Te doare soldul? Care sunt cele mai frecvente cauze si cele mai bune remedii

Durerea de șold reprezintă un simptom despre care se știe că apare, de regulă, la adulții vârstnici. Chiar daca seniorii au, cu siguranță, un risc mai mare de a avea probleme la nivelul articulației șoldului, și adulții tineri pot suferi din cauza durerii de șold.

Înainte să presupui că durerea ta de șold este cauzată de nervul sciatic, este bine să știi care sunt cele mai frecvente cauze ce pot determina durere în interiorul acestei articulații. Nu ignora simptomele și mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament corecte care să amelioreze disconfortul.

Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerii de șold:

Bursita

Bursita șoldului este considerată cauza principală a durerii de șold. Mai exact, termenul de bursită înseamnă inflamația burselor, care sunt săculeți umpluți cu lichid, care au un rol important în structura șoldului, reducând fricțiunea dintre țesuturi în timpul mișcării.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Obezitatea

Articulațiile mari din corp, adică șoldurile și genunchii sunt cele care poartă cea mai mare parte din greutatea corpului nostru, așa că acestea sunt, de obicei, primele care încep să simtă durere când se confruntă cu o presiune și un efort suplimentare, date de kilogramele în plus.

Sciatica

Această afecțiune este cauzată de iritarea nervului sciatic și este caracterizată de durere, furnicături, amorțeală sau slăbiciune care are ca punct de plecare zona lombară și care se extinde până la șolduri, zona feselor și spatele coapselor.

Stilul de viață sedentar

Prea puțină activitate fizică și faptul că stai multe ore pe scaun pot crea probleme, în sensul că șoldurile tale vor deveni defectuoase și îți vor limita gama de mișcări. Asta înseamnă că îți va fi dificil să faci genuflexiuni, să îngenunchezi, să te apleci și să mergi cu o viteză mai mare sau vei avea dificultăți chiar și pe suprafețele drepte. În plus, sedentarismul poate crește și riscul de cădere și de accidentare.

Artrita, artroza și bolile degenerative ale articulațiilor

Statisticile arată că și persoanele cu vârste peste 25 de ani (ce-i drept, un procent mic), cât și persoanele cu vârste peste 65 de ani (un procent mai mare) suferă de artrită și de alte forme ale bolilor degenerative ale articulațiilor. Aceste afecțiuni care evoluează mai repede sau mai lent au o probabilitate mare să afecteze zona gâtului, genunchii, șoldurile și mâinile.

Postura incorectă

Faptul că petrecem multe ore pe zi având o postură nu tocmai corectă sau faptul că ne antrenam când musculatura nu este într-o formă prea bună înseamnă că ne vom confrunta cu anumite probleme: organism slăbit, durere lombară și șolduri încordate. Tot postura incorectă poate duce la dureri de șold, așa că este important să înveți să ai o postură bună.

Mișcările repetitive

Aici este vorba de anumite activități, care presupun faptul că persoana face mișcări repetitive, cum ar fi alergatul, urcarea treptelor sau unele sporturi care implica săriturile, sprintul, loviturile și altele. Anumiți sportivi au un risc mai mare de a dezvolta leziuni sau traumatisme la nivelul șoldului.

Cancer

Tumorile osoase sau care se răspândesc la os pot provoca dureri la nivelul șoldurilor, precum și în alte oase ale corpului.  

Necroză avasculară (numită și osteonecroză)

Această afecțiune apare atunci când fluxul de sânge către osul șoldului încetinește și țesutul osos se degradează. Deși poate afecta alte oase, necroza avasculară apare cel mai adesea la nivelul șoldului. Poate fi cauzată de o fractură sau luxație de șold sau de utilizarea pe termen lung a steroizilor în doze mari (cum ar fi prednison).

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Displazie de șold

Displazia de șold se referă la părțile osoase ale articulației care nu se dezvoltă așa cum ar trebui pentru ca șoldul să funcționeze normal. Deși acest lucru este mai frecvent observat la sugari, poate apărea uneori și la vârsta adultă. 

