Medicamentele pentru tensiune ar putea ajuta și memoria (studiu)

Unele cercetări sugerează că adulții mai în vârstă care iau anumite medicamente pentru tensiunea arterială își pot păstra mai multe abilități de memorie pe măsură ce îmbătrânesc.

Funcția de memorie scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele în vârstă experimentează adesea scăderea fluxului sangvin către creier, ceea ce poate afecta memoria și poate duce la modificări ale abilităților cognitive. Însă tensiunea arterială ridicată este considerată un factor de risc pentru demență și există dovezi că un control strict al tensiunii arteriale scade riscul afectării cognitive (scăderea abilităților de memorie și de gândire) pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Unele medicamente pentru tensiunea arterială pot reduce pierderile de memorie

Un studiu¹ publicat în jurnalul medical Hypertension arată beneficiile pentru memorie ale unor medicamente care traversează bariera hematoencefalică, o graniță a celulelor specializate care împiedică trecerea substanțelor toxice în creier.

Aceste medicamente includ anumiți inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocanți ai receptorilor angiotensinei II (BRA), două clase majore de medicamente recomandate în tratamentul tensiunii arteriale.

Dintre aproape 12.900 de pacienți studiați, cei care au luat medicamente care pătrund în creier au prezentat o pierdere mai mică de memorie în decurs de trei ani, comparativ cu persoanele care au luat medicamente pentru tensiunea arterială care nu pot trece bariera hematoencefalică. Descoperirile adaugă, deci, alte dovezi care susțin legătura dintre tensiunea arterială și sănătatea creierului.

Atât inhibitorii ECA, cât și BRA-urile acționează asupra sistemului renină-angiotensină al corpului, care este esențial în reglarea tensiunii arteriale. Însă creierul are propriul sistem renină-angiotensină, separat de cel al corpului, despre care cercetările sugerează că este implicat în învățare și memorie și că este modificat în boala Alzheimer.

Un studiu din 2018 numit SPRINT-MIND a constatat că un control intensiv al tensiunii arteriale ridicate a scăzut riscul de afectare cognitivă ușoară al adulților în vârstă cu 19%, comparativ cu controlul standard al tensiunii arteriale. Aceasta a însemnat obținerea pentru participanți a unor valori ale tensiunii arteriale sistolice (primul număr dintr-o citire) sub 120 mm Hg.

Pentru a afla dacă se mai poate face și altceva în afară de acest control agresiv, echipa de cercetare a adunat date din 14 studii publicate anterior despre adulți în vârstă, cu vârste de 60 și ceva, 70 de ani. Toți luau un inhibitor ECA sau un BRA pentru a-și trata hipertensiunea arterială.

Unii participanți luau medicamente care traversează bariera hematoencefalică, cum ar fi captopril, fosinopril, lisinopril, perindopril, ramipril și trandolapril, telmisartan și candesartan. În general, echipa de cercetare a descoperit că pacienții cu aceste medicamente au înregistrat o scădere mai lentă a performanței memoriei de-a lungul a trei ani, comparativ cu cei aflați în tratament cu alte medicamente.

În lumina acestor rezultate, oamenii de știință se întreabă dacă anumite medicamente pentru tensiunea arterială sunt mai bune pentru încetinirea declinului memoriei. O întrebare importantă este dacă persoanele care iau medicamente care pătrund în creier au în cele din urmă un risc mai scăzut de demență. Acest studiu nu oferă un răspuns la această întrebare, dar cercetările ar trebui continuate.

Deși pacienții incluși în studiu care luau aceste medicamente s-au descurcat, pe de o parte, ceva mai bine la testele de memorie, pe de altă parte s-au descurcat mai puțin mai puțin bine în ceea ce privește altă abilitate cognitivă și anume atenția. Pentru cercetători, aceasta a fost o descoperire surpriză, însă, spun aceștia, spre deosebire de performanțele memoriei, atenția poate fi influențată de lucruri precum stresul și starea de spirit.

Deocamdată, savanții subliniază importanța controlului hipertensiunii arteriale prin orice mijloace recomandă medicul curant fiecărui pacient, inclusiv diverse medicamente, modificări ale stilului alimentar, exerciții fizice și renunțarea la fumat, mai ales că pare clar că ținerea sub control a tensiunii arteriale contează pentru funcția cognitivă.

Când medicii prescriu medicamente pentru tensiunea arterială crescută, aceștia nu iau în considerare neapărat dacă medicamentul trece sau nu în creier, dar, concluzionează cercetătorii, acest aspect ar putea fi luat în calcul pe viitor, dacă oricum se prescrie unui pacient un inhibitor ECA sau un BRA.

Ce medicamente sunt prescrise de obicei pentru tensiunea arterială mare?

Antihipertensivele sunt disponibile cu rețetă și trebuie luate conform instrucțiunilor medicului curant. Clasele de medicamente pentru tensiunea arterială includ:

Diuretice

Diureticele ajută organismul să scape de excesul de sodiu (sare) și apă și ajută la controlul tensiunii arteriale. Acestea sunt adesea utilizate în combinație cu terapii suplimentare pe bază de rețetă. 

Beta-blocante

Beta-blocantele reduc frecvența cardiacă, volumul de muncă al inimii și fluxul de sânge al inimii, ceea ce scade tensiunea arterială.

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

IECA ajută organismul să producă mai puțină angiotensină (substanță care determină îngustarea arterelor), ceea ce ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se deschidă, scăzând astfel tensiunea arterială.

Blocante ale receptorilor angiotensinei II (BRA)

BRA-urile blochează receptorii, astfel încât angiotensina nu reușește să constrângă vasul de sânge. Aceasta înseamnă că vasele de sânge rămân deschise și tensiunea arterială este redusă.

Blocante ale canalelor de calciu

Blocantele canalelor de calciu relaxează și deschid vasele de sânge îngustate, reduc frecvența cardiacă și scad tensiunea arterială.

Alfa-blocante

Alfa-blocantele sunt medicamente care reduc rezistența arterelor, relaxând tonusul muscular al pereților vasculari.

Agoniști ai receptorilor alfa-2

Agoniștii receptorilor alfa-2 reduc tensiunea arterială prin scăderea activității porțiunii simpatice (producătoare de adrenalină) a sistemului nervos involuntar.

Alfa și beta-blocante combinate

Alfa- și beta-blocantele combinate sunt utilizate intravenos pentru acei pacienți care se confruntă cu o criză hipertensivă. Acestea pot fi prescrise pentru utilizarea ambulatorie a tensiunii arteriale crescute dacă pacientul prezintă un risc de insuficiență cardiacă.

Agoniști centrali

Agoniștii centrali contribuie la scăderea capacității vaselor de sânge de a se tensiona sau de a se contracta. Aceștia urmează o cale nervoasă diferită de alfa și beta-blocante, dar îndeplinesc același obiectiv de reducere a tensiunii arteriale.

Inhibitori adrenergici periferici

Inhibitorii adrenergici periferici reduc tensiunea arterială prin blocarea neurotransmițătorilor din creier. Sunt rareori utilizați, cu excepția cazului în care alte medicamente nu ajută.

Vasodilatatoare

Dilatatoarele vaselor de sânge sau vasodilatatoarele pot duce la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge, permițând vaselor să se lărgească și sângelui să circule mai bine.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AHA Journals - Blood-Brain Barrier Crossing Renin-Angiotensin Drugs and Cognition in the Elderly: A Meta-Analysis
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17049
1. Studiul „Blood-Brain Barrier Crossing Renin-Angiotensin Drugs and Cognition in the Elderly: A Meta-Analysis”, apărut în Hypertension, iun 2021, https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17049, autori: Daniel Nation et al.
American Heart Association - Types of Blood Pressure Medications 
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/types-of-blood-pressure-medications


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0