Ce simptome tradeaza ca ai gonartroza dupa ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Gonartroza (numită și osteoartrita genunchiului) este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchilor. Cum se manifestă gonartroza și ce simptome are această boală degenerativă a articulațiilor?

Artroza este un tip de artrită degenerativă, o boală care afectează articulațiile și care apare cel mai adesea la persoanele cu vârste de peste 50 sau peste 60 de ani, însă sunt și situații în care poate să apară la persoane mai tinere. La nivel mondial, în anul 2020 existau aproximativ 654 milioane de persoane cu vârste de 40 de ani și peste care fuseseră diagnosticate cu osteoartrita genunchiului, potrivit unei lucrări¹ științifice apărute în jurnalul eClinicalMedicine, parte a celebrului hebdomadar medical The Lancet.

În gonartroză, cartilajul articulației genunchiului se subțiază treptat și se distruge, ceea ce declanșează mai multe simptome. Ce semnale îți indică faptul că ai putea avea gonartroză?

Recomandările Experților DOC

Simptome gonartroză

Există multe simptome de gonartroză, iar severitatea acestora depinde de cât de avansată este boala. Deși este posibil să nu ai toate simptomele asociate cu gonartroza, reține că este, totuși, posibil să ai artroză la genunchi dacă prezinți oricare dintre următoarele:

Crepitații și zgomote articulare

„Crepitație” este un termen medical folosit pentru a descrie acea senzație sau acel sunet care apare când îți miști sau îți îndoi genunchiul (ca un trosnet, o senzație ca de măcinare). Uneori crepitațiile mai sunt numite și cracmente (senzație auditivă sau palpatorie de crepitație).

În funcție de cât de avansată este gonartroza, este posibil să simți sau să auzi aceste sunete în momentul în care îți miști articulația genunchiului: se aude ca o pocnitură, deci genunchii trosnesc pentru că oasele se freacă unele de altele.

Durere de genunchi

Durerea, sensibilitatea și disconfortul sunt adesea simțite în interiorul genunchiului în cazul gonartrozei, deoarece corpul distribuie greutatea în mod direct pe aceste articulații, exercitând o presiune suplimentară pe interiorul articulației genunchiului. Durerea în cazul gonartrozei se agravează, de regulă, la sfârșitul zilei și se calmează odată cu repausul.

După ce ai trecut de 50 sau 60 de ani, dacă vorbim de gonartroză, este posibil să simți durere sau sensibilitate atunci când îngenunchezi, când trebuie să urci un deal sau să îl cobori, când trebuie să urci scări sau să le cobori, în general, când îți îndoi genunchii.

Redoare sau rigiditate articulară

Printre simptomele de gonartroză se numără și rigiditatea articulară. Deși durerea asociată cu gonartroza se calmează după ce ai perioade de repaus, e bine de știut că prea multă odihnă va duce la redoarea sau la înțepenirea articulației genunchiului. Redoarea articulară durează, de regulă, câteva minute și cedează odată ce faci mișcare sau exerciții ușoare de stretching.

Dacă ai peste 50 sau 60 de ani și ai observat că genunchii tăi devin mai rigizi după o perioadă mai lungă de inactivitate sau că sunt mai înțepeniti dimineața, când te trezești, este posibil să suferi de gonartroză. Așadar, este posibil să îți simți genunchiul rigid pe perioade scurte de timp, dimineața, după un timp mai îndelungat de repaus (te-ai odihnit mai mult), după ce ai stat jos o perioadă mai lungă.

Scăderea mobilității articulațiilor

În gonartroză, vei observa că genunchiul nu se mai mișcă cu atât de multă ușurință sau nu se mai mișcă atât de mult pe cât ar fi normal. Durerea, sensibilitatea și redoarea înseamnă că mulți pacienți cu gonartroză încep să observe un alt simptom: mobilitatea este redusă, iar din acest motiv, le este mai dificil să se așeze sau să se ridice de pe scaune sau fotolii, să urce în sau să coboare din automobil, să urce sau să coboare scările.

Reducerea rezistenței musculare

Gonartroza poate duce la o scădere a forței mușchilor din jurul articulației genunchilor, așa că este important să recunoști și acest simptom. Pierderea masei musculare este un simptom extrem de sever, mulți pacienți cu gonartroză observând aceste semne în slăbiciunea mușchilor din apropierea articulației genunchilor (genunchii cedează atunci când fac anumite mișcări și apare instabilitatea articulației).

Tumefacții

Este posibil ca persoana afectată să observe și alte simptome de gonatroză în această zonă: genunchiul este cald la atingere și umflat (tumefacție articulară). Astfel, odată cu instalarea gonartrozei, este posibil să te confrunți cu neplăceri de tipul tumefacției în interiorul spațiului articular de la nivelul genunchiului și tumefacție a burselor (săculeții plini cu lichid, situați în apropierea genunchiului).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

E important de reținut că durerea de genunchi este cel mai frecvent raportat simptom al gonartrozei. Descrierea durerii depinde de situația și de starea pacientului. Durerea poate fi cronică, de intensitate scăzută, însă persoana poate avea și perioade în care durerea este mai intensă. Pentru un diagnostic corect, este important să mergi la medicul de familie care să îți dea trimitere la medicul specialist.

Diagnosticul de gonartroză

Medicul diagnostichează gonartroza după ce face o examinare fizică, analize de sânge și teste imagistice. În timpul consultației, medicul vă cauta semne de umflare a articulațiilor și de crepitații și va testa pacientul pentru durere la aplicarea unei greutăți și va analiza gama de mișcări pe care acesta le poate face. Analizele de sânge arată despre ce fel de artrită este vorba.

Testele imagistice includ radiografiile, care oferă imagini detaliate ale oaselor, iar dacă e vorba de gonartroză, se vor observa la radiografie o îngustare a spațiului articular, modificări ale osului și formarea de pinteni osoși (osteofite). În unele cazuri, poate fi necesar ori un RMN, ori un CT pentru a determina starea osului și a țesuturilor moi ale genunchiului.

Tratamentul pentru gonartroză nu vindecă boala, dar o ține sub control

Dacă gonartroza este diagnosticată, e bine de știut că această boală nu se vindecă, dar poate fi gestionată cu diverse tratamente, despre care am vorbit pe larg în alte articole pe care le găsești în comunitatea noastră de Gonartroză.

Tratamentul inițial al gonartrozei presupune schimbări în stilul de viață, fizioterapie, medicamente și remedii la domiciliu, dar, dacă aceste terapii nu funcționează, se poate ajunge la tratament chirurgical.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
The Lancet - Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30331X/fulltext 
1. Studiul „Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies”, apărut în eClinicalMedicine, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100587, autori: Aiyong Cui et al.
American Academy of Orthopaedic Surgeons – Arthritis of the Knee 
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee/

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0