Ce efecte are asupra corpului tau hipertensiunea netratata?

Când presiunea sângelui exercitată pe pereții vaselor este prea mare vorbim de hipertensiune, care poate deteriora în timp aceste vase. Hipertensiunea arterială lăsată netratată duce la complicații periculoase și chiar la decesul pacientului dacă nu se intervine la timp. Iată ce efecte nagative are hipertensiunea și ce tratament este util când ai tensiune mare.

Hipertensiunea nu are simptome (decât dacă valorile sunt foarte mari), dar, netratată, tinde să ducă la complicații grave. Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială prea mare este atunci când sângele circulă prin vase cu o forță mai mare decât cea considerată normală. Trebuie reținut că hipertensiunea arterială nu provoacă simptome în majoritatea cazurilor, până când persoana afectată nu începe să se confrunte cu diverse complicații. 

Tocmai de aceea este important ca tensiunea arterială să fie verificată măcar o dată pe an la cabinetul medicului de familie sau mai des, dacă știi că ai factori de risc (cum ar fi membri ai familiei care au fost diagnosticați cu hipertensiune sau ești fumător, sedentar, ai kilograme în plus și nu ai o alimentație sănătoasă). Tensiunea arterială optimă este sub 120/80 mmHg. Hipertensiunea începe de la 140/90 mmHg. Un studiu recent a arătat că inclusiv hipertensiunea în stadiul 1 a fost asociată cu o creștere semnificativă a riscului de boală cardiovasculară în următorii 10 ani. Așadar, dacă ești diagnosticat, va fi necesară implementarea unui tratament pentru tensiune mare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce complicații pot să apară dacă hipertensiunea arterială rămâne netratată?

Efectele negative pot fi multiple:

Anevrism

Un anevrism se formează după deteriorările apărute de-a lungul timpului în pereții arterelor, din cauza tensiunii arteriale prea mari.

Probleme cu memoria și capacitatea de înțelegere

În timp, hipertensiunea arterială netratată poate duce la dificultăți legate de memorie și de înțelegere. Acesta ar putea fi un semn precoce care arată că hipertensiunea arterială îți afectează creierul.

Demență

Unele forme de demență ar putea fi în mod direct legate de hipertensiune, printr-o lipsă a fluxului normal de sânge către creier.

Hemoragie în interiorul ochiului

Vasele de sânge deteriorate se pot rupe în spatele globului ocular, cauzând o acumulare de lichid.

Sindromul de apnee în somn

Această tulburare a somnului a fost corelată cu hipertensiunea arterială, în sensul că poate fi declanșată de tensiunea mare.

Vedere încețoșată sau pierderea vederii

Vederea încețoșată sau pierderea vederii poate să rezulte de pe urma deteriorării vaselor de sânge situate în spatele ochilor, cauzate de hipertensiunea arterială netratată.

Durere în piept

Acest tip de durere numită și angină pectorală poate fi un semn al unui atac de cord sau un semn că fluxul sangvin către inimă este redus.

Aritmii

O bătaie neregulată a inimii (sau aritmia) poate fi un semn al arterelor blocate de la nivelul inimii.

Insuficiență renală sau afectarea rinichilor

Afectarea rinichilor se întâmplă atunci când hipertensiunea arterială deteriorează arterele care duc la rinichi și la vasele mici de sânge din rinichi. În timp, aceste organe își pierd capacitatea de a filtra substanțele de care corpul nu mai are nevoie.

Hipertrofia ventriculară stânga

Când inima e nevoită să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin tot corpul, acest lucru poate duce la mărirea în volum a ventriculului stâng, ceea ce se mai numește hipertrofie ventriculară stânga.

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC)

Hipertensiunea arterială netratată poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral atunci când arterele ajung să fie blocate. De reținut că aceste evenimente cardiovasculare pot fi fatale.

Afectarea arterelor

Hipertensiunea arterială uzează în timp pereții arterelor sănătoase, provocând rupturi.

Insuficiență cardiacă

Tensiunea arterială prea mare și arterele îngustate fac ca mușchiul inimii să lucreze și mai mult, de-a lungul timpului, lucru care poate duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă.

Întărirea arterelor

În timp, pereții deteriorați ai arterelor colectează depozitele de colesterol din sângele care circulă prin ele. Când aceste depozite devin groase și se întăresc, reduc fluxul de sânge.

Disfuncții erectile

În timpul excitării și stimulării sexuale, penisul are nevoie de mai mult sânge. Vasele de sânge îngustate pot împiedica circulația optimă și, prin urmare, pacientului cu hipertensiune îi va fi mai dificil să obțină o erecție și să o mențină.

Cheaguri de sânge

Dacă arterele sunt mai înguste decât ar fi trebui, un cheag de sânge care ar putea în mod normal să circule prin acea zonă ar putea să se blocheze acest blocaj poate duce la un atac de cord (infarct miocardic) sau la un accident vascular cerebral.

Uscăciune vaginală sau dorință sexuală scăzută

Vaginul se bazează pe un flux de sânge crescut în timpul excitarii sexuale, iar vasele îngustate de sânge în cazul unei femei cu hipertensiune pot contribui la un apetit sexual redus și la uscăciunea în zona vaginului.

Osteoporoză

Hipertensiunea arterială determină corpul să elimine mai mult calciu, situație care poate duce, în timp, la osteoporoză.

