Anticonceptionalele si hipertensiunea arteriala: ce trebuie sa stii?

Există numeroși factori care pot crește riscul de hipertensiune arterială în rândul femeilor, unul dintre aceștia fiind anticoncepționalele. Tocmai de aceea, în acest articol ne-am propus să arătăm ce legătură există între anticoncepționale și tensiunea arterială mărită, ce detalii e bine să știi despre hipertensiunea la femei și ce metode contraceptive pot fi mai utile pentru femeile cărora nu li se potrivesc anticoncepționalele.

Hipertensiunea este o problemă globală, una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate. În acest articol, luăm în discuție tensiunea arterială mărită la femei, în relație cu anticoncepționalele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hipertensiunea afectează nu doar bărbații

Mai întâi, trebuie spus că una dintre cele mai frecvente idei greșite este că hipertensiunea arterială afectează mai mult bărbații. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre toți adulții cu hipertensiune arterială sunt femei, arată statisticile. La vârsta de 65 de ani și peste, femeile sunt chiar mai predispuse decât bărbații să sufere de hipertensiune arterială.

Deși tensiunea arterială mare nu este, în mod direct, legată de genul unei persoane, pe parcursul vieții unei femei, problemele de sănătate, contracepția și menopauza pot crește riscul de instalare a acestei afecțiuni. 

Se știe că femeile adulte în perioada reproductivă au tensiune arterială puțin mai mică decât bărbații de aceeași vârstă. Utilizarea pilulelor anticoncepționale poate crește, însă, riscul de hipertensiune arterială la unele femei. Efectul este mai frecvent asociat cu contraceptivele orale care conțin estrogen și progesteron. 

Multe studii clinice au evidențiat faptul că bărbații au o prevalență mai mare a hipertensiunii decât femeile aflate în premenopauză, dar femeile în postmenopauză cu hipertensiune arterială sunt mai susceptibile la dezvoltarea hipertensiunii sistolice izolate, cu un răspuns terapeutic mai puțin eficient în comparație cu bărbații de aceeași vârstă. Potrivit National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) efectuat pe 9.623 de participanți adulți din SUA, prevalența hipertensiunii arteriale în rândul femeilor cu varsta de peste 75 de ani a fost de 78%.

Ce se întâmplă în cazul femeilor care iau anticoncepționale?

Cercetările medicale au descoperit că pilulele contraceptive (anticoncepționalele) cresc tensiunea arterială în cazul unor femei. Acest lucru, cel mai probabil, se întâmplă dacă femeia este supraponderală, a avut tensiunea arterială mare în timpul unei sarcini anterioare, are un istoric familial care include membri care au hipertensiune arterială sau o formă ușoară de boli renale. Combinația de anticoncepționale și fumat poate fi îndeosebi periculoasă pentru unele dintre femei.

Ce trebuie să știi înainte de a lua anticoncepționale?

Înainte de a lua contraceptive orale, discută cu medicul tău despre beneficiile și riscurile acestor pilule; asigură-te că acesta îți măsoară și îți notează valoarea tensiunii arteriale înainte de a-ți prescrie contraceptivele orale. Măsoară-ți apoi tensiunea arterială la un interval de aproximativ 6 luni după ce ai început să iei anticoncepționale, pentru a vedea dacă valorile ei au crescut sau nu și dacă e cazul să te adresezi din nou medicului.

O metodă contraceptivă pe care o poți folosi dacă ai hipertensiune arterială

Există câteva opțiuni disponibile, foarte eficiente, care pot fi de ajutor în cazul femeilor care au hipertensiune arterială și care nu vor să riște luând contraceptive orale. Discută cu medicul tău și află ce variantă mai sigură ți se potrivește. Una dintre acestea este steriletul său dispozitivul intrauterin.

Acest mic dispozitiv, în forma literei T, care este fixat în uterul pacientei, este eficient în proporție de peste 99% și practic nu trebuie să te mai gândești la el odată ce medicul ginecolog ți l-a fixat. Steriletele pe bază de cupru durează până la 10 ani și nu conțin hormoni, așa că sunt o varianta sigură pentru pacientele cu hipertensiune arterială.

Estrogenul este principalul motiv de îngrijorare

Există anumite tipuri de contraceptive pe care femeile cu hipertensiune arterială ar trebui să le evite, iar aceste contraceptive se axează, în mare parte, pe combinațiile de hormoni, cum ar fi acele pilule care conțin hormonii estrogen și progesteron. Cele mai multe anticoncepționale sunt, probabil, pastile care conțin atât estrogen, cât și progesteron, însă componenta de estrogen este problema, spun oamenii de știință.

În cazul pilulelor contraceptive combinate, pacientele pot să observe o ușoară creștere a tensiunii arteriale, din cauza estrogenului. Deși acest motiv nu este unul major dacă ai tensiunea arterială normală sau scăzută, pentru femeile cu hipertensiune arterială, aceste pilule pot fi periculoase, supunând pacientele unui risc mai mare de a dezvolta complicații grave, cum ar fi boli de inimă și accident vascular cerebral. 

Anticoncepționalele nu sunt singurele metode contraceptive care conțin estrogen pe care ar trebui să le eviți în caz de hipertensiune arterială: plasturele contraceptiv și inelul vaginal ar trebui, de asemenea, evitate.

Factorii de risc asociați cu hipertensiunea indusă de anticoncepționale

  • Vârsta: Riscul crește odată cu vârsta, în special la femeile peste 35 de ani.
  • Durata utilizării: Riscul poate crește cu cât pilulele sunt utilizate pentru o perioadă mai lungă.
  • Istoricul familial: Femeile cu un istoric familial de hipertensiune arterială sunt la un risc mai mare.
  • Fumatul: Fumatul în combinație cu contraceptivele orale crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.
  • Greutatea corporală: Supragreutatea sau obezitatea pot, de asemenea, să crească riscul.

Măsuri de precauție și gestionare

  • Femeile care iau contraceptive orale ar trebui să își verifice tensiunea arterială regulat.
  • Este important să discuți cu medicul tău despre orice risc potențial înainte de a începe utilizarea de anticoncepționale, mai ales dacă ai factori de risc pentru hipertensiune arterială.
  • Dacă ai hipertensiune arterială sau dacă dezvolți hipertensiune în timpul utilizării pilulelor, medicul îți poate recomanda o metodă alternativă de contracepție, cum ar fi dispozitivele intrauterine sau metodele bazate pe progesteron.

Ce să mai știi despre hipertensiunea la femei?

O analiză recentă arată că, în general, cauzele și tratamentul hipertensiunii primare (esențiale) nu diferă semnificativ între femeile adulte tinere și bărbații de aceeași vârstă. Spre deosebire de femeile în vârstă, care sunt diagnosticate predominant cu hipertensiune arterială esențială, hipertensiunea la femeile aflate în premenopauză este de obicei cauzată de o altă afecțiune sau o boală. 

Cauzele majore ale hipertensiunii arteriale secundare la femeile tinere, spun oamenii de știință, sunt obezitatea, sindromul ovarian polichistic, apneea obstructivă în somn, sindromul Turner, bolile autoimune, tulburările endocrine (hiperaldosteronism, hipotiroidism, hipertiroidism, hiperparatiroidism, feocromocitom și boli renale) și administrarea de corticosteroizi, contraceptive hormonale etc.

Așa cum am discutat, utilizarea contraceptivelor orale este legată de incidența mai mare a hipertensiunii arteriale în populația de femei la vârsta reproductivă. Dovezile existente arată că estrogenul în special, duce la activarea sistemului renină angiotensină aldosteron, potențează retenția de sodiu și extinderea volumului plasmatic. Prin urmare, pilulele contraceptive care conțin numai progestativ sau contraceptivele orale combinate cuprinzând drospirenonă și doze mici de estradiol sunt recomandate femeilor cu risc de a dezvolta hipertensiune arterială, mai spun cercetătorii.

Cu excepția sarcinii, arată autorii analziei, ghidurile disponibile pentru gestionarea hipertensiunii arteriale nu oferă o abordare terapeutică diferită pentru femei și bărbați. În primul rând, modificarea stilului de viață este foarte recomandată pentru controlul tensiunii arteriale la femei. Reducerea aportului de sodiu are beneficii asupra scăderii tensiunii arteriale, iar pierderea în greutate, creșterea activității fizice, scăderea consumului de alcool, alimentația bazată pe legume și fructe cu eliminarea produselor lactate prea grase au rolul lor în managementul hipertensiunii arteriale.

Există încă multe controverse și întrebări nerezolvate în încercările de a înțelege mecanismele care stau în spatele patofiziologiei hipertensiunii la femei, spun oamenii de știință, dar cercetările continuă. Între timp, este important ca femeile să fie conștiente de riscurile de a dezvolta această afecțiune și să urmeze recomandările medicului pentru a evita problemele de sănătate mai grave corelate cu tensiunea arterială mărită.

Pentru femeile la vârsta a doua, cu ce se pot înlocui anticoncepționalele?

Pentru femeile aflate la vârsta a doua, adică peste 40 de ani, există mai multe opțiuni de contracepție, înlocuitoare pentru pilulele anticoncepționale, care pot fi mai potrivite. Dispozitivele intrauterine care eliberează levonorgestrel sunt o opțiune eficientă și de lungă durată pentru contracepție. Acestea pot fi utilizate de către femeile aflate în perimenopauză sau la menopauză timpurie. O altă opțiune ar fi implantul cu etonogestrel, adică o mică tijă subțire care eliberează etonogestrel, un hormon similar progesteronului, și oferă protecție împotriva sarcinii timp de câțiva ani. Dispozitivul intrauterin de cupru, care nu conține hormoni și utilizează cuprul pentru a împiedica apariția sarcinii, poate fi utilizat în timpul perimenopauzei.

Bineînțeles, pe lângă acestea, rămân valabile metodele clasice de contracepție. Prezervativele sunt o opțiune de contracepție eficientă și convenabilă pentru femeile de orice vârstă, la fel și diafragma, un dispozitiv de cauciuc sau silicon care se plasează în vagin înainte de actul sexual și acoperă colul uterin pentru a împiedica sperma să ajungă la destinație. Este important ca fiecare femeie să discute cu medicul ginecolog despre opțiunile de contracepție disponibile și să ia în considerare aspecte precum starea de sănătate, istoricul medical cu eventuala prezență a anumitor afecțiuni, și preferințele personale înainte de a lua o decizie. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Birth control and high blood pressure: Which methods are safe for you? 
https://www.health.harvard.edu/blog/birth-control-and-high-blood-pressure-which-methods-are-safe-for-you-2020111321327
NCBI - Hypertension in Women 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9203893/
Studiul „Hypertension in Women”, apărut în Front Cardiovasc Med. 2022; 9: 905504. Published online 2022 Jun 3. doi: 10.3389/fcvm.2022.905504, autori: Tatjana Tasić, Marijana Tadić, and Maja Lozić


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0