Enzimele Hepatice: ce sunt și ce rol au

Enzimele sunt proteinele fără de care celule vii nu pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt. Acestea se întâlnesc în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme având un rol important în desfacerea substanțelor alimentare brute (grăsimi, proteine, zaharuri) în substanțe mai ușoare pe care organismul să le folosească mai rapid și mai facil pentru producerea de energie. Fără enzime , procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mici. Fa-ti testul de Hepatita C!

Ce este aminotrasferaza

Un simplu test de sânge pentru a determină prezența unor anumite enzime hepatice reprezintă primul pas pentru a detecta cât de afactat este ficatul.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aminotransferazele sunt unele dintre cele mai sensibile enzime și de asemenea utilizate pe scară largă. Acestea se referă la aspart-ataminotransferaze (AST sau SGOT) și la alanin-aminotransferaze (ALT sau SGPT).   

Dacă ficatul este sănătos, aceste enzime se regăsesc în celulele hepatice. Însă în cazul în care ficatul este afectat, aceste enzime se vor vărsa în sânge.  

Alanin-aminotransferaza (ALT sau SBPT) este prezentă mai ales în ficat și în rinichi. În caz de distrugere a celulelor ficatului nivelul său crește. Nivelul său va crește în mod deosebit și uneori în măsură foarte mare în cazul unei hepatite virale sau înainte de apariția icterului. Nivelul alanin-aminotransferazei mai poate să crească și în cazul altor boli ale ficatului (cancer, ciroză, hepatită toxică cauzată de tetraclorură de carbon, de exemplu obstrucția biliară etc.), însă, în proporții mai mici.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Aspartat-aminotransferaza (AST sau SGOT) se găsește în mod normal în mai multe țesuturi, inclusiv în cele ale ficatului, creierului, inimii și ale rinichiului. Nivelul ei crește în caz de distrugere a celulelor. Nivelul acesteia crește în mod deosebit în caz de infarct al miocardului și de miopatie. Din acest motiv, aceasta nu este cel mai bun indicator al leziunilor hepatice.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0