Sportul la pacientii cu hepatita C - beneficii si exercitii recomandate

Cu totii stim ca oboseala este, probabil, cel mai comun si obisnuit simptom in cazul persoanelor cu boli de ficat, de aceea multi pacienti nu iau in cosiderare optiunea de a face sport si efort fizic, mai ales daca nu erau deja clienti ai salii de sport pana la imbolnavire. 

Majoritatea pacientilor hepatici simt adesea ca nu au destula energie nici pentru a se ridica din pat sau fotoliu, in niciun caz pentru a face un drum pana la sala de sport sau plimbare in pas vioi. Insa exact exercitiile fizice usoare si moderate pot fi cel mai bun mod de a lupta impotriva acestei epuizari si, chiar daca le este dificil, la inceput, in cele din urma bolnavii beneficiaza de efectele miscarii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evident, principalele conditii sunt o stare de sanatate buna, precum si indicatia si aprobarea medicului. Sportul trebuie sustinut de o buna hidratare, o dieta care sa furnizeze proteine, nutrienti si energie, odihna corespunzatoare si un stil de viata controlat.

Beneficiile sportului pentru pacientii cu Hepatita C

In cadrul exercitiilor fizice, inima si ficatul sunt stimulate pentru a asigura fluxul de sange crescut, iar, in timp, aceasta stimulare va genera mai multa rezistenta la efort si un nivel crescut de energie. Si restul organelor beneficiaza - plamanii, sistemul circulator, sistemul digestiv si mai ales musculatura intestinala, care asigura un tranzit bun si o detoxifiere mai eficienta.

Si sistemul renal este in castig, sportul marind diureza, mai ales daca va hidratati suficient in timpul sportului si pe toata durata zilei. Desi e necesar un efort mare la debutul initierii unui program sportiv, beneficiile nu vor intarzia sa apara.

Exercitiile de tip aerobic

Exercitiile aerobice inseamna o infuzie de oxigen la nivel tisular; facute corect, prin respectarea cadentei inspirului si expirului, acest gen de exercitii ajuta la irigarea cu sange oxigenat si intensificarea arderilor la nivel cardiac, pulmonar si cerebral. Beneficiile pe care le are o persoana antrenata in exercitii aerobice includ un nivel mai ridicat de energie si combaterea oboselii. Mersul pe jos in pas vioi, plimbatul cu bicicleta, inotul sau utilizarea unei benzi de alergare sunt doar cateva exemple.

 

 

Exercitiile cu greutati

Exercitiile cu greutati mici tonifica atat oasele si articulatiile, cat si muschii. Din cauza pericolului osteoporozei, persoanele cu boli hepatice trebuie sa introduca in programul lor de sport si aceste exercitii, pentru a fortifica osatura.

Pe de alta aparte, in stadiile avansate ale bolii hepatice, organismul este obligat sa foloseasca musculatura ca sursa de energie.

Nu in ultimul rand, exercitiile fizice reduc grasimea corporala totala si, implicit, continutul de grasime din ficat. Supraponderalitatea contribuie la agravarea daunelor aduse ficatului de virusul hepatitic C, fibroza fiind favorizata de greutatea corporala mare. Totodata, nu trebuie neglijat nici riscul de diabet ori de rezistenta la insulina, care creste odata cu numarul de kilograme. Atat rezistenta la insulina, cat si diabetul, accelereaza evolutia bolii hepatice.

In plus, deoarece muschii cantaresc mai mult decat grasimea, sportul este mijlocul ideal de a obtine o greutate optima in cazul persoanelor subponderale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca avem anumite preferinte sau ne displac altele,  trebuie sa lucram toate grupele de muschi la fel de mult.

Un alt aspect important de mentionat consta in faptul ca exercitiile fizice au abilitatea de a reduce efectele adverse ce pot aparea in urma administrarii tratamentului antiviral. Oboseala si depresia sunt principalele efecte nedorite ale tratamentului in hepatita C, iar acestea pot fi ameliorate, poate chiar combatute, cu ajutorul sportului practicat in mod regulat. Efortul fizic depus in timpul sportului ajuta pacientul sa doarma mai bine si, totodata, stimuleaza eliberarea de “hormoni ai fericirii” in creier, imbunatatind astfel starea pacientului.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0