Ce complicatii are hipertensiunea arteriala la cei de peste 50 de ani

Presiunea sangelui (tensiunea arteriala) reprezinta o masuratoare a fortei pe care inima ta o foloseste pentru a pompa sangele prin tot corpul tau. Cand aceasta presiune are valori prea mari, apar si riscurile unor complicatii grave, mai ales la persoanele varstnice.

Hipertensiunea arteriala este o problema destul de comuna la varstnici si poate cauza multe probleme de sanatate grave. De aceea, este important sa intelegi cauzele ei, dar si cum o poti trata si preveni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tensiunea arteriala mare este adesea asociata cu obiceiuri ale unui stil de viata nesanatos, cum ar fi fumatul, consumul unor cantitati mari de alcool, supraponderabilitatea si lipsa activitatii fizice (daca persoana nu face suficienta miscare ori exercitii fizice). Lasata netratata, hipertensiunea arteriala poate sa creasca riscul de a dezvolta numeroase afectiuni grave si cronice (pe termen lung), cum ar fi boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica) si boala renala cronica.

Hipertensiunea are rareori simptome care pot fi usor de observat, iar daca este lasata netratata, specialistii spun ca iti creste riscul de a avea grave probleme de sanatate, precum infarctul miocardic (atac de cord) si accidentul vascular cerebral (AVC). Singurul mod prin care poti afla daca tensiunea ta arteriala este mare sau nu este sa ti-o masori cu ajutorul unui tensiometru.

Complicatii si riscuri asociate hipertensiunii arteriale

Daca tensiunea ta arteriala are valori prea mari, ea iti solicita mai mult vasele de sange, inima si alte organe, cum sunt creierul, rinichii si ochii. In plus, hipertensiunea persistenta iti poate creste riscul de a suferi de afectiuni grave, care iti pot pune viata in pericol, mai ales dupa varsta de 50 de ani:

* boli coronariene (cardiopatie ischemica)

* infarct miocardic

* accident vascular cerebral

* insuficienta cardiaca

* boala arteriala periferica

* anevrismul de aorta

* boala cronica de rinichi

* dementa vasculara.

Daca medicul iti confirma ca suferi de hipertensiune arteriala, reducerea valorilor acesteia te poate ajuta sa iti reduci riscul de a dezvolta aceste afectiuni.

Hipertensiunea creste riscul de dementa

Un studiu european, dat publicitatii in vara anului 2018, a aratat ca valorile mari ale tensiunii arteriale la varsta de 50 de ani ar putea sa creasca riscul de a dezvolta dementa mai tarziu. Chiar si valorile care, in mod normal, nu necesita medicatie, pot creste riscul acesta, spun expertii.

Cercetarea, publicata in European Heart Journal, a constatat ca presiunea sistolica a sangelui (valoarea de sus pe care ti-o indica tensiometrul electronic) egala cu 130 mm Hg a crescut riscul, chiar daca 140 mm Hg este nivelul normal la care tratamentul medicamentos antihipertensiv este recomandat.

Oamenii de stiinta au masurat tensiunea arteriala in cazul a 8639 de barbati si femei in anul 1985, cand acestia aveau varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, apoi au masurat din nou in 1991, 1997 si 2003, in cadrul unui studiu pe termen lung.

In martie 2017, existau 385 cazuri de dementa. Dupa ce au controlat si au verificat multi factori de risc, inclusiv accidentul vascular cerebral, insuficienta cardiaca si alte afectiuni cardiovasculare, cercetatorii au descoperit ca o presiune sistolica la varsta de 50 de ani egala cu 130 mm Hg (sau peste 130 mm Hg) a fost independent asociata cu un risc cu 38% mai mare de dementa.

"Pragul de 140 mm Hg a fost considerat multa vreme benefic pentru inima, dar ar putea sa nu functioneze in cazul creierului", a spus autorul principal al studiului, Archana Singh-Manoux, profesor la Inserm, un institut francez de cercetare. "Problema cu hipertensiunea este ca oamenii nu isi iau medicamentele, deoarece nu au simptome. Eu as incuraja oamenii sa isi ia medicamentele antihipertensive", a mai spus autorul.

Masurarea tensiunii arteriale este importanta

Daca ai peste 50 de ani, masoara-ti tensiunea arteriala de cate ori iti recomanda medicul tau. Cand mergi la cabinetul medicului tau, ia cu tine rezultatele pe care ti le-ai notat in prealabil, pentru ca acesta sa stie in ce interval se situeaza tensiunea ta arteriala.

Nu uita ca hipertensiunea arteriala poate cauza complicatii si afectiuni grave, in special in cazul persoanelor varstnice. Chiar si asa, exista tratamente si medicamente care te vor ajuta sa reduci tensiunea arteriala si sa ajungi la valori normale.

Retine ca tensiunea arteriala ideala pentru persoanele foarte in varsta nu este foarte clara, iar asta pentru ca au existat foarte putine studii si cercetari care sa includa acest grup de varsta (persoanele cu varsta peste 65 de ani). Prin urmare, multi medici au setat acum ca tinta sau ca valoare de referinta (pentru tensiunea arteriala mare) 140/90 mm Hg, 150/80 mm Hg sau 150/85 mm Hg pentru indivizii varstnici. Pentru un diagnostic corect, mergi la medic si el iti va detalia cum poti reduce tensiunea arteriala treptat, pentru a evita scaderile bruste.

 

 

 

[{ads-hipertensiune-second}]

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-blood-pressure/
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/
  • The New York Times - https://www.nytimes.com/2018/06/12/well/high-blood-pressure-at-age-50-tied-to-dementia-risk.html
  • Studiul "Association between systolic blood pressure and dementia in the Whitehall II cohort study: role of age, duration, and threshold used to define hypertension", publicat in 2018 in European Heart Journal, autori: Jessica G Abell, Mika Kivimäki, Aline Dugravot, Adam G Tabak, Aurore Fayosse, Martin Shipley, Séverine Sabia, Archana Singh-Manoux.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0