Măsurarea valorilor tensionale îți poate salva viața

Cum hipertensiunea arterială netratată poate duce la oricare dintre situațiile de mai sus, pentru a fi la curent cu starea de sănătate și a putea lua măsurile necesare e important ca tensiunea arterială să fie măsurată regulat. Citirea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unui tensiometru, la cabinetul medicului - sau se poate cumpăra unul pentru acasă, de la farmacie.

Tensiunea arterială este înregistrată sub formă de două numere:

Tensiunea arterială sistolică (numărul de sus) - arată cât de multă presiune exercită sângele împotriva pereților arterelor în timpul bătăilor inimii.
Tensiunea arterială diastolică (numărul de jos) - arată cât de multă presiune exercită sângele împotriva pereților arterelor în timp ce inima se odihnește între bătăi.

Diagnosticul de hipertensiune îl pune medicul după mai multe măsurări (cam trei vizite în trei săptămâni). Dacă ești diagnosticat cu hipertensiune, medicul îți va recomanda un plan de tratament care include modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, medicamente pe bază de rețetă.

E important să respecți indicațiile de tratament dacă ai tensiune mare 

Pentru a scădea riscul de complicații, dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, e important să respecți indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul medicamentos și stilul de viață. Medicamentele trebuie luate adecvat, nu trebuie întrerupt tratamentul și nici modificat fără acordul medicului. Dacă apar efecte secundare deranjante, acestea vor fi aduse la cunoștința medicului, care va decide mai departe modificările necesare (uneori, poate fi nevoie de o schimbare a dozei sau de schimbarea medicamentului).

Cât despre stilul de viață, unele dintre cele mai importante măsuri care trebuie luate în caz de hipertensiune sunt limitarea sării (medicul îți poate recomanda un înlocuitor de sare), renunțarea la fumat (dacă ți-e greu să te lași de fumat, medicul îți poate prescrie unele medicamente care să te ajute) și adoptarea unui program de activități fizice regulate (măcar 25 de minute de activitate fizică moderată pe zi).

Medicamente, suplimente, stil de viață

Alegerea unui medicament specific depinde de mai mulți factori, inclusiv severitatea hipertensiunii, prezența altor afecțiuni medicale și toleranța pacientului la medicament. Este important ca tratamentul să fie personalizat și ajustat în funcție de răspunsul individual al pacientului și de posibilele efecte secundare. Iată principalele clase de medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii:

Diuretice

Tiazidice (de exemplu, hidroclorotiazidă, clortalidonă)
Diuretice de ansă (de exemplu, furosemidă)  
Diuretice care economisesc potasiul (de exemplu, spironolactonă)

Beta-blocante

Propranolol
Metoprolol
Atenolol
Carvedilol

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Enalapril
Lisinopril
Ramipril
Perindopril

Blocanți ai receptorilor de angiotensină II (BRA)

Losartan
Valsartan
Candesartan
Telmisartan

Blocanți ai canalelor de calciu

Amlodipină
Nifedipină
Verapamil
Diltiazem

Alfa-blocante

Prazosin
Doxazosin

Alfa-2 agoniștii

Clonidină
Metildopa

Vasodilatatoare directe

Hidralazină
Minoxidil

Inhibitori ai reninei

Aliskiren

Ca tratament pentru tensiune mare pot fi de ajutor și unele suplimente alimentare, dar ai grijă să întrebi întâi medicul dacă sunt potrivite pentru tine și nu interacționează negativ cu medicamentele pe care le iei sau cu alte boli de care poate suferi. E bine de înțeles că suplimentele pot avea efecte variabile de la o persoană la alta și dacă ai auzit că un supliment este bun pentru un cunoscut, nu există garanții că și la tine va funcționa.

Magneziul poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale, iar potasiul ajută la contracararea efectelor negative ale sodiului și poate reduce tensiunea arterială. CoQ10 poate îmbunătăți funcția endotelială și reduce tensiunea arterială, iar acizii grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii, ar putea fi, de asemenea, de folos în scăderea tensiunii arteriale.

L-arginina este un aminoacid care poate ajuta la producerea de oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge, hibiscusul este cunoscut pentru proprietățile sale diuretice și de scădere a tensiunii arteriale, iar extractul de păducel poate îmbunătăți funcția cardiovasculară și poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Deficiența de vitamina D a fost asociată cu hipertensiunea arterială, deci suplimentarea poate ajuta în unele cazuri. 

De asemenea, menținerea unui stil de viață sănătos, care include un meniu echilibrat, cu accent pe alimente naturale, preparate cât mai simplu și fără multă sare, activitate fizică regulată și gestionarea cât mai bună a stresului, este crucială în gestionarea hipertensiunii arteriale și scăderea riscului de complicații. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - High blood pressure (hypertension) 
https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/
American Heart Association - Health Threats from High Blood Pressure
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure
AHA Journals - Stage 1 Hypertension and the 10‐Year and Lifetime Risk of Cardiovascular Disease: A Prospective Real‐World Study
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.122.028762
Studiul „Stage 1 Hypertension and the 10‐Year and Lifetime Risk of Cardiovascular Disease: A Prospective Real‐World Study”, apărut în Journal of the American Heart Association, Volume 12, Number 7, https://doi.org/10.1161/JAHA.122.028762, autori: Xinyi Peng, Cheng Jin, Qirui Song, Shouling Wu, Jun Cai


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0