Ce efecte are asupra corpului tau hipertensiunea netratata

Când presiunea sângelui exercitată pe pereții vaselor este mare, le poate deteriora în timp. Acest lucru duce la complicații periculoase și chiar la decesul pacientului dacă hipertensiunea este lăsată netratată.

Hipertensiunea nu are simptome, dar, netratată, duce la complicații

Hipertensiunea arterială (sau tensiunea arterială prea mare) este atunci când sângele circulă prin vase cu o forță mai mare decât cea considerată normală. Trebuie reținut că hipertensiunea arterială nu provoacă simptome în majoritatea cazurilor, până când persoana afectată nu începe să se confrunte cu diverse complicații. 

Tocmai de aceea este important ca tensiunea arterială să fie verificată măcar o dată pe an la cabinetul medicului de familie sau mai des, dacă știi că ai factori de risc (cum ar fi membri ai familiei care au fost diagnosticați cu hipertensiune). Tensiunea optimă este sub 120/80 mmHg. Hipertensiunea începe de la 140/90 mmHg.

Ce complicații pot să apară dacă hipertensiunea rămâne netratată?

Anevrism

Un anevrism se formează după deteriorările apărute de-a lungul timpului în pereții arterelor, din cauza tensiunii arteriale prea mari.

Probleme cu memoria și capacitatea de înțelegere

În timp, hipertensiunea netratată poate duce la dificultăți legate de memorie și de înțelegere. Acesta ar putea fi un semn precoce care arată că hipertensiunea arterială îți afectează creierul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Demență

Unele forme de demență ar putea fi în mod direct legate de o lipsă a fluxului normal de sânge către creier.

Hemoragie în interiorul ochiului

Vasele de sânge deteriorate se pot rupe în spatele globului ocular, cauzând o acumulare de lichid.

Sindromul de apnee în somn

Această tulburare a somnului a fost corelată cu hipertensiunea arterială, în sensul că poate fi declanșată de tensiunea mare.

Vedere încețoșată sau pierderea vederii

Vederea încețoșată sau pierderea vederii poate să rezulte de pe urma deteriorării vaselor de sânge situate în spatele ochilor, cauzate de hipertensiunea netratată.

Durere în piept

Acest tip de durere numită și angină pectorală poate fi un semn al unui atac de cord sau un semn că fluxul sangvin către inimă este redus.

Aritmii

O bătaie neregulată a inimii (sau aritmia) poate fi un semn al arterelor blocate de la nivelul inimii.

Insuficiență renală sau afectarea rinichilor

Afectarea rinichilor se întâmplă atunci când hipertensiunea arterială deteriorează arterele care duc la rinichi și la vasele mici de sânge din rinichi. În timp, aceste organe își pierd capacitatea de a filtra substanțele de care corpul nu mai are nevoie.

Hipertrofia ventriculară stânga

Când inima e nevoită să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin tot corpul, acest lucru poate duce la mărirea în volum a ventriculului stâng, ceea ce se mai numește hipertrofie ventriculară stânga.

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC)

Hipertensiunea arterială netratată poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral atunci când arterele ajung să fie blocate. De reținut că aceste evenimente cardiovasculare pot fi fatale.

Afectarea arterelor

Hipertensiunea arterială uzează în timp pereții arterelor sănătoase, provocând rupturi.

Insuficiență cardiacă

Tensiunea arterială prea mare și arterele îngustate fac că mușchiul inimii să lucreze și mai mult, de-a lungul timpului, lucru care poate duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă.

Întărirea arterelor

În timp, pereții deteriorați ai arterelor colectează depozitele de colesterol din sângele care circulă prin ele. Când aceste depozite devin groase și se întăresc, reduc fluxul de sânge.

Disfuncții erectile

În timpul excitarii și stimulării sexuale, penisul are nevoie de mai mult sânge. Vasele de sânge îngustate pot împiedica circulația optimă și, prin urmare, pacientului îi va fi mai dificil să obțină o erecție și să o mențină.

Cheaguri de sânge

Dacă arterele sunt mai înguste decât ar fi trebui, un cheag de sânge care ar putea în mod normal să circule prin acea zonă ar putea să se blocheze acest blocaj poate duce la un atac de cord (infarct miocardic) sau la un accident vascular cerebral.

Uscăciune vaginală sau dorință sexuală scăzută

Vaginul se bazează pe un flux de sânge crescut în timpul excitarii sexuale, iar vasele îngustate de sânge pot contribui la un apetit sexual redus și la uscăciunea în zona vaginului.

Osteoporoză

Hipertensiunea arterială determină corpul să elimine mai mult calciu, situație care poate duce, în timp, la osteoporoză

Măsurarea tensiunii arteriale îți poate salva viața

Cum hipertensiunea netratată poate duce la oricare dintre situațiile de mai sus, pentru a fi la curent cu starea de sănătate și a putea lua măsurile necesare e important ca tensiunea arterială să fie măsurată regulat. Citirea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unui tensiometru, la cabinetul medicului – sau se poate cumpăra unul pentru acasă, de la farmacie.

Tensiunea arterială este înregistrată sub formă de două numere:

Tensiunea arterială sistolică (numărul de sus) – arată cât de multă presiune exercită sângele împotriva pereților arterelor în timpul bătăilor inimii.
Tensiunea arterială diastolică (numărul de jos) – arată cât de multă presiune exercită sângele împotriva pereților arterelor în timp ce inima se odihnește între bătăi.

Diagnosticul de hipertensiune îl pune medicul după mai multe măsurări (cam trei vizite în trei săptămâni). Dacă ești diagnosticat cu hipertensiune, medicul îți va recomanda un plan de tratament care include modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, medicamente pe bază de rețetă.

Tratamentul hipertensiunii trebuie urmat cu strictețe

Pentru a scădea riscul de complicații, dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, e important să respecți indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul medicamentos și stilul de viață. Medicamentele trebuie luate adecvat, nu trebuie întrerupt tratamentul și nici modificat fără acordul medicului. Dacă apar efecte secundare deranjante, acestea vor fi aduse la cunoștința medicului, care va decide mai departe modificările necesare (uneori, poate fi nevoie de o schimbare a dozei sau de schimbarea medicamentului).

Cât despre stilul de viață, unele dintre cele mai importante măsuri care trebuie luate în caz de hipertensiune sunt limitarea sării (medicul îți poate recomanda un înlocuitor de sare), renunțarea la fumat (dacă ți-e greu să te lași de fumat, medicul îți poate prescrie unele medicamente care să te ajute) și adoptarea unui program de activități fizice regulate (cam 25 de minute de activitate fizică moderată pe zi).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mjayo Clinic - High blood pressure dangers: Hypertension's effects on your body
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0