Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la femei

Sarcina, dar și alți factori pot crește riscul de hipertensiune arterială în rândul femeilor. Având în vedere potențialele efecte negative, este foarte important ca persoanele de gen feminin să știe care sunt simptomele de tensiune mare în cazul lor.

Presiunea sângelui este forța cu care sângele se lovește de pereții interiori ai arterelor. Tensiunea arterială mare sau hipertensiunea arterială are loc când această forță crește și când rămâne pe termen lung mai mare decât valorile normale. Această afecțiune poate deteriora vasele de sânge, inima, creierul și alte organe.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

E important să cunoști factorii de risc pentru hipertensiune arterială

Mulți factori cresc riscul de hipertensiune arterială în general, dintre care unii pot fi modificați, iar alții nu.

Vârsta

Tensiunea arterială tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă, pentru că vasele de sânge se îngroașă și se rigidizează în mod natural în timp. 

Istoricul familial

Multe gene diferite sunt legate de o mică creștere a riscului de hipertensiune arterială. Cercetările sugerează că unele modificări ale ADN-ului pot duce la hipertensiune mai târziu în viață. Dacă în familie există grude de radul întâi cu hipertensiune, riscul persoanei de a se confrunta cu tensiunea mărită mai târziu în viață este sporit.

Un stil de viață nesănătos

Femeile care mănâncă des alimente nesănătoase (grăsimi trans, produse cu zahăr, multă sare) au un risc crescut de hipertensiune arterială. La fel, cele care beau prea mult alcool sau băuturi cu cofeină, fumează sau iau droguri ilegale, nu dorm suficient sau nu au suficientă activitate fizică.

Medicamentele

Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă, dar și altele fără prescripție medicală pot crește tensiunea arterială. Antidepresivele, descongestionantele (medicamente pentru ameliorarea nasului înfundat), pilulele hormonale contraceptive și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot crește tensiunea arterială.

Unele boli

Anumite tumori, boala cronică renală, sindromul metabolic, excesul de greutate și obezitatea, apneea în somn și problemele cu glanda tiroidă pot duce la hipertensiune arterială.

O eroare gravă: hipertensiunea arterială nu afectează doar bărbații

Multe persoane consideră, în mod eronat, că hipertensiunea arterială rareori afectează femeile. Acest lucru este fals. Foarte mulți dintre adulții care suferă de tensiune arterială mare sunt femei, așa că nu trebuie să cazi în această capcană și să crezi cel mai frecvent mit. La 65 de ani sau peste această vârstă, femeile au o predispoziție mai mare, în comparație cu bărbații, să dezvolte tensiune arterială mare.

Chiar dacă hipertensiunea nu este în mod direct legată de sexul persoanei, pe parcursul vieții unei femei, problemele de sănătate precum prevenția unei sarcini nedorite (prin folosirea anumitor metode contraceptive) și menopauza pot crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.

Simptome tensiune mare: hipertensiunea poate să nu dea simptome

Hipertensiunea poate să fie prezentă fără că femeia să observe anumite simptome de tensiune mare. Poți să ai tensiune arterială mare și să nu ai niciun fel de simptom evident, asta până când nu te confrunți cu un AVC (accident vascular cerebral) sau cu un infarct miocardic.

La unele persoane, însă, hipertensiunea severă se poate traduce în sângerări nazale, dureri de cap sau amețeli. Deoarece hipertensiunea poate trece de multe ori neobservată (nu degeaba i se mai spune și „ucigaș tăcut”), este extrem de important să îți măsori în mod regulat tensiunea arterială și chiar să îți notezi valorile acesteia.

Care sunt semnele hipertensiunii arteriale?

Multe persoane cu hipertensiune arterială nu se simt rău, la început. Singurul mod prin care poți afla, cu certitudine, care sunt valorile, este să îți măsori tensiunea arterială fie acasă (dacă ai un tensiometru electronic), fie la cabinetul medicului (tensiunea arterială ți-o poate măsura fie medicul, fie asistenta).

În ceea ce privește femeile tinere cu hipertensiune arterială, acestea au raportat în studii drept simptome de tensiune mare o durere toracică sâcâitoare și adesea continuă în repaus, oboseală, pierdere de energie, tulburări de somn, transpirație severă ziua și noaptea, palpitații, retenție intermitentă de lichide, dureri de cap și vedere încețoșată.

Ce simptome are preeclampsia?

Preeclampsia (toxemia gravidică) este o afecțiune strâns legată de hipertensiunea gestațională, care începe după săptămâna a 20-a de sarcină. Preeclampsia este de regulă caracterizată de o tensiune arterială mare și de un nivel ridicat de proteine în urină. Nu toate femeile au, însă, simptome evidente ale preeclampsiei. Când simptomele apar, acestea pot fi: dureri de cap, modificări de vedere, durere abdominală, umflarea rapidă a țesuturilor (edemul).

Hipertensiunea gestațională

Unele femei, care nu au avut niciodată tensiunea arterială mare, o dezvoltă în perioada sarcinii. Când acest lucru se întâmplă după săptămâna a 20-a de sarcină, este cunoscut sub numele de hipertensiune gestațională, o formă secundară de hipertensiune, cauzată de sarcină, care de regulă dispare după naștere.

Tensiune arterială mare după menopauză

Deși poate că ai avut o tensiune arterială normală în mare parte din viața ta, riscurile de a dezvolta hipertensiune cresc considerabil după instalarea menopauzei, spun specialiștii. Așa că este foarte important să mergi la medicul curant, în mod regulat, pentru ca acesta să îți monitorizeze tensiunea arterială.

Pilulele contraceptive cresc riscul de hipertensiune arterială

Unele cercetări au arătat că pilulele anticoncepționale cresc tensiunea arterială în cazul anumitor femei. Acest lucru are o probabilitate mai mare să se întâmple dacă femeia este supraponderală, dacă a avut hipertensiune arterială în timpul unei sarcini anterioare, dacă are un istoric familial de hipertensiune arterială sau dacă are o afecțiune renală cronică. Combinația de pilule contraceptive și fumat poate fi extrem de periculoasă pentru unele femei.

Dacă o femeie are hipertensiune arterială, se recomandă luarea în calcul a trei factori înainte de a începe să ia anticoncepționale care conțin estrogen: vârsta femeii, controlul tensiunii arteriale și orice alte riscuri pentru boli de inimă.

Contraceptivele care conțin estrogen sunt sigur de utilizat dacă femeile au vârsta de 35 de ani sau sunt mai tinere, dacă au tensiunea arterială bine controlată și sunt altfel sănătoase. Un medic ar trebui să verifice tensiunea arterială a femeii în termen de o lună de la începerea administrării de anticoncepționale. În plus, controalele de rutină ale tensiunii arteriale sunt recomandate de două ori pe an.

Dacă femeile au mai mult de 35 de ani, chiar dacă au tensiunea arterială bine controlată, contraceptivele care conțin estrogen ar trebui evitate. În mod similar, femeile de orice vârstă care au mai mulți factori de risc pentru boli de inimă sau care au hipertensiune arterială necontrolată nu ar trebui să utilizeze contraceptive care conțin estrogen. Aceste femei, de asemenea, nu ar trebui să utilizeze vaccinul contraceptiv, deoarece poate crește colesterolul și poate duce la un risc crescut de accident vascular cerebral.

Când să mergi la medic pentru a-ți verifica tensiunea arterială?

Cum spuneam, hipertensiunea este, în mare parte, asimptomatică. Dacă crezi că un anumit semn sau simptom te va alerta în legătură cu această problemă, îți asumi un risc foarte mare în privința sănătății tale. În cele mai multe cazuri, nu vei avea simptome de tensiune mare. Cele mai multe dovezi indică faptul că hipertensiunea nu provoacă dureri de cap sau sângerări nazale, excepție fiind cazurile de criză hipertensivă, o urgență medicală când tensiunea arterială este de 180/120 mm Hg sau depășește această valoare.

Așadar, după vârsta de 18 ani, tensiunea arterială ar trebui verificată cam o dată la doi ani, iar după 40 de ani, o dată pe an. Femeile care au un risc crescut de hipertensiune arterială ar trebui să respecte îndrumările medicului legat de cât de des își vor verifica tensiunea. Un nivel normal al tensiunii arteriale este mai mic de 120/80 mmHg.

Cum poți să îți scazi riscul de hipertensiune arterială?

  • Redu cantitatea de sare și zahăr din alimentație și mănâncă mai multe legume și fructe, leguminoase, orez brun și pâine integrală.
  • Atenție la consumul de alcool! Excesul regulat de alcool poate crește tensiunea arterială în timp. Menținerea în limitele recomandate este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arterială; femeile nu ar trebui să bea mai mult de un pahar de vin (150 ml) sau de bere (330 ml) pe zi.
  • Ai grijă la greutatea corporală. Excesul de greutate forțează inima să muncească mai mult pentru a pompa sânge în jurul corpului, ceea ce poate crește tensiunea arterială. 
  • Fii activă fizic. Exercițiile fizice regulate scad tensiunea arterială, menținând inima și vasele de sânge în stare bună. Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, ceea ce contribuie și la scăderea tensiunii arteriale.
  • Dacă ești o mare fană a cafelei ori a altor băuturi bogate în cofeină, cum ar fi energizantele, ia în considerare reducerea consumului. Cafeaua este sănătoasă ca parte a unei diete echilibrate, dar aportul excesiv nu este indicat.
  • Evită fumatul. Acest viciu îți crește brusc tensiunea arterială, acest vârf ținând cam 20 de minute; se pare că, în ce privește tensiunea arterială, fumatul este mai periculos pentru femei decât pentru bărbați. Cercetările științifice încă nu au concluzionat clar dacă fumatul este corelat cu hipertensiunea arterială, deoarece rezultatele studiilor au fost contradictorii.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - High Blood Pressure and Women
http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/high-blood-pressure-and-women
U.S. Food and Drug Administration - High Blood Pressure (Hypertension)
https://www.fda.gov/forconsumers/byaudience/forwomen/ucm118529.htm
International Journal of Cardiology - Is the impact of conventional risk factors the same in men and women? Plea for a more gender-specific approach
https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(18)37008-6/fulltext
Studiul „Is the impact of conventional risk factors the same in men and women? Plea for a more gender-specific approach”, apărut în International Journal of Cardiology, VOLUME 286, P214-219, JULY 01, 2019, DOI:https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2019.01.039, autori: Renata Cifkova et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0