Acupunctura, o optiune viabila in tratamentul gonartrozei

Acupunctura, cu o istorie de aproximativ 4000 de ani, ocupa un loc important in randul mijloacelor de tratament non farmacologic adresate pacientilor cu gonartroza.

Ce rol are acupunctura in gonartroza

In medicina traditionala chineza exista anumite principii legate de organismul uman. Exista o energie vitala (numita Qi), care strabate organismul prin canale cunoscute sub numele de meridiane energetice, unde se afla puncte ce corespund intregului organism uman.

Acupunctura completeaza medicina moderna, dar nu o substituie, folosind resursele de vindecare proprii organismului pacientului. Beneficiile si riscurile acupuncturii in gonartroza In cazul gonartrozei, ne referim la ameliorarea durerii prin introducerea unor ace in puncte cheie.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Inainte de inceperea tratamentului trebuie efectuata o evaluare de ansamblu a pacientului. De obicei, diagnosticul in acupunctura dureaza mai mult (1-2 ore), timp in care se poarta o discutie ampla cu pacientul, atat despre simptomele pentru care a venit cat si despre alte simptome sau semne pe care le-ar putea avea. Medicul care efectueaza aceasta evaluare trebuie sa integreze toate elementele intr-o imagine de ansamblu.

Riscurile pe care le presupune acupunctura se refera la bolile transmisibile prin sange (hepatite virale, infectii cu virusul HIV). Acestea pot fi, desigur, prevenite prin folosirea unor ace de unica folosinta.

Acupunctura poate actiona ca adjuvant pentru calmarea durerii, reducerea fenomenelor inflamatorii si, alaturi de homeopatie, poate concura la stoparea evolutiei progresive a gonartrozei.

Acupunctura, o optiune viabila in tratamentul gonartrozei

Potrivit huffingtonpost.com, un studiu din 2012 a aratat ca acupunctura ar putea sa aline durerea si rigiditatea (redoarea) in cazul pacientilor cu osteoartrita (artroza) la nivelul genunchiului.

Gonartroza este o afectiune extrem de dureroasa, care apare atunci cand cartilajul din articulatia genunchiului (cel care ar trebui sa asigure o zona precum o "perna" intre oase, care absoarbe socul) se uzeaza, provocand durere si redoare, adica o limitare a miscarilor in acea articulatie.

Desi nu exista un leac pentru gonartroza, boala este adeseori tratata cu medicamente, cu terapii diverse si uneori chiar cu interventii chirurgicale. Insa un numar mic de studii arata ca acupunctura ar putea fi o optiune viabila pentru a alina simptomele gonartrozei.

Studiul despre care vorbeste presa straina, publicat in jurnalul "Acupuncture in Medicine", a inclus 90 de oameni, cu varsta medie de 71 de ani, care aveau durere de genunchi din cauza gonartrozei.

Boala lor era suficient de grava ca sa merite o interventie chirurgicala, dar 50 dintre participanti au recunoscut ca ar fi intr-adevar pregatiti sa suporte o operatie. 29 dintre acesti pacienti au spus ca nu ar face o interventie chirurgicala, iar 4 dintre ei au spus ca ar apela la operatie, dar doar ca o optiune finala.

Participantii de la acest studiu au facut tratamente saptamanale de acupunctura, timp de o luna, iar apoi o data la fiecare 6 saptamani.

Nu toti participantii au facut acupunctura pentru aceeasi perioada de timp, iar pana a trecut un an de la inceperea studiului, 41 dintre ei inca mai faceau sedinte de acupunctura; iar pana cand au trecut 2 ani de la debut, 31 dintre participanti mai faceau inca aceasta terapie. Chiar si asa, numarul mediu de sedinte pe care fiecare participant de la studiu le-a facut a fost, in medie, de 16,5 sedinte.

Campanie DOC-Time RMN

Cercetatorii britanici au constatat ca tratamentele de acupunctura, facute timp de o luna, au scazut gradul de durere si de rigiditate articulara care vine "la pachet" cu gonartroza. In plus, beneficiile acupuncturii au continuat sa se vada chiar pe o perioada de doi ani.

Aceasta nu este prima data cand acupunctura a fost identificata ca un posibil tratament pentru simptomele artrozei. Un studiu din 2004 din acelasi jurnal a aratat, de asemenea, ca simptomele legate de durere au fost reduse atunci cand participantii fie au facut doar sedinte de acupunctura, fie cand au combinat acupunctura cu tratamentul medicamentos.

Acupunctura repara cartilajul deteriorat din interiorul genunchiului

Acupunctura stimuleaza repararea cartilajului pentru pacientii care sufera de gonartroza, scrie healthcmi.com. Folosind imagistica prin rezonanta magnetica nucleara, cercetatorii au putut sa cuantifice efectele terapeutice ale acupuncturii. In decurs de patru saptamani, acupunctura a imbunatatit cu succes conditia in care se afla cartilajul in doua regiuni importante ale genunchiului.

In plus, scorurile in ceea ce priveste indexul artrozei al Universitatilor Western Ontario si McMaster (WOMAC sau Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) raporteaza ca acupunctura reduce nivelul de durere si pe cel al rigiditatii, iar in acelasi timp imbunatateste functionarea articulatiei.

In cadrul unui studiu controlat, acupunctura a fost comparata cu beneficiile terapeutice ale fizioterapiei. RMN-ul a demonstrat ca acupunctura imbunatateste cartilajul in regiunea genunchiului, mai scrie sursa citata. Fizioterapia nu a stimulat repararea cartilajului articular. Durerea, redoarea (rigiditatea) si functionarea fizica s-au imbunatatit in ambele terapii aplicate pacientilor. Cu toate acestea, acupunctura a depasit in mod semnificativ fizioterapia in randul celor 3 indici WOMAC (durere, rigiditate articulara si functia fizica a articulatiei).

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0