Îmbătrânirea oaselor ar putea fi încetinită? [studiu]

Benzoxazolul, compusul care a încetinit îmbătrânirea oaselor cu până la 31% pe parcursul unui an de tratament la șoareci, ar putea fi util în cercetările pentru încetinirea îmbătrânirii oaselor la oameni.

Osul îndeplinește funcții mecanice și homeostatice, protejând organele interne, permițând locomoția și purtarea sarcinii și servind ca o „casă” pentru măduvă și ca un rezervor pentru homeostazia calciului. 

Odată cu îmbătrânirea, aceste funcții sunt afectate, osul devine mai fragil și mai puțin capabil să-și îndeplinească funcțiile mecanice, iar depozitele de calciu sunt adesea epuizate. Pentru a înțelege de ce acest lucru nu se întâmplă la toți oamenii și cum anume factorii care controlează aceste procese se schimbă odată cu vârsta cercetătorii fac diverse investigații.

Deoarece mulți investigatori și clinicieni consideră că densitatea minerală osoasă este un marker al susceptibilității la fracturi (deoarece scade odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați), este important să se afle de ce există o creștere a fragilității osoase sau a fragilității oaselor dependente de vârstă și cum ar putea fi încetinită.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Osul utilizat în mod repetat, fie prin activități normale din viața de zi cu zi, fie prin exerciții fizice obișnuite sau extreme, dezvoltă fisuri microscopice, care în cele din urmă devin vizibile și, dacă nu sunt reparate de către procesul de remodelare osoasă, pot duce la fracturi. Cauza leziunii inițiale ar putea fi întreruperea cristalitelor minerale osoase sau întreruperea fibrilelor de colagen ori întreruperea structurii celulelor osoase care sunt încorporate în minerale.

Într-un studiu¹ apărut în Journal of Bone and Mineral Research Plus, oamenii de știință arată că un compus care extinde durata de viață a unui nematod (un mic vierme) încetinește pierderea osoasă la șoarecii în vârstă. Acest rezultat surprinzător provine dintr-un studiu longitudinal realizat pe 700 de șoareci îmbătrâniți, la Institutul de Cercetare Buck din California, un proiect care oferă date importante pentru cercetătorii care vizează dezvoltarea unor terapii pentru a încetini îmbătrânirea oaselor la oameni și bolile legate de vârstă.

Benzoxazolul ar putea fi, în viitor, cheia pentru încetinirea îmbătrânirii oaselor

Proiectul, care a implicat cinci laboratoare și a durat câțiva ani pentru a fi finalizat, a implicat profilarea în serie a șoarecilor pe măsură ce aceștia îmbătrâneau, în timp ce savanții au testat mai multe terapii care au extins durata de viață în organisme simple sau au redus boala neurologică la șoareci.

Cercetătorii au stabilit rate de schimbare pentru parametrii semnificativi din punct de vedere clinic la șoarecii netratați, inclusiv cifoza, glicemia, compoziția corporală, activitatea, măsurile metabolice și parametrii detaliați ai îmbătrânirii scheletului la nivelul oaselor.

Studiul a implicat colectarea și analiza unei multitudini de date pe parcursul mai multor ani. Autorii studiului spun că aceasta este o resursă unică, provenită dintr-un studiu al multiplelor fenotipuri de îmbătrânire care nu au fost niciodată analizate până acum. 

Benzoxazolul, compusul care a încetinit îmbătrânirea oaselor cu până la 31% pe parcursul unui an de tratament la șoareci, a fost identificat pentru prima dată ca unul dintre cei cinci compuși care au extins durata de viață la nematode. Faptul că această terapie extinde durata de viață la un animal simplu, care nu are niciun os, nu indica deloc ideea că ar putea să încetinească rata îmbătrânirii oaselor și la un mamifer, afirmă cercetătorii. Este evident, spun ei, că aceste căi legate de îmbătrânire au fost conservate în timpul evoluției. 

Benzoxazolul pare să suprime agregarea proteinelor asociată cu vârsta. Mecanismul de acțiune al osului șoarecelui este încă în studiu, deși cercetătorii spun că acest compus pare să încetinească reabsorbția osteoclastelor, celule osoase care sunt active în timpul creșterii și vindecării.

Descoperirile sunt relevante pentru lumea științifică și viitoarele tratamente, concluzionează autorii studiului, în special în ceea ce privește fenotipurile preclinice, măsurile folosite fiind toate direct aplicabile îmbătrânirii la oameni. De exemplu, pentru prima dată cercetătorii au asistat la fracturi spontane la femururile de șoarece îmbătrânite. Acestea au apărut la 2,5% din populația de șoareci, ceea ce nu diferită de incidența de 2,7% a fracturilor de șold la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Ce poți face pentru a avea oase cât mai sănătoase pe termen cât mai lung?

Pentru a-ți menține oasele sănătoase și a scădea riscul de fracturi:

Mănâncă multe legume și fructe

Legumele și fructe care conțin vitamina C (citricele, kiwi-ul, căpșunile, roșiile, ardeii grași și cei iuți roșii etc.) stimulează producția de celule care formează oasele.

Ia în calcul un supliment de vitamina D

Pentru a ajuta la abosrbția calciului în oase, este necesar un aport adecvat de vitamina D. Deși această vitamină se poate obține prin expunerea la soare și prin consumul de pește gras, gălbenuș de ou și ciuperci, există persoane care au nevoie de un supliment alimentar cu această vitamină. Atenție, e bine ca suplimentele să fie luate cu acordul medicului de familie.

Antrenează-te cât mai des

Exercițiile de forță (cele cu greutăți sau cu benzi de rezistență, mersul pe bicicletă, săpatul în grădină) sunt deosebit de importante nu doar pentru persoanele sănătoase, ci și pentru cele care suferă de poliartrită reumatoidă, de exemplu. La fel de utile sunt și alte tipuri de mișcare, precum aerobicul, alergarea și dansul.

Renunță la vicii

Fumatul și excesul de alcool, pe lângă faptul că sporesc riscul pentru boli grave, cum sunt cele cardiovasculare, contribuie și la pierderea densității osoase. 

Testează-ți densitatea osoasă

Pentru a testa desitatea osoasă și a stabili riscul de fracturi se recomandă un test cu raze X, numit osteodensitometrie DEXA. Acest test este nedureros și fără riscuri pentru pacient - practic, se face o scanare neinvazivă a oaselor. Având în vedere că riscul de osteoporoză este mai mare pentru femeile trecute de 50 de ani, e bine ca acestea să-și facă investigația o dată la doi ani după ce au intrat la menopauză.

Urmează tratamentul recomandat de medic

Dacă medicul ți-a prescris un anumit tratament pentru osteopenie sau osteoporoză (de exemplu, bifosfonați, teriparatidă sau denosumab), e indicat să îl urmezi ca atare, deoarece contribuie la prevenirea fracturilor. De asemenea, pentru femeile cu simptome de menopauză se poate recomanda terapie hormonală pentru a crește nivelul de estrogen aflat în scădere, care este legat de pierderea osoasă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
ASBMR - Longitudinal Functional Study of Murine Aging: A Resource for Future Study Designs
https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbm4.10466
1. Studiul „Longitudinal Functional Study of Murine Aging: A Resource for Future Study Designs”, apărut în JBMR Plus, 2021; DOI: 10.1002/jbm4.10466, autori: Daniel S. Evans, Monique N. O'Leary et al.
NCBI - Aging and Bone
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991386/
Cleveland Clinic - 7 Tips for Healthy Bones
https://health.clevelandclinic.org/7-tips-for-healthy-bones-2/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0