Hepatopatia: cauze, tipuri si simptome

Hepatopatia este o afecțiune a ficatului care se tratează în funcție de cauză. Ce simptome are o persoană cu hepatopatie și cum se tratează afecțiunea?

Rolul ficatului în organism este extrem de important, acest organ contribuind la producția de proteine, la coagularea sângelui, precum și la eliberarea de bilă ori la îndepărtarea toxinelor din organism și lupta cu infecțiile. Hepatopatia se instalează în urma unui dezechilibru care apare la nivelul acestui organ. De multe ori, afecțiunile ficatului nu prezintă simptome evidente, așa că sunt diagnosticate destul de greu.

Tipuri de hepatopatie

Hepatopatia este termenul folosit pentru descrierea tuturor afecțiunilor care pot cauza insuficiență hepatică, deci incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. În funcție de cauza care declanșează boala, hepatopatiile pot fi clasificate astfel:

Hepatopatia alcoolică

Această afecțiune apare în urma consumului abuziv și îndelungat de alcool și poate să evolueze în ciroză.

Boala ficatului gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic apare în urma depunerilor de grăsime la nivelul celulelor hepatice. De regulă, acest tip de hepatopatie este specific persoanelor cu obezitate.

Hepatita

Hepatita reprezintă inflamarea ficatului cauzată de o infecție virală ori în urma expunerii la substanțe dăunătoare precum alcoolul.

Hemocromatoza

Aceasta este o afecțiune moștenită genetic, caracterizată prin depuneri de fier în exces, în special la nivelul ficatului.

Ciroza primară biliară

Această afecțiune rar întâlnită este de natură autoimună și cauzează inflamarea cronică și progresivă a ficatului.

Toate aceste afecțiuni pot evolua în ciroză, așa că este extrem de important să fie diagnosticate și tratate corespunzător.

Cauze hepatopatie

Principalele 3 cauze ale hepatopatiei sunt următoarele:

Obezitatea

Dacă indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane este peste 30, ne referim la obezitate. Persoanele cu obezitate au un risc mai mare să dezvolte nu doar hepatopatii, ci și boli cardiovasculare, diabet de tip 2, osteoartrită sau anumite tipuri de cancer. Pentru a ajunge la o greutate normală, e indicat ca persoana afectată de obezitate să ceară sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist pentru a stabili împreună un plan alimentar sănătos.

Hepatita nediagnosticată la timp

Printre simptomele hepatitei se numără febra, oboseala, pierderea poftei de mâncare, greața, vărsăturile, durerile abdominale, urina închisă la culoare și scaunele deschise la culoare, durerile articulare și icterul (îngălbenirea pielii și a albului ochilor). Dacă recunoști aceste simptome, mergi neapărat la medic.

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul în exces poate crea multe daune în organism, nu doar leziuni hepatice, ci și boli de inimă, gură sau probleme ale creierului și sistemului nervos. Persoanele care beau alcool e bine să se limiteze la cel mult două pahare pe zi – bărbații sau cel mult un pahar – femeile.

Având în vedere că toate aceste trei cauze pot fi prevenite, se recomandă ca:

  • Greutatea corporală să fie menținută în limite normale, astfel încât indicele de masă corporală să se încadreze între valorile recomandate (de la 18,50 la 24,99). 
  • Consumul excesiv de alcool să fie evitat.
  • Vaccinarea pentru prevenirea hepatitei să fie o prioritate, la fel și analizele pentru diagnosticarea timpurie a bolii.

Ficatul poate fi afectat în mai multe feluri. Pe de o parte, în caz de hepatită, celulele hepatice devin inflamate. Pe de altă parte, atunci când fluxul de bilă este obstrucționat, apare colestaza. În steatoza hepatică sau boala de ficat gras, colesterolul și trigliceridele se acumulează la nivelul ficatului. Țesutul hepatic poate fi afectat și de chimicale și minerale care cauzează apariția mutațiilor la nivel celular, având drept consecință apariția cancerului la ficat.

