Zațul de cafea: cum îl folosești pentru o piele fină

Pentru multe persoane, cafeaua este începutul delicios al oricărei dimineți. Beneficiile acestei băuturi savuroase merg, însă, mai departe de atât, având beneficia surprinzătoare pentru piele. Află, în cele ce urmează, care sunt acestea. 

Cafeaua este bogată în antioxidanți

Rolul antioxidanților este de a proteja pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, iar cafeaua este bogată în aceștia. În plus, antioxidanții luptă și împotriva procesului de îmbătrânire a pielii. 
Specialiștii susțin că efectele cafelei asupra pielii sunt similar cu cele ale acidului hialuronic, deoarece stimulează producția de colagen și de elastină și redau fermitatea și suplețea pielii. 
De asemenea, cafeaua poate ajuta la menținerea hidratării pielii prin reducerea pierderilor de apă transepidermice, adică evaporarea apei din țesuturile superficiale ale pielii. 
Toate aceste calități nu provin doar din boabele prăjite de cafea. Așadar, s-a constatat că extractul de cafea are proprietăți antifungice și antimicrobiene, pe lângă conținutul bogat de antioxidanți. 

Cafeaua poate proteja pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete

În acest sens, zațul de cafea poate fi deosebit de folositor. Mai multe cercetări sugerează faptul că extractul de zaț de cafea poate proteja pielea împotriva daunelor cauzate de razele soarelui. Așadar, potrivit studiilor2, zațul de cafea prezintă proprietăți de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, atunci când acesta este inclus în compoziția produselor de îngrijire a pielii, iar prin această protecție înțelegem diminuarea riscului de pete pigmentare și de formare a ridurilor. 

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la crema cu protecție solară, pe care este important să o aplici zilnic pe ten, iar, pe timpul verii, pe brațe, umeri, decolteu, și orice altă zonă expusă la soare. Crema cu protecție solară te protejează atât de îmbătrânirea prematură a pielii dar, în primul rând, previne riscul de cancer.  Este cu atât mai important să folosești un produs cu protecție solară, minim SPF 50, dacă urmezi un tratament cu medicamente fotosensibilizante. 

Beneficiile zațului de cafea în rutina de îngrijire a pielii

Este important de reținut că extractul de zaț de cafea este mult mai potent față de zațul propriu-zis, așadar este recomandat să optezi și pentru produse cosmetice care conțin acest ingredient. Cu toate acestea, zațul poate avea beneficia pentru piele, lăsând-o mai fermă, curățând cu blândețe celulele moarte și remediind aspectul de călcâie crăpate și coate dure.

Nu în ultimul rând, cofeina conținută de zaț poate îmbunătăți aspectul tenului, redându-i luminozitate și aceasta acționează, de asemenea, ca vasoconstrictor, ceea ce se traduce prin cearcăne diminuate și reducerea aspectului neplăcut al celulitei

Zațul de cafea și tenul acneic

Deși zațul de cafea miroase îmbietor și lasă pielea fină și netedă, dacă suferi de ten acneic, este de preferat să nu îl aplici pe față. Orice tip de scrub mecanic, chiar și cele naturale, nu vor îmbunătăți aspectul acneei ci, mai mult, o pot agrava, cauzând inflamație cutanată și, în cele din urmă, apariția mai multor erupții acneice. Acest lucru se întâmplă, în special, pentru că rolul scrubului exfoliant este de a curăța stratul de celule moarte aflat la suprafața pielii, neputând pătrunde în pori, unde, de fapt, se află cauza erupțiilor cutanate. 

Acneea, în sine, nu apare în urma depunerilor de sebum și de impurități pe suprafața pielii, ci este vorba despre infectarea foliculilor de păr, care pornesc din adâncimea porilor, sau despre o bacterie responsabilă pentru apariția comedoanelor specifice acneei chistice. 
Așadar, indiferent de cât de des folosești un scrub mecanic, acneea nu va dispărea ci, mai degrabă, se va înrăutăți. În plus, zațul de cafea, deoarece nu se dizolvă pe suprafața pielii, așa cum se întâmplă de obicei cu scrub-urile mecanice din comerț, poate fi chiar mai iritant.  

În concluzie, dacă suferi de acnee, optează pentru produce cosmetice special concepute în acest sens, cum ar fi acizii de tip AHA și BHA, care oferă o exfoliere blândă și eficientă, deoarece pătrund în profunzimea porilor și îi curăță. 

Modalități de folosire a zațului de cafea pentru o piele sănătoasă

În primul rând, dacă ai tenul sau, în general, pielea sensibilă, ai grijă cum folosești zațul de cafea, deoarece, în cantități prea mari sau cu o aplicare agresivă, acesta îți poate face mai mult rău decât bine. De asemenea, dacă remarci orice formă de iritare a pielii după aplicarea zațului de cafea (roșeață, senzație de usturime, descuamare a pielii sau sensibilitate la atingere), este important să rărești rutina cu zaț sau să optezi pentru variante mai emoliente. 

Mai jos, ai la dispoziție cele mai utile variante de integrare a zațului de cafea în tratamente cosmetice, la tine acasă. 

Mască facială exfoliantă

Amestecă ¼ linguriță de zaț de cafea, fin măcinat, cu o lingură de iaurt grecesc sau orice alt tip de iaurt care conține minim 2% grăsime. Pentru un miros delicios, poți strecura două picături de esență de vanilie în amestec. Masează tenul proaspăt spălat cu această mască și las-o să acționeze timp de 10 minute, după care clătește pielea cu apă călduță din abundență și aplică o cremă hidratantă la final. Poți repeta această mască o dată pe săptămână. 

Scrub de corp pentru fermitate 

Amestecă ½ ceașcă de zahăr granulat, alb sau brun, cu 2 linguri de zaț de cafea și ¼ ceașcă de ulei de migdale sau de jojoba. Aplică amestecul la duș, pe suprafața întregului corp, cu mișcări ample și ușoare, insistând pe zonele rugoase, precum călcâiele și coatele. După duș, aplică o cremă hidratantă pe corp. 

Exfoliant pentru picioare

Picioarele și, în special, călcâiele, au nevoie de atenție special și pot suporta cu succes un scrub mai dynamic, față de celelalte părți ale corpului. Așadar, amestecă ¼ ceașcă cu zaț de cafea, 1 lingură de sare de mare și ¼ ceașcă de ulei de măsline. Aplică scrub-ul pe călcâie, cu mișcări energice, apoi clătește-ți picioarele cu apă caldă și hidratează-le cu o cremă grasă. 

Scrub pentru catifelarea buzelor

Dacă suferi de buze permanent uscate, încearcă să aplici un scrub blând, obținut dintr-o ¼ linguriță de zaț de cafea și ¼ linguriță de ulei de cocos. Aplică amestecul pe buze, masează cu blândețe și clătește, apoi aplică un balsam hidratant. 

Tratament pentru cearcăne și pungi

O linguriță de zaț de cafea într-un șervețel de hârtie face minuni pentru ochii inflamați. Aplică două asemenea șervețele prinse cu un elastic pe ochii închiși și lasă zațul să acționeze timp de 10-15 minute. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul The green generation of sunscreens: Using coffee industrial sub-products, publicat în National Agricultural Library, în 2016, autori: Marto, J., Gouveia, L.F., Chiari, B.G., Paiva, A., Isaac, V., Pinto, P., Simões, P., Almeida, A.J., Ribeiro, H.M.
Link: https://pubag.nal.usda.gov/catalog/5264973 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0