Tratarea artritei poate fi posibila cu o substanta din algele brune

Oamenii de stiinta sunt optimisti si cred ca au descoperit o noua arma in lupta contra artritei, o boala care afecteaza populatia la nivel global. Algele conțin o serie de compuși bioactivi antiinflamatori, cum ar fi acizii grași polinesaturați omega-3 (n-3 PUFA) și clorofila a, prin urmare, ca ingrediente alimentare, extractele lor pot fi eficiente în bolile metabolice cronice legate de inflamație, cum ar fi bolile cardiovasculare sau artritele.

Alginatul polizaharidic, o substanță extrasă din tulpinile algei brune cunoscută sub numele de cuvie (Laminaria hyperborea) poate opri degenerarea cartilajului la nivelul articulațiilor, potrivit unor studii. O substanță extrasă din algele brune este promițătoare în stoparea degenerării cartilajului în articulații. Cercetatorii elvetieni de la "Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology" urmaresc o noua abordare in ceea ce priveste tratarea artritei. Aceasta abordare noua se bazeaza pe o polizaharida, o molecula de zahar cu lantul lung, care provine din algele marine brune.

Cine si cum este afectat de artrita

Artrita este cea mai raspandita afectiune a articulatiilor, iar statisticile arata ca aproximativ 90% dintre toti oamenii cu varsta peste 65 de ani sunt afectati in stadii diferite de artrita, dar aceasta boala degenerativa este, de asemenea, raspandita si la tineri.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

In artrita, cartilajul, un fel de strat protector al oaselor care lubrifiaza articulatia, se degradeaza, se deterioreaza in timp. Acest lucru poate fi extrem de dureros pentru persoanele care sufera de aceasta boala, deoarece reactiile inflamatorii sunt asociate cu degenerarea cartilajului articular. In stadiile tarzii ale bolii, oasele nu mai sunt protejate asa cum ar fi trebuit in mod normal si pot sa se frece direct unele de altele. Artrita poate afecta toate articulatiile din corp, dar cel mai adesea, boala afecteaza articulatiile genunchiului, soldului si ale degetelor.

Boala a fost considerata incurabila pana acum. Metodele curente de tratament, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare si analgezicele se adreseaza in principal simptomelor. Adesea, singura optiune care ramane este operatia, care inlocuieste articulatia afectata de boala cu una artificiala.

Rezultatele initiale ale cercetarilor sunt incurajatoare

In cadrul testelor din laborator, echipele de cercetatori au avut succes in identificarea unei substante care are potentialul de a opri degenerarea in interiorul articulatiilor. Aceasta substanta este o polizaharida extrasa din celulele stem ale algelor brune sau, mai exact, Laminaria hyperborea, care este similara cu anumite biomolecule extracelulare din cartilajul uman.

Cercetatorii au modificat chimic aceasta polizaharida naturala extrase din algele brune (numita alginat) cu anumite grupuri de sulfat si apoi au adaugat-o intr-o forma dizolvata in unele culturi de celule, pentru a examina reactia diferitelor tipuri de celule la aceasta polizaharida modificata.

Aceste teste au scos la iveala ca sulfatul ce are la baza aceasta polizaharida din alge poate sa reduca in mod semnificativ stresul oxidativ, care este o cauza frecventa a mortii celulelor si a deteriorarii celulare. In plus, cu cat s-au atasat mai multe grupuri de sulfat de molecula de alginat, cu atat mai mare a fost aceasta reducere a stresului oxidativ, potrivit sciencedaily.com.

Acelasi sulfat (pe baza de alginat) a fost capabil sa suprime reactia inflamatorie (din nou, in functie de numarul de grupari de sulfat) si a fost capabil sa regleze procesul genelor care declanseaza o reactie inflamatorie atat in celulele cartilajului uman (cunoscute sub numele de condrocite), cat si in celulele macrofage ale sistemului nostru imunitar. Moleculele de alge ar trebui, prin urmare, sa incetineasca astfel degenerarea cartilajului, iar oamenii de stiinta spera chiar ca noile molecule sa poata stopa aceasta deteriorare a cartilajului.

Rezultatele incurajatoare inseamna ca cercetarile in acest domeniu vor continua, iar urmatorul pas pentru oamenii de stiinta este sa testeze substantele pe animale.

Un alt studiu a aratat ca Spirulina este capabilă să limiteze modificările produse prin artrita indusă de adjuvant. Efectul de suprimare al Spirulinei ar putea fi atribuit, cel puțin parțial, proprietăților antiinflamatorii, antioxidante și antiangiogene.

Intr-un alt studiu, s-a constatat că suplimentele cu ulei de alge sunt echivalente din punct de vedere nutrițional cu somonul gătit și funcționează la fel ca uleiul de pește în corpul tău.

În plus, un studiu de 2 săptămâni efectuat pe 31 de persoane a arătat că administrarea a 600 mg de DHA din uleiul de alge pe zi a crescut nivelul din sânge în același procent cu administrarea unei cantități egale de DHA din uleiul de pește - chiar și într-un grup vegetarian cu niveluri scăzute de DHA la începerea studiului.

Așa cum compoziția de acizi grași a peștilor depinde de dieta și depozitele de grăsime ale acestora, grăsimea din alge fluctuează în funcție de specie, stadiul de creștere, variațiile sezoniere și factorii de mediu.

Totuși, oamenii de știință sunt capabili să selecteze și să crească anumite tulpini care sunt mai mari în omega-3. Deoarece algele cresc foarte repede și nu contribuie la pescuitul excesiv, acestea pot fi mai durabile decât suplimentele cu ulei de pește. În plus, deoarece este cultivat în condiții controlate și purificat, uleiul de alge nu conține toxine care pot fi prezente în pește.

De asemenea, pare să prezinte un risc mai mic de tulburări digestive și, datorită aromei sale neutre, tinde să fie asociat cu mai puține plângeri din punct de vedere  al gustului.

Poate susține sănătatea inimii

Suplimentele cu omega-3 pot reduce tensiunea arterială și pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge, ceea ce vă poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. De asemenea, s-a demonstrat că Omega-3 reduc nivelul de trigliceride.

Studiile care au folosit ulei de alge bogat în DHA au demonstrat că administrarea a 1.000-1.200 mg pe zi a redus nivelul de trigliceride cu până la 25% și a îmbunătățit, de asemenea, nivelul de colesterol.

În plus, o analiză recentă a 13 studii clinice efectuate pe peste 127.000 de persoane a remarcat că administrarea de suplimente de omega-3 din diverse surse marine a redus riscul de atac de cord și toate bolile de inimă, precum și decesul din aceste afecțiuni.

Poate reduce depresia

Persoanele diagnosticate cu depresie au adesea niveluri mai scăzute de EPA și DHA în sânge (23 Sursa de încredere).

În mod corespunzător, o analiză a unor studii care au inclus mai mult de 150.000 de persoane a constatat că cei care au mâncat mai mult pește au un risc mai scăzut de depresie. Riscul mai mic se poate datora parțial unui aport mai mare de omega-3.

Persoanele cu depresie care primesc suplimente de EPA și DHA observă adesea o îmbunătățire a simptomelor. Interesant este că o analiză a 35 de studii efectuate pe 6.665 de persoane a determinat că EPA este mai eficient decât DHA pentru tratarea acestei afecțiuni.

Poate aduce beneficii sănătății ochilor

Dacă aveți ochi uscați sau oboseală oculară, luarea unui supliment de omega-3 vă poate minimiza simptomele prin scăderea ratei de evaporare a lacrimilor.

În studiile efectuate asupra persoanelor care suferă de iritații oculare din cauza purtării lentilelor de contact sau a lucrului la computer mai mult de 3 ore pe zi, administrarea a 600-1.200 mg de EPA și DHA combinate a atenuat simptomele în ambele grupuri.

Omega-3 pot avea, de asemenea, alte beneficii pentru ochi, cum ar fi combaterea degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune care poate provoca pierderea vederii – deși cercetările sunt mixte.

Un studiu pe aproape 115.000 de adulți în vârstă a remarcat că aporturile alimentare mai mari de EPA și DHA pot preveni sau întârzia AMD intermediar, dar nu avansat.

Poate reduce inflamația

Omega-3 pot inhiba compușii care declanșează inflamația. Astfel, ele pot ajuta la combaterea anumitor afecțiuni inflamatorii.

Studiile pe animale sugerează că suplimentele de omega-3 ar putea ajuta la controlul afecțiunilor precum artrita, colita și astmul.

Într-un studiu de 12 săptămâni pe 60 de femei cu artrită reumatoidă (AR), administrarea a 5.000 mg de omega-3 din ulei de pește în fiecare zi a redus severitatea simptomelor. De asemenea, femeile au raportat mai puține dureri și articulații sensibile, în comparație cu cele care au luat placebo.


Algele sunt considerate o sursă primară de grăsimi omega-3, iar toți peștii – fie sălbatici sau de crescătorie – își obțin conținutul de omega-3 mâncând alge.


 

Sursa foto: Shutterstock

Antioxidant and Angiostatic Effect of Spirulina platensis Suspension in Complete Freund’s Adjuvant-Induced Arthritis in Rats 2015, Eman A. I. Ali, 1 Bassant M. Barakat, 2 and  Ranya Hassan 

Impact of omega-3 polyunsaturated fatty acids on vascular function and blood pressure: Relevance for cardiovascular outcomes 2017, G Colussi 1C Catena 1M Novello 1N Bertin 1L A Sechi 2

Long chain omega-3 fatty acids intake, fish consumption and mental disorders in the SUN cohort study, 2007 Almudena Sanchez-Villegas 1Patricia HenríquezAdolfo FigueirasFelipe OrtuñoFrancisca LahortigaMiguel A Martínez-González

Oral omega-3 fatty acids treatment in computer vision syndrome related dry eye 2015,  Rahul Bhargava 1Prachi Kumar 2Hemant Phogat 3Avinash Kaur 3Manjushri Kumar 4

Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man, 2017  Philip C Calder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0