovarieni.

Cand ar trebui sa inceapa tratamentul in cazul acupuncturii

Pacientele sunt, in mod frecvent, tratate pe o perioada de trei sau patru luni inainte de a urma cursul inseminarii artificiale, fertilizarii in vitro (FIV) sau transferului de ovule de la donator. Acest ritm al tratamentului pare sa aiba un efect terapeutic pentru paciente.

Un cadrul unui studiu de peste hotare, femeile sunt incurajate sa faca tratamente de acupunctura atat inainte, cat si dupa transferul embrionilor.

Mai mult, observatiile clinice ale oamenilor de stiinta de la Berkley Center for Reproductive Wellness sugereaza ca tratamentele eficiente pentru fertilitate implica o combinatie intre acupunctura, fitoterapie si medicina traditionala.

Ce este acupunctura?

Acupunctura este un tratament din medicina chineza antica, ce se bazeaza pe amplasarea strategica, dar nedureroasa a unor ace mici si subtiri, pe un model/tipar asemanator unei retele care se intinde pe toata suprafata corpului, din cap, pana la degetele de la picioare. Acele subtiri sunt folosite pentru a stimula anumite puncte importante de energie, despre care se crede ca regleaza echilibrul spiritual, mental, emotional si fizic. In cazul multor femei care se lupta cu infertilitatea, medicul este cel care recomanda acupunctura.

Aceasta tehnica din medicina traditionala chineza ajuta corpul femeii sa functioneze mult mai eficient, lucru care, la randul sau, permite ca alte tratamente mai moderne folosite pentru sistemul reproducator, precum FIV, sa functioneze mai eficient, este de parere dr. James Dillard, de la Centrul pentru Medicina Complementara si Alternativa Columbia's Rosenthal.

Specialistii din cadrul British Acupuncture Council cred ca acupunctura poate stimula fertilitatea unei femei prin faptul ca indeplineste cateva lucruri esentiale:

  • regleaza functionarea hormonilor
  • creste circulatia sangelui in ovare si uter si ajuta muschii sa se relaxeze, ceea ce imbunatateste sansa ca embrionul sa se implanteze in uter
  • abordeaza cauzele sindromului ovarelor polichistice, o cauza frecventa a infertilitatii,
  • in general, ajuta la alungarea stresului si ajuta femeia sa se simta mai relaxata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) - https://nccih.nih.gov/research/results/spotlight/020808.htm
  • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/features/ancient-art-of-infertility-treatment#1
  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/acupuncture/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0