Vaccinul antigripal, recomandat pentru pacientii cu hepatita C

Hepatita C este o afectiune virala a ficatului, care declanseaza inflamarea acestui organ. Vaccinarea impotriva gripei este recomandata pentru persoanele care sufera de o afectiune cronica a ficatului intrucat acestea sunt mai predispuse complicatiilor ce vin la pachet cu virusul gripal.

Lunile de toamna si de iarna sunt lunile in care virusul gripal circula in voie. Pacientii diagnosticati cu hepatita C prezinta risc crescut de complicatii in caz de infectare cu virusul gripal. In cazul acestora, complicatiilor pot fi cele comune precum infectiile la nivelul sinusurilor, infectii ale urechii, bronsita sau chiar afectiuni mai grave precum pneumonia ori inrautarirea starii ficatului deja bolnav.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut de catre japonezi in anul 2013 a dovedit ca vaccinul antigripal previne internarea pacientilor cu hepatita C pentru tratarea gripei ori a complicatiilor cauzate de aceasta. Dintr-un grup de 408 de pacienti tinuti sub observatie in cadrul studiului s-a constatat ca niciunul dintre cei bolnavi de hepatita C care au facut vaccinul antigripal nu au necesitat internare pentru tratarea gripei.

Gripa este o infectie virala la nivelul cailor nazale, gatului, la nivelul cailor respiratorii, dar si plamanilor. Simptomele acestei afectiuni includ febra, frisoanele, tusea, durerile musculare la nivelul bratelor si picioarelor. Cu toate ca in cele mai multe cazuri gripa se vindeca acasa, intr-o saptamana, exista si persoane care se confrunta cu forme mai agresive ori care resimt simptomele mai puternic si necesita internare. In unele cazuri pot aparea complicatii serioase, care pun viata pacientului in pericol.

Persoanele varstnice si cele care sufera de afectiuni cronice sunt mai predispuse complicatiilor in caz de contractare a virusului gripal, de aceea in aceste cazuri e recomandat vaccinul antigripal.

Top motive pentru care e recomandat ca pacientii cu hepatita C sa faca vaccinul antigripal

  • Reduce riscul de infectie cu virusul gripal
  • Gripa este mai agresiva in cazul pacientilor infectati cu virusul hepatic C decat in cazul persoanelor cu un ficat sanatos
  • Pacientii cu hepatita C prezinta risc crescut de complicatii ale gripei

 

 

Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal se face in fiecare an intrucat efectul sau dureaza cateva luni. Avand in vedere ca gripele apar in perioada octombrie – martie, e indicat ca acest vaccin sa se faca toamna.

Vaccinul antigripal devine eficient in una sau doua saptamani dupa ce este administrat. Imunizarea dispare treptat dupa cateva luni.

Trebuie sa te consulti cu medicul tau inainte de a lua decizia de a te vaccina impotriva gripei. Gastroenterologul, dar si medicul de familie sunt in masura sa iti recomande vaccinul antigripal.

Reactii adverse vaccin antigripal

In cele mai multe cazuri, nu apar efecte secundare serioase in urma administratii vaccinului antigripal.

Vaccinul se administreaza sub forma de inhectie facuta in partea superioara a bratului. In locul cu pricina pot aparea dureri in urmatoarele doua zile. De asemenea, e posibil sa apara si senzatia de mancarime la nivel cutanat in zona cu pricina.

In caz de febra, pacientul trebuie sa astepte pana cand acest simptom dispare pentru a putea sa i se administreze vaccinul antigripal.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0