

Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati
Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati
Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati
Ceata mintala este un cumul de simptome precum tulburarile de memorie, problemele de concentrare si confuzia pacientului. Statistic vorbind, aproximativ jumatate dintre cei care sufera de hepatita C au de-a face cu aceasta tulburare mintala.
Hepatita C afecteaza modul in care functioneaza ficatul. La randul sau, ficatul, care nu isi indeplineste functiile asa cum trebuie si nu elimina toxinele din sange, afecteaza si alte zone din organism, iar printre acestea se numara si creierul.
Pe termen lung, ceata mintala poate fi un simptom extrem de neplacut, care afecteaza calitatea vietii pacientului cu hepatita C. Vestea buna este ca, dupa eliminarea virusului hepatitic C prin tratament, ceata mintala dispare treptat.
Simptome ceata mintala in hepatita C
Ceata mintala afecteaza memoria, capacitatea de concentrare si gandirea. Pe langa aceste simptome, pot aparea si anxietatea, oboseala, irascibilitatea, furia, tristetea, gandurile depresive si starea de neliniste.
Cum combati ceata mintala specifica hepatitei C
Aceasta problema poate fi combatuta cu ajutorul catorva strategii eficiente:
Odihneste-te suficient – somnul insuficient, insomniile ori programul de somn haotic afecteaza modul in care functioneaza creierul. Totodata, oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale hepatitei C, mai ales la pacientii care urmeaza tratament pe baza de interferon sau ribavirina. De aceea, este extrem de important ca pacientul cu hepatita C sa doarma 6-8 ore pe noapte. Ideal ar fi sa existe un program strict de somn, cu aceeasi ora de culcare si de trezire, astfel incat organismul sa isi regleze ritmul.
Practica sport – exercitiile fizice de intensitate moderata sunt recomandate pacientului care sufera de hepatita C. Acestea nu numai ca ofera o stare de bine si combat steatoza hepatica, insa totodata “limpezesc” si mintea. O jumatate de ora de sport pe zi imbunatateste abilitatile cognitive ale pacientului.
Incearca tehnici de relaxare – meditatia, exercitiile de respiratie, yoga si tai-chi sunt doar cateva exemple de tehnici de relaxare pe care le poti incerca pentru a combate ceata mintala.
Hidrateaza-te – deshidratarea iti afecteaza capacitatea de gandire. Asigura-te ca oferi organismului cantitatea de fluide necesara si creierul va functiona la capacitate maxima.
Adopta o dieta sanatoasa – ficatul este cel responsabil cu procesarea grasimilor nesanatoase si a zaharurilor, precum si cu eliminarea toxinelor din organism. Ofera-i o binemeritata pauza acestuia si adopta o dieta sanatoasa, pe baza de fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, peste, nuci si seminte. Cu cat mananci mai sanatos, cu atat te vei simti mai bine, iar mintea iti va fi mai limpede.
Cum faci diferenta dintre ceata mintala si encefalopatia hepatica?
Encefalopatia hepatica este o complicatie care apare la nivelul creierului atunci cand ficatul nu reuseste sa elimine toxinele din sange. Aceasta complicatie apare in cazuri de hepatita C avansata, in caz de ciroza ori de alte afectiuni hepatice severe.
Encefalopatia hepatica se manifesta prin simptome precum:
- Ceata mintala severa
- Probleme de coordonare la nivelul mainilor
- Tremur al bratelor si mainilor
- Capacitatea de vorbire este afectata
- Schimbari bruste de dispozitie.
Encefalopatia hepatica este o afectiune grava, ce necesita ingrijire medicala de urgenta.
Pe de alta parte, ceata mintala nu pune in pericol viata pacientului, chiar daca afecteaza calitatea vietii acestuia. Cu cat pacientul diagnosticat cu hepatita C adopta un stil de viata mai sanatos, cu atat mai usor ii va fi acestuia sa tina sub control ceata mintala cu simptomele sale.
Hepatita C este o afectiune vindecabila, tratamentul viral de ultima generatie avand o rata de succes de peste 90%. Mergi la medic, incepe tratamentul pentru hepatita C si ai sanse mari sa elimini virusul hepatitic C. Netratata corespunzator, in timp, hepatita C poate evolua in fibroza hepatica, ciroza sau chiar cancer hepatic.
Sursa foto: Shutterstock