Incarcatura virala (viremia) in hepatita C

Incarcatura virala sau viremia reprezinta cantitatea de virusuri specifice existente intr-un anumit volum de sange. Incarcatura virala variaza de la un pacient la altul dar nu poate masura gradul de severitate a bolii hepatice cauzate de virus. 

Hepatita C este o afectiune a ficatului, care se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate, iar uneori si prin contact sexual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un test de anticorpi pentru hepatita C este primul test ce trebuie facut pentru a determina daca sangele a fost vreodata expus la virusul hepatitei C. In acest fel se verifica prezenta anticorpilor care ar fi fost generati de sistemul imunitar in cazul in care virusul a intrat vreodata in fluxul sanguin.

Incarcatura virala reprezinta cantitatea unui anumit virus din sange, intr-o cantitate anume de sange – de regula 1 ml. Prin urmare, cantitatea de virusuri existente in sange corespunde cu incarcatura virala. Incarcatura virala difera de la un pacient infectat la altul, insa nu poate fi folosita pe post de indicator pentru a da un prognostic in ceea ce priveste severitatea bolii hepatice care afecteaza ficatul.

Incarcatura virala are la baza o tehnologie care permite masurarea unor cantitati foarte mici ale ARN-ului virusului hepatitei C. In cazul in care rezultatul testului iese negativ inseamna ca sunt sanse mari ca individul sa nu fi avut niciodata hepatita C. Cu toate acestea, aparitia anticorpilor in sange poate dura pana la 3 luni asa ca in cazul expunerii recente la risc este indicata o retestare ulterioara. 

Un rezultat pozitiv al testului de anticorpi pentru hepatita C inseamna ca virusul a intrat in fluxul sanguin la un moment dat. Rezultatul nu inseamna o infectie curenta: pana la 25% dintre oameni elimina virusul din organism in mod natural.

In cazul in care testul de anticorpi este pozitiv, un al doilea test verifica daca virusul este inca prezent in organism. Acest lucru se face cu un test PCR (reactia in lant a polimerazei), care determina daca exista materialul genetic al virusului in sange. Acest material genetic este numit ARN si acest test este si el denumit ca un test ARN. Un test PCR pozitiv indica infectia actuala cu hepatita C.

 

 

Dupa tratamentul antiviral pentru hepatita C, pacientii inca au anticorpi VHC in sange. Insa daca nu au incarcatura virala inseamna ca tratamentul a dat roade. Testul de sange se repeta si daca nici mai tarziu nu apare incarcatura virala, atunci virusul hepatitei C a fost eliminat si pacientul este considerat sanatos.

Pacientii cu o incarcatura virala mai mica au sanse mai bune sa raspunda mai bine la tratament. Orice valoare care depaseste 800.000 IU/mL este considerata mare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Incarcatura virala nu iti spune cat de repede evolueaza boala si cat de mult este afectat ficatul, ci iti ofera indicii numai despre ceea ce se petrece in sange.

Anumite grupuri de persoane sunt mai expuse infectiei cu virusul hepatitei C, de aceea este indicat sa isi faca analizele pentru depistarea acestui virus. Printre persoanele cu risc crescut de hepatita C se numara: pacientii care fac des dializa, copiii cu mame infectate cu acest virus, precum si cadrele medicale sau alte persoane care intra in contact cu sangele bolnavilor in mod frecvent.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0