Ce semne si simptome apar in durerea de sold

Durerea de șold este un simptom comun care este este, de cele mai multe ori, greu de descris, iar pacienții se plâng de faptul că șoldul îi doare pur și simplu. Durerea poate varia în intensitate de la ușoară la severă.

Există multe cauze posibile ale durerii de șold.  Printre acestea se numără o fractură sau o infecție articulară, artrita sau bursita. 

Durerea care implică articulația șoldului este de obicei în zona inghinală, chiar acolo unde piciorul se „unește cu corpul”.  

Localizarea, descrierea senzației, intensitatea durerii, ce anume o agravează și ce factori o calmează depind de structura articulației care este implicată și de cauza exactă a inflamației și a traumatismului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Durerea ce apare în articulația șoldului poate fi simțită anterior (în partea din față a șoldului), ca durere în zona vintrelor / inghinală, poate fi simțită lateral sau posterior (în zona feselor). Uneori, pacientul se poate plânge de dureri de genunchi, care este o durere referită ce își are punctul de origine în șold. Acest lucru este în special valabil în cazul copiilor.

Tratamentul pentru durerea de șold depinde de obicei de cât de multă durere suferi și de ce anume îți cauzează disconfortul. Leziunile ușoare ale mușchilor, tendoanelor sau bursa se ameliorează adesea cu odihnă, gheață și medicamente antiinflamatoare. Această formă de tratament se poate face acasă și uneori poate ameliora o parte din durerea de șold. Dacă este necesar, medicii pot face și o intervenție chirurgicală minim invazivă. Afecțiunile mai grave ale șoldului pot necesita o înlocuire totală a șoldului.

Indiferent de ce a cauzat durerea, exercițiile de kinetoterapie îți pot întări mușchii șoldului și pot ameliora disconfortul.

Alte semne și simptome care pot acompania durerea de șold

Traumatismul în zona șoldului: odată cu o căzătură, o lovitură directă, o răsucire sau o întindere, durerea este simțită de pacient aproape imediat.

Leziunile din cauza utilizării excesive: debutul durerii poate fi întârziat cu câteva minute sau chiar ore, pe măsură ce mușchii inflamați din preajma articulației șoldului intră în spasm sau suprafețele articulației devin inflamate, provocând acumularea de lichid.

Leziunile sau afectările care apar pe fondul utilizării în exces a articulației pot cauza, totodată, deteriorarea cartilajului sau a altor părți ale articulației, rezultând astfel durere, inflamație și șchiopătat.

Durere

Cel mai adesea, durerea este resimțită în partea din față a șoldului, dar articulația este tridimensională, așa că durerea poate fi simțită și de-a lungul părții exterioare a șoldului sau chiar în zona feselor.

Șchiopătat

Specialiștii spun că șchiopătatul este modul corpului nostru de a compensa pentru durerea pe care o simte, prin încercarea de a minimaliza greutatea pe care șoldul trebuie să o susțină în timpul mersului. Șchiopătatul nu este niciodată normal. El produce o forță sau o solicitare anormală asupra altor articulații, inclusiv la nivelul spatelui, genunchilor și gleznelor, iar dacă mersul șchiopătat persistă, aceste zone pot deveni și ele inflamate și pot provoca simptome suplimentare.

Fractura

Odată cu apariția unei fracturi de șold, există un debut acut al durerii constante după traumatism, iar durerea, de regulă, se agravează cu orice mișcare făcută de pacient. Mușchii care sunt atașați de șold fac ca fractura să se deplaseze sau să se miște, iar piciorul poate să pară mai scurt și se rotește spre exterior. Dacă nu are loc nicio deplasare de acest gen, piciorul poate să aibă un aspect normal, însă durerea apare la orice mișcare a articulației șoldului.