Cel mai frecvent simptom este durerea de șold, care este cauzată de mersul pe o articulație deformată pentru o perioadă lungă de timp. În unele cazuri, există doar o cantitate foarte mică de neregularitate între bilă (partea superioară a femurului/osului coapsei) și alveolei (în pelvis); nu suficient pentru a susține inadecvat articulația, dar suficient pentru a face ca unele dintre oasele articulației șoldului să se fricționeze, provocând durere. 

Acest lucru este cunoscut sub numele de displazie de șold și, din nou, este observată mai mult la adulții mai tineri care prezintă dureri de șold. Poate apărea și într-un șold normal dacă se utilizează în mod obișnuit extremele mișcării normale ale articulațiilor (de exemplu, la gimnaste sau dansatori). La adulții în vârstă, impactul apare adesea alături de osteoartrită.

Sindromul benzii iliotibiale

„Banda iliotibială” este un ligament care trece prin partea din față a articulației șoldului. Dacă faci exerciții excesive (de exemplu, alergare pe distanțe lungi), acest ligament se poate inflama și poate duce la durere în timpul mișcărilor.

Alte cauze ale durerii de șold

Accidentările, traumatismele și loviturile care pot duce la durere de șold, potrivit experților, sunt: tendinita, fractura de șold, dislocarea șoldului și o ruptură a labrumului de la nivelul șoldului.

Ce remedii sau tratamente te scapă de durere

În funcție de cauza durerii de șold, medicul îți poate recomanda, pe lângă odihnă, și anumite tratamente sau respectarea anumitor cerințe, pentru ca articulația să se refacă mai repede.

Majoritatea medicilor recomandă utilizarea unei pungi de gheață pe șoldul rănit în reprize de 15 minute pe parcursul zilei. Gheața poate reduce inflamația, făcând durerea acceptabilă. Dacă nu ai un pachet de gheață, poți folosi o pungă de legume congelate. Gheața trebuie aplicată numai atunci când este învelită într-o prosop, pentru a evita degerăturile și alte iritații ale pielii.

Pentru durerea de șold cauzată de artroză, este important să îți menții articulațiile șoldului în mișcare, să practici activități cu un impact mic asupra lor, cum ar fi înotul, mersul pe bicicleta, plimbările. La recomandarea medicului, poți lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi cele pe bază de naproxen sau ibuprofen.

Dacă tendinita este cauza durerii de șold, odihnește-te și nu mai face acele lucruri care îți provoacă durere. Este important ca tendoanele să se odihnească acum. Ia antiinflamatoare nesteroidiene și aplică comprese cu gheață pe zona dureroasă, 20 de minute, de mai multe ori pe zi.

Dacă bursita este cea care provoacă durerea de șold, poți lua antiinflamatoare nesteroidiene, poți aplica pachete cu gheață de mai multe ori pe zi sau poți masa zona. Unii medici spun că poți stimula circulația sângelui cu ajutorul masajului, ajutând la vindecarea zonei. 

Este important să ai o rutină regulată de exerciții din multe motive, iar reducerea durerii de șold este unul dintre ele. Exercițiile fizice te pot ajuta să-ți întărești mușchii. 

Poți include mersul pe un plan drept sau pe o bandă de alergare și practicarea de yoga care nu extinde excesiv articulația șoldului. O altă modalitate excelentă de a face exerciții este să mergi la pas sau să faci exerciții aerobice în ape puțin adânci, cum ar fi într-o piscină. Poți să faci și exerciții ușoare de stretching, sub îndrumarea unui kinetoterapeut sau fizioterapeut.

Dacă nu știi exact care este cauza durerii tale de șold, iar disconfortul persistă de ceva vreme, mergi la medic, pentru un tratament prompt. Consultă medicul curant dacă încă te doare șoldul după o săptămână de repaus, timp în care ai stat acasă, dacă ai și febra sau o erupție cutanată, dacă durerea este în ambele șolduri și o simți și în alte articulații, dacă suferi de anemie cu celule în seceră.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://centerforspineandortho.com/news/10-hip-pain-remedies/
https://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/hip-pain/causes/why-your-hips-hurt.php
https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0