Când nu este util RMN-ul

Rezonanța magnetică nucleară (abreviată RMN) reprezintă o investigație foarte utilă, care poate contribui la diagnosticul multor afecțiuni reumatologice sau ortopedice, încă rămase neclare în urma investigațiilor făcute de pacient.

O scanare imagistică prin rezonanță magnetică se numește de obicei RMN. RMN-ul nu utilizează radiații și este un test sau o examinare medicală neinvazivă. Aparatul RMN utilizează un magnet mare și un computer pentru a face fotografii ale interiorului corpului tău. Fiecare imagine arată doar câteva straturi de țesut corporal la un moment dat, ales de medicul specialist. Imaginile pot fi apoi examinate pe un monitor de computer. 

Recomandările Experților DOC

O substanță numită gadoliniu este injectată într-o venă pentru a-i ajuta pe medici să vadă imaginea mai clar. Gadoliniul se adună în jurul celulelor canceroase, astfel încât acestea apar mai strălucitoare în imagine. Uneori, în timpul RMN-ului se efectuează o procedură numită spectroscopie prin rezonanță magnetică (MRS). O MRS este utilizată pentru a diagnostica tumorile pe baza compoziției lor chimice.

Există, desigur, și multe situații în care examenul clinic sugestiv și o radiografie recentă și corect efectuată sunt suficiente și în aceste situații, această investigație (RMN) își pierde utilitatea. Este, de asemenea, o investigație deloc ieftină. Uneori, atunci când medicul nu recomandă efectuarea unui RMN, pacientul poate considera că nu a primit suficientă atenție medicală, dar nimic mai neadevărat!

Detalii utile despre RMN 

Mai jos sunt prezentate câteva situații în care această investigație devine inutilă:

1. RMN-ul nu reprezintă mereu investigația cea mai adecvată

Efectuarea unui RMN este o unealtă utilă în emiterea unui diagnostic, dar nu în toate cazurile. De exemplu, o ruptură ligamentară la nivelul genunchiului este văzută la RMN în aproximativ 80% din cazuri, iar restul de 20% vor fi ratate. Astfel, dacă această ruptură poate fi diagnosticată ecografic, (printr-o ecografie musculoscheletală), RMN-ul devine inutil.

2. Un RMN nu este util în toate cazurile

Artroza avansată de șold sau artroza de la nivelul genunchiului nu necesită efectuarea RMN atunci când diagnosticul devine unul evident în urma radiografiilor. RMN-ul nu "este mai bun" decât alte investigații - precum radiografii ori o scintigrafie osoasă - este doar o altă investigație, care face parte din practica clinică curentă a unui medic reumatolog sau ortoped. De asemnea, RMN-ul poate ghida incorect medicul spre un diagnostic greșit și, în consecință, poate să întârzie tratamentul afecțiunii de bază pentru care s-a efectuat acest RMN, cum ar fi gonartroza sau coxartroza.

3. RMN-ul nu reprezintă mereu primul pas spre diagnostic

Uneori, suferința pacientului este suficient de sugestivă încât să nu necesite mijloace suplimentare de diagnostic. A utiliza alte surse de tipul RMN-ului, atunci când nu este necesar, acest lucru poate provoca confuzie pentru pacient și poate întârzia diagnosticul afecțiunii de bază.

4. RMN-ul reprezintă o metodă de diagnostic și NU un tratament

Din motive variate, RMN-ul le conferă pacienților o reasigurare. Dar după efectuarea acestei investigații, nu se produce ameliorarea simptomatologiei pacienților. Medicul ortoped sau reumatolog propune acestă investigație atunci când restul metodelor de diagnostic au fost epuizate sau au fost ineficiente în elucidarea diagnosticului.

Când este folosit RMN-ul?

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), cunoscută și sub numele de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), este o tehnică non-invazivă. Ea face parte din imagistica medicală utilizată pentru a investiga anatomia și unele procese fiziologice ale corpului.

RMN-ul poate fi folosit ca metodă extrem de precisă pentru a detecta boala în interiorul întregului corp și este cel mai adesea folosit după ce alte teste au dat greș și nu au oferit suficiente informații pentru a confirma diagnosticul pacientului. La cap, traumatismul creierului poate fi văzut la RMN ca o sângerare sau ca o umflătură. Alte anomalii descoperite cu ajutorul RMN-ului includ anevrismele la creier, accidentele vasculare cerebrale, tumorile cerebrale precum și tumorile și inflamația de la nivelul coloanei vertebrale.

RMN-ul oferă informații valoroase asupra glandelor și despre organele din interiorul abdomenului, informații precise despre structura articulațiilor, despre țesuturile moi și despre oasele din corpul uman. Adesea, o intervenție chirurgicală poate fi amânată sau poate fi mai precisă, după ce medicul cunoaște rezultatele scanării RMN.

Cum poți să afli mai multe despre RMN?

Dacă urmează să îți faci un RMN, discută cu medicul tău. Sunt multe întrebări pe care i le poți adresa înainte de investigație, cum ar fi:

NEWSLETTER DOC DEDICAT
  • De ce am nevoie de un RMN?
  • De ce facem acest test și nu unul diferit?
  • Se vor folosi substanțe de contrast pentru RMN-ul meu? Ce substanță se va folosi?
  • Rinichii mei funcționează suficient de bine pentru a putea fi folosită o substanță de contrast?
  • Ce fac dacă sunt claustrofob?
  • Când voi primii rezultatele testului meu?
  • Voi avea nevoie de mai multe teste după acest RMN?

Când nu este recomandat RMN-ul

Deoarece nu se utilizează radiații, nu există niciun risc de expunere la radiații în timpul unei proceduri RMN. Cu toate acestea, din cauza utilizării magnetului puternic, RMN nu poate fi efectuat la pacienții cu:

  • stimulatoare cardiace implantate
  • Clipsuri pentru anevrism intracranian
  • Implanturi cohleare
  • Anumite dispozitive protetice
  • Pompe de perfuzie de medicamente implantate
  • Neurostimulatoare
  • Stimulatori de creștere a oaselor
  • Anumite dispozitive contraceptive intrauterine; sau
  • Orice alt tip de implanturi metalice pe bază de fier.

RMN este, de asemenea, contraindicat în prezența unor obiecte metalice interne, cum ar fi gloanțe sau schije, precum și agrafe chirurgicale, ace, plăci, șuruburi, suturi metalice sau plasă de sârmă.

Dacă ești gravidă sau suspectezi că ai putea fi gravidă, trebuie să îți anunți medicul. Din cauza potențialului de creștere dăunătoare a temperaturii lichidului amniotic, RMN nu este recomandat pacientelor însărcinate.

În cazul în care se utilizează colorant de contrast, există riscul de reacție alergică la colorant. Pacienții care sunt alergici sau sensibili la medicamente, la substanța de contrast, la iod sau la crustacee trebuie să anunțe radiologul sau tehnologul. Contrastul RMN poate avea, de asemenea, un efect asupra altor afecțiuni, cum ar fi alergii, astm, anemie, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) și anemie falciformă.

Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea ta medicală specifică. Asigură-te că discuți orice preocupare cu medicul tău înainte de procedură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Magnetic Resonance Imaging Contraindications - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551669/
Magnetic Resonance Imaging (MRI) - https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/m/mri.html 
Risks of Magnetic Resonance Imaging (MRI) - https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/m/mri/risk-factors.html#:~:text=MRI%20is%20also%20contraindicated%20in,you%20should%20notify%20your%20physician.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0