Ureea in produsele cosmetice: proprietati si efecte adverse
Ureea in produsele cosmetice: proprietati si efecte adverse
Ureea in produsele cosmetice: proprietati si efecte adverse
Ureea este o pudră cristalină fie albă, fie transparentă, care se regăsește în multe produse de îngrijire a pielii, a părului, dar și de make-up. Ce proprietăți are aceasta, în ce afecțiuni poate fi folosită și ce efecte adverse poate să aibă?
Ureea naturală este un deșeu de proveniență organică, produs de organism după metabolizarea proteinei. Ureea este apoi eliminată din organism prin intermediul urinei, de către rinichi, dar și prin piele, însă într-o cantitate mult mai mică.
Ureea cosmetică, însă, este produsă în laborator, deci nu are de-a face cu urina, așa cum ar putea sugera numele. Această uree este produsă pe bază de amoniac și dioxid de carbon. Eficiența ureei cosmetice este dată de faptul că reține hidratarea în țesuturi, sporind eficacitatea produselor cosmetice. Mai mult decât atât, ureea crește cantitatea de apă de la nivelul epidermei. Un alt efect al ureei din cosmetice asupra pielii este că permite altor substanțe chimice din produsele cosmetice să pătrundă în profunzimea pielii.
Despre uree
Ureea este o moleculă higroscopică (deci capabilă de a absorbi apa) prezentă în epidermă sub formă de componentă a factorului natural de hidratare și este esențială pentru hidratarea și integritatea adecvată a stratului cornos. Ureea îmbunătățește funcția de barieră a pielii, inclusiv apărarea antimicrobiană prin reglarea expresiei genelor în keratinocite relevante pentru diferențierea lor și producția de peptide antimicrobiene.
De asemenea, ureea joacă un rol fundamental în reglarea proliferării keratinocitelor. Una dintre primele utilizări ale ureei în medicina modernă a fost tratamentul topic al rănilor datorită proprietăților sale proteolitice și antibacteriene. În prezent, ureea este utilizată pe scară largă în dermatologie pentru a îmbunătăți funcția de barieră a pielii și ca unul dintre cei mai obișnuiți agenți hidratanți și keratolitici.
Produsele cosmetice în care se regăsește ureea
Ureea cosmetică se regăsește în produse precum:
- Creme hidratante pentru față
- Demachiant
- Loțiune de corp
- Cremă de ochi
- Fond de ten
- Șampon, balsam de păr, spumă de păr
- Tratament pentru acnee
- Balsam de buze
- Autobronzant
- Tratament pentru cuticule
- Lac de unghii
Beneficiile ureei din produsele cosmetice și de tratament
- Ureea echilibrează nivelul de hidratare a pielii.
- Ureea are caracter higroscopic, adică poate să absoarbă umezeala din aer și să o blocheze la nivelul superior al pielii.
- Reprezintă un tratament foarte bun pentru pielea uscată și are proprietăți antimicrobiene.
- Are proprietăți keratolitice, adică rupe conexiunile dintre celulele moarte ale pielii, declanșând exfolierea acesteia și lăsând pielea catifelată.
- Are efect anestezic, calmând inflamațiile.
- Sporește regenerarea celulară la nivelul pielii, fiind de mare ajutor în cazul leziunilor ori a iritațiilor, pe care le tratează rapid.
- Sporește permeabilitatea pielii, permițând apei și altor ingrediente benefice să pătrundă în piele
- Previne deshidratarea pielii
Pielea are un factor natural de hidratare, alcătuit dintr-un amestec de substanțe, inclusiv acid hialuronic și acid lactic, care reglează nivelul de umiditate de la suprafața pielii prin legarea moleculelor de apă. Ureea este hidrofilă, ceea ce înseamnă „iubitoare de apă”, ceea ce îi conferă capacitatea fantastică de a reține moleculele de apă, menținând pielea plină și umedă; atunci când este aplicată local, pielea deshidratată își îmbunătățește aspectul cu până la 50%.
În timp ce aplicațiile de emolienți și ingrediente ocluzive acoperă suprafața pielii pentru a crea hidratare instantanee, acestea nu îmbunătățesc capacitatea pielii de a reține apa așa cum o face ureea. Aceasta permite pielii să absoarbă și să rețină apa, oferindu-i acea strălucire „tinerească”.