Simptome hepatopatie

Printre simptomele afecțiunilor hepatice se numără:

  • Slăbiciunea și oboseala
  • Scăderea în greutate
  • Greața
  • Voma
  • Icterul
  • Durerea abdominală în partea dreaptă
  • Simptomele apar, însă, în stadii avansate ale hepatopatiei, nu în faza incipientă.

Cum se tratează hepatopatia?

Multe boli hepatice sunt cronice, ceea ce înseamnă că se întind pe o perioadă lungă și este posibil să nu dispară niciodată. Totuși, aceste boli pot fi de obicei gestionate. Pentru unii oameni, modificările stilului de viață sunt suficiente pentru a controla simptomele. 

RECOMANDARILE EXPERTIOLOR DOC

Aceste schimbări pot include limitarea consumului de alcool, obținerea și menținerea unei greutăți moderate, un consum mai mare de apă și adoptarea unei alimentații prietenoase cu ficatul, care să includă multe fibre și să excludă sau să limiteze mult aportul de grăsimi nesănătoase și produsele cu zahăr rafinat.

În funcție de tipul de hepatopatie, medicul poate recomanda și alte modificări ale dietei. De exemplu, persoanele care trăiesc cu boala Wilson ar trebui să limiteze alimentele care conțin cupru, cum ar fi crustacee, ciuperci și nuci. În funcție de boală, este posibil să fie nevoie și de tratament medicamentos, cum ar fi cel cu medicamente antivirale pentru tratarea hepatitei, steroizi pentru a reduce inflamația ficatului, medicamente pentru tensiunea arterială, antibiotice, medicamente pentru a viza simptome specifice, cum ar fi mâncărimea pielii ori vitamine și suplimente alimentare pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului.

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte din ficat. În general, un transplant de ficat se face numai atunci când alte opțiuni terapeutice au eșuat.

Care este perspectiva pacientului cu hepatopatie?

Multe tipuri de hepatopatii sunt tratabile și vindecabile dacă sunt detectate timpuriu și pacientul urmează instrucțiunile medicului legat de stilul de viață și eventuala terapie medicamentoasă. Dacă nu sunt diagnosticate și gestionate, însă, aceste afecțiuni pot provoca daune permanente. Complicațiile bolii hepatice netratate sau negestionate pot duce la ciroză, care nu este o afecțiune reversibilă. Dacă ciroza a înaintat, un transplant de ficat poate fi singura opțiune a pacientului.

Având în vedere că unele boli ale ficatului se pot dezvolta fără ca persoana afectată să manifeste simptome, este necesar să se facă anual analize de sânge și să se meargă la un consult medical general, pentru a depista din timp orice probleme de sănătate a ficatului.

Prevenire hepatopatie

Unele afecțiuni ale ficatului pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Iată ce se poate face pentru a preveni afecțiunile hepatice:

  • Adoptarea unei diete sănătoase, săracă în grăsimi saturate (untură, unt, carne grasă etc.)
  • Evitarea consumului excesiv de alcool
  • Vaccinarea pentru prevenirea hepatitei
  • Evitarea expunerii la substanțe care solicită foarte tare ficatul. Spre exemplu, paracetamolul poate cauza insuficiență hepatică acută, așa că trebuie luat cu prudență și, de preferat, nu în doza maximă admisă.
  • Oprirea administrării pilulelor anticoncepționale la femeile fumătoare după împlinirea vârstei de 35 de ani.

Oboseala excesivă, scăderea în greutate fără un motiv anume și icterul ori durerea abdominală severă sunt simptome care pot indica prezența unei afecțiuni hepatice. Într-o asemenea situație, consultul medical de specialitate este obligatoriu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Liver disease
https://www.nhs.uk/conditions/liver-disease/
Stanford Health Care - Liver Disease Prevention
https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/l/liver-disease-prevention/procedure.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0