Sciatica

Durerile cauzate de nervul sciatic tind să debuteze în zona lombară și să radieze înspre zona feselor și în partea din față sau în lateralul șoldului. Această durere poate fi descrisă în moduri diferite, din cauza inflamației nervului. Durerea în sciatică este descrisă în termeni de "ascuțită", "arzătoare", "pătrunzătoare". În sciatică, durerea se poate agrava o data cu întinderea genunchiului, mișcare care întinde nervul sciatic, iar persoanei îi este dificil să stea dreaptă după o poziție în care a stat așezată sau să meargă normal. Pot să apară furnicături sau amorțeală în picior sau laba piciorului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Artrita

Diferite tipuri de artrită inflamatorie pot afecta șoldul, ducând la o durere surdă și dureroasă. Printre acestea se numără:

  • Artrita reumatoidă (o afecțiune cronică autoimună care afectează articulațiile)
  • Spondilita anchilozantă (o inflamație cronică a coloanei vertebrale și a articulațiilor)
  • Lupus eritematos sistemic (o afecțiune autoimună care afectează întregul organism)

Dacă o formă de artrită îngustează articulația șoldului și are un efect negativ asupra mișcării de alunecare a capului femural în interiorul acetabulului sau dacă există o ruptură în cartilaj, pacientul poate descrie un sunet sau o senzație care arată că gama de mișcări este cumva împiedicată. 

De obicei, există durere aproape imediat, care nu se ameliorează dacă activitatea continuă. În artrită, durerea tinde să se agraveze după o perioadă de inactivitate și se calmează pe măsură ce articulația șoldului "se încălzește" odată ce este folosită.

Cancerul osos

Cancerul care apare în principal la nivel osos sau este metastatic, care se răspândește de la o altă zona din corp, poate provoca o durere intensă și constantă. Deseori, durerea nu este legată de activitate și nu se calmează după perioadele de repaus. Locul durerii și zona unde ea se răspândește (radiază) pot să depindă de localizarea cancerului în interiorul șoldului sau pelvisului și de structurile învecinate care sunt implicate sau afectate.

Când ar trebui să consulți medicul

Adresează-te medicului dacă ai dureri de șold care nu mai trec. Acesta va veni cu un plan de tratament pentru a gestiona durerea.

Consultă de urgență medicul dacă șoldul sângerează, dacă o parte din mușchi sau din os este expus, apare un zgomot de pocnire sau nu te poți deplasa.

De asemenea, solicită ajutor de urgență dacă articulația șoldului pare deformată sau este umflată sau dacă ai dureri severe.

Mergi cât mai repede la medic dacă durerea de șold este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

  • umflătură
  • sensibilitate
  • durere
  • căldură
  • roşeaţă

Acestea pot fi semnele unor afecțiuni grave, inclusiv artrita septică, care este o infecție articulară. Dacă nu este tratată, artrita septică poate duce la deformarea articulațiilor și la osteoartrită.

Care sunt opțiunile de tratament pentru durerea de șold?

Tratamentul durerii de șold depinde de cauza apariției acesteia. Pentru durerile care apar în urma efecturării de exerciții fizice, odihna este de obicei suficientă pentru a permite șoldului să se vindece. Acest tip de durere dispare de obicei în câteva zile.

Dacă ai artrită, medicul îți va prescrie medicamente pentru a calma durerea și rigiditatea.

De altfel, tot medicul specialist îți va putea recomanda și un kinetoterapeut care să-ți arate ce exerciții să faci, pentru a menține mobilitatea articulației.

Pentru leziuni minore, tratamentul implică de obicei repaus la pat și medicamente, pentru a diminua umflarea și calma durerea.

Fracturile de șold, malformația șoldului și unele leziuni pot necesita intervenție chirurgicală pentru repararea sau înlocuirea șoldului. În chirurgia de înlocuire a șoldului, un chirurg înlocuiește articulația șoldului deteriorată cu una artificială.

Deși intervenția chirurgicală de înlocuire a șoldului va necesita  terapie fizică pentru ca pacientul să se obișnuiască cu noua articulație, aceasta este o intervenție chirurgicală comună care are cel mai adesea succes.

După ce cunoaște cauza durerii de șold și se tratează durerea corect, va putea fi gestionată cu succes.

Pentru leziunile foarte minore și accidentele care apar în urma efectuării exercițiilor fizice, nu este necesar niciun tratament, iar șoldul își va reveni la normal.

Cu toate acestea, pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi artrita, fracturile și necroza, este posibil ca simptomele să se agraveze fără un plan de tratament corect. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteonecrosis#b


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0