Pe lângă hidratare, exfoliază
În anumite formulări, ureea este un exfoliant natural, rupând legăturile de keratină care leagă celulele pielii între ele, îndepărtând pielea aspră și uscată și permițând astfel umidității să ajungă adânc în dermă, stimulând refacerea celulară, eliminarea celulelor moarte ale pielii și oferind acea strălucire sănătoasă pielii. Ureea poate pătrunde și în pielea groasă și solzoasă, deci este un remediu bun pentru picioarele uscate și tălpile care se crăpă. Cu alte cuvinte, pielea beneficiază de această combinație de exfoliere și hidratare, o caracteristică extrem de rară a unui ingredient de îngrijire a pielii.
Ajută la combaterea acneei
Ureea îmbunătățește sănătatea pielii prin metabolizarea peptidei antimicrobiene LL-37, care atacă bacteriile care cauzează acnee. Un studiu in vitro a constatat că ureea inhibă direct ciuperca Malassezia, care este adesea cauza acneei fungice.
Poate fi utilă în dermatita atopică
Potrivit unei analize recente, s-a demonstrat că preparatele care conțin uree scad pierderea de apă transepidermală, îmbunătățesc hidratarea stratului cornos și capacitatea de legare a apei în pielea eczematoasă. Într-un studiu pe animale, o formulare pe bază de uree a îmbunătățit apărarea antimicrobiană și funcția de barieră a pielii prin reglarea genelor implicate în producerea de peptide antimicrobiene, diferențierea keratinocitelor și sinteza lipidelor.
Utilizarea ureei topice la concentrații cuprinse între 4% și 20% a fost documentată în mai multe studii clinice. O revizuire sistematică a utilizării emolienților în dermatita atopică a constatat că eficacitatea clinică pare cel mai bine documentată pentru preparatele pe bază de uree și recomandă ureea topică ca alegere de primă linie în dermatita atopică.
Poate trata xeroza
Studii clinice multiple susțin utilizarea formulărilor care conțin uree la concentrații diferite (cel mai frecvent 10%) pentru tratamentul xerozei la pacienți cu sau fără afecțiuni ale pielii. Un mic studiu clinic controlat pe 12 pacienți cu piele uscată severă la extremitățile inferioare a arătat o reducere semnificativă a pierderii de apă transepidermală după aplicarea de două ori pe zi a unei creme cu uree 15%.
Reduce simtpomele ihtiozei
Peste o duzină de studii clinice efectuate pe pacienți cu diverse ihtioze, folosind formulări pe bază de uree la concentrații cuprinse între 2% și 10%, au arătat îmbunătățiri semnificative ale parametrilor clinici, o reducere mai mare a descuamării, rugozității, roșeții și crăpării.
Ar putea trata simptomele hiperkeratozei și/sau keratodermiei palmoplantare
Keratodermiile palmoplantare reprezintă un spectru larg de afecțiuni dobândite și ereditare caracterizate prin îngroșarea anormală a pielii de pe palme și tălpi. Ureea la concentrație > 30% poate fi o alternativă bună pentru tratamentul simptomatic. Ureea poate fi indicată împreună cu acid salicilic local, acid lactic, retinoizi si corticosteroizi.
De folos în dermatita seboreică
Potrivit cercetătorilor, cele mai frecvent prescrise tratamente farmacologice pentru dermatita seboreică sunt antifungicele și corticosteroizii. Ureea are proprietăți antifungice și antimicrobiene împreună cu o mare capacitate de hidratare și un efect keratolitic. Utilizarea keratoliticelor poate preveni descuamarea sau formarea crustei la pacienții cu dermatită seboreică și poate crește pătrunderea în piele a medicamentelor topice.
Efecte adverse ale ureei din produsele cosmetice
O analiză recentă arată că formulările pe bază de uree sunt bine tolerate. Cremele care conțin uree pot prezenta un miros neplăcut, cauzat de amina volatilă, dar se risipește rapid. Ocazional se observă o ușoară iritație a pielii și poate fi mai frecventă la utilizarea la concentrații mai mari. Acest efect advers este temporar și, de obicei, se rezolvă singur.
Ureea cosmetică este adesea evitată de către adepții unui stil de viață sănătos întrucât crește riscul de apariție a următoarelor situații:
Eliberarea de formaldehidă. Potrivit unui studiu mai vechi, ureea poate elibera formaldehidă, care face parte din categoria ingredientelor cancerigene. Mai mult decât atât, analizele au demonstrat faptul că formadelhida poate declanșa și