Doar 1 din 7 persoane obeze are tensiunea arteriala si colesterolul la un nivel normal

E oare posibil ca persoanele obeze sa fie si sanatoase? Intr-unul dintre cele mai mari studii de pana acum, cercetatorii au calculat numarul de adulti din Statele Unite care sunt supraponderali si obezi, dar care nu prezinta factorii de risc obisnuiti asociati cu diabetul si bolile cardiace. 

 

Studiul a aratat ca dintre 1,3 milioane de persoane supraponderale sau obeze participante la studiu, 14% aveau glicemia, colesterolul si tensiunea normale. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii folosesc aceste masuratori „cardiometabolice” pentru a identifica persoanele care prezinta un risc mai ridicat de infarct sau accident vascular cerebral sau diabet de tip 2.

 

Dar ar fi incorect sa spunem „persoane obeze sanatoase”, a precizat autorul studiului, Gregory Nichols. „Doar pentru ca in prezent nu prezinta factori de risc, nu inseamna ca nu vor dezvolta in viitor” sustine Nichols, cercetator la Kaiser Permanente Center for Health Research (Centrul Kaiser Permanente pentru Cercetari in Medicina) din Portland, Oregon.

Studiul sugereaza ca acest lucru ar putea fi adevarat: mai putin de 2,8% dintre persoanele obeze sau supraponderale cu varsta peste 80 de ani nu prezentau niciun factor de risc, fata de 29% dintre persoanele cu varsta intre 20 si 34 de ani. Absenta factorilor de risc nu inseamna ca sunt sanatosi, a mai adaugat Nichols. „Au mai multe probleme articulare, sunt mai predispuse sa dezvolte cancer, prezinta un risc ridicat de boli renale si asa mai departe” a explicat acesta. 

In plus, cercetarile anterioare au aratat ca persoanele obeze sunt mai predispuse la un deces prematur fata de persoanele de aceeasi varsta, care nu sunt obeze. Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce aceste persoane supraponderale, dar aparent sanatoase au glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala la un nivel normal. 

Nichols este de parere ca sportul si factorul genetic ar putea sa aiba un anumit rol. Or, a mai adaugat acesta, e posibil sa fie o chestiune de sincronizare. Studiul furnizeaza doar o perioada scurta din viata adultilor supraponderali si obezi la un moment dat. Nichols sustine ca daca el si echipa sa ar fi monitorizat persoanele pe parcursul unei perioade mai lungi, ar fi putut descoperi ca unele persoane dezvolta factorii de risc foarte rapid, in timp ce altele au nevoie de mult mai mult timp.

Dr. Carlos Lorenzo, profesor asistent de medicina la (Health Science Center) Centrul de Stiinte Medicale din cadrul Universitatii din Texas, San Antonio, a sugerat ca e posibil sa existe o variatie considerabila in cazul acestor persoane. „Este posibil ca persoanele obeze care sunt sanatoase din punct de vedere metabolic sa reprezinte doar o parte a perspectivei legate de obezitate” a spus Lorenzo, care nu a participat la studiu. Identificarea persoanelor care se confrunta cu un risc mai ridicat de boli cardiace si diabet pe baza factorilor de risc „ar putea fi importanta pentru preventie si tratament” a subliniat acesta.

 
 

Endocrinologul dr. Tracey McLaughlin a precizat ca exista „un curent in dezvoltare” pentru a identifica subgrupurile de persoane obeze si supraponderale care prezinta un risc mai ridicat de boli metabolice si care ar putea beneficia de pe urma pierderii in greutate. „Inca se dezbate daca persoanele supraponderale sanatoase ar putea sa beneficieze de pierderea in greutate” a adaugat McLaughlin, profesor asociat de medicina la Scoala de Medicina a Univeristatii Stanford.

La noul studiu au participat 1,3 milioane de adulti supraponderali si obezi, inclusi in patru sisteme de sanatate din 11 state si din districtul Columbia. Folosind greutatea si inaltimea persoanelor, cercetatorii au calculat indicele de masa corporala (IMC), care estimeaza grasimea corporala.  Numarul mare de participanti le-a permis oamenilor de stiinta sa imparta persoanele adulte obeze in functie de gradul de obezitate.

Cu ajutorul datelor electronice din istoricul medical, oamenii de stiinta au examinat patru factori de risc: tensiunea arteriala crescuta; nivelul crescut de trigliceride (tip de grasime din sange); HDL sau colesterol „bun” scazut si glicemia crescuta. Au fost excluse persoanele care sufereau deja de diabet. Potrivit spuselor lui Nichols, acest lucru ar explica de ce adultii afro-americani, despre care se stie ca prezinta un risc mai ridicat de diabet decat persoanele caucaziene, erau cu 28% mai putin predispusi sa dezvolte diabet decat acestia. 

Prezenta factorilor de risc a variat considerabil la adultii supraponderali si obezi inclusi in studiu. Dar in cazul unui nivel ridicat de obezitate, au crescut si sansele de a prezenta cel putin un factor de risc. In randul participantilor supraponderali, 18,6 % nu prezentau niciun factor de risc, in timp ce in randul participantilor obezi, procentul s-a ridicat la aproape 10%. Potrivit studiului, mai putin de 6% dintre participantii cu obezitate morbida nu prezentau factori de risc.

Nichols sustine ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege care sunt riscurile pentru fiecare si daca masurile folosite pentru a analiza factorii de risc se potrivesc pentru varste, rase si etnii diferite. „Daca va luptati cu obezitatea si nu prezentati niciun factor de risc, faceti in continuare ce ati facut si pana acum” a sugerat acesta. „Dar sa nu presupuneti ca vi se va imbunatati starea de sanatate. Trebuie sa luati in considerare sportul si regimul alimentar”.
 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0