Interpretarea valorilor transaminazelor: ce ne "spun" acesti parametri

Majoritatea dintre noi stim ca atunci cand exploram functionalitatea ficatului, urmarim valorile transaminazelor, adica ezimele hepatice ALT, AST ale caror valori se situeaza sub 100 ui/l, valorile normale ale acestor enzime fiind AST 5-38 ui/l si ALT 7-56 ui/l.

Valori crescute ale transaminazelor

Cand ne confruntam cu o crestere foarte mare a transaminazelor, de peste 1000 ui/l, medicii suspecteaza o hepatita acuta, care se poate asocia si cu colorarea in galben a pielii si mucoaselor. In cazul unui nivel putin crescut sau moderat crescut al acestor valori, de peste 100 ui/l sau in intervalul 100-300 ui/l, se pune problema existentei unei hepatite cronice de diferite cauze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aceste conditii, devine obligatorie vizita la medicul hepatolog, infectionist sau gastroenterolog, intrucat cea mai frecventa cauza de hepatita cronica este infectia cu virusurile hepatitei B si C, in care intalnim cresteri putin crescute sau moderate ale transaminazelor.

Interpretarea rezultatelor si diagnosticarea

Interpretarea o face, insa, medicul, intrucat aceeasi crestere moderata a transaminazelor o dau si steatoza hepatica generata fie de obezitate, fie de alcoolismul cronic, ori afectiuni cardiace, boli inflamatorii intestinale sau hranirea prelungita prin perfuzii, cancerul de ficat, hepatita autoimuna, ciroza hepatica, supraincarcarea ficatului cu fier sau cupru, in cazul unei predispozitii genetice.

De asemenea, acest tip de modificare a transaminazelor o dau si diabetul zaharat sau consumul cronic de statine si anticonceptionalele. Transaminazele pot creste usor sau moderat in cazul in care o persoana supraponderala isi propune o scadere masiva in greutate si, in plus, initiaza si un program de efort fizic intens. Si alte probleme cu greutatea pot genera aceste dereglari, atat anorexia, cat si bulimia.

In hepatitele virale acute, fie ca boala este data de virusul A, B sau C, aceste enzime hepatice sunt eliberate in spatiul dintre celule, apoi trec in sange, fenomen denumit hepatocitoliza. De obicei, ALT creste mai mult decat AST. In plus, apar sindromul de inflamatie mezenchimala, adica cresterea gamaglobulinelor serice si sindromul hepatopriv, adica alterarea functiei de coagulare, scaderea albuminei serice, hipoglicemie, cresterea amoniacului si a enzimelor de colestaza.

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime care catalizeaza o reactie chimica. Ele sunt importante in sinteza aminoacizilor, care formeaza proteine. Cand ficatul nostru este afectat sau deteriorat, el elibereaza niste substante numite enzime in sange, iar nivelurile proteinelor produse de ficat incep sa scada. Prin masurarea valorilor acestor enzime si proteine, este posibil ca medicul sa isi poata crea o imagine de ansamblu si sa vada cat de bine functioneaza ficatul pacientului. Acest test pentru determinarea valorilor transaminazelor poate ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni hepatice, inclusiv la diagnosticarea hepatitei, cirozei si afectiunilor hepatice asociate cu consumul excesiv de alcool.

Enzimele hepatice crescute

Enzimele hepatice care au valori ridicate pot indica inflamatia sau o deteriorare/leziune a celulelor din componenta ficatului. Celulele hepatice inflamate sau afectate vor produce cantitati mai mari decat cele considerate normale din anumite substante chimice, inclusiv cantitati mai mari de enzime hepatice care patrund in fluxul sanguin, lucru care poate avea drept rezultat valori mai mari ale enzimelor hepatice, inregistrate in cadrul analizelor/testelor de sange.

Enzimele hepatice cu valori ridicate care sunt descoperite cel mai frecvent in urma analizelor de sange sunt, potrivit specialistilor:

 • Alaninaminotransferaza (ALT) - ALT este o enzima care se gaseste in ficat si care iti ajuta organismul sa metabolizeze proteinele. Cand ficatul este deteriorat, ALT este eliberata in fluxul sanguin, iar valorile ei serice cresc.
 • Aspartataminotransferaza (AST) - AST este o enzima care ajuta la metabolizarea alaninei, un aminoacid. La fel ca in cazul ALT, AST este in mod normal prezenta in sange, avand valori mici. Nivelurile crescute de AST pot indica lezarea ficatului sau o boala hepatica ori deteriorarea muschilor.
 • Fosfataza alcalina (ALP) - ALP este o enzima din ficat, din ductele biliare si din oase. Valorile mai mari decat cele normale ale ALP pot indica o boala hepatica sau afectarea ficatului, cum ar fi ductele biliare blocate sau anumite afectiuni ale oaselor.
 • Gama-glutamiltranspeptidaza (sau gama-glutamiltransferaza), abreviata GGT - Retine: GGT este o enzima din sange. Valorile mai mari decat cele normale pot indica lezarea ficatului sau afectarea ductelor biliare.


Enzimele hepatice cu valori ridicate pot fi descoperite in timpul unor analize de sange de rutina. In majoritatea cazurilor, nivelurile enzimelor hepatice sunt doar usor ridicate si sunt temporar crescute. In majoritatea timpului, enzimele hepatice cu valori ridicate nu indica o problema grava sau cronica a ficatului.

Ce semnifica rezultatele

Rezultatele normale obtinute in urma analizelor de sange pentru aceste teste sunt:

 • ALT - intre 5 si 55 unitati pe litru;
 • AST - intre 8 si 48 unitati pe litru;
 • ALP - intre 45 si 115 unitati pe litru;
 • GGT - intre 9 si 48 unitati pe litru.


Rezultatele normale pot varia de la un laborator la altul si valorile de mai sus pot fi usor diferite in cazul femeilor si al copiilor. Valorile usor ridicate, asimptomatice ale alaninaminotransferazei (ALT) si ale aspartataminotransferazei (AST) sunt frecvent intalnite in practica medicala.
O abordare a pacientului bazata pe prevalenta bolilor care au cauzat valorile crescute ale transaminazelor ii poate ajuta pe medici sa identifice in mod eficient afectiunile hepatice grave, cat si pe bolile comune ale ficatului. Cauzele mai putin comune ale valorilor crescute ale transaminazelor sunt leziunile ficatului induse de medicamente, hepatita B, hepatita C si hemocromatoza ereditara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

 • NHS Choisces - https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests/types/
 • https://www.webmd.com/hepatitis/qa/what-is-an-alanine-transaminase-test
 • https://www.webmd.com/hepatitis/qa/what-is-an-aspartate-transaminase-test
 • https://www.webmd.com/hepatitis/qa/what-is-a-gammaglutamyltransferase-test
 • Studiul "Mildly Elevated Liver Transaminase Levels: Causes and Evaluation.", publicat in American Family Physician, autori Oh RC, Hustead TR, Ali SM, Pantsari MW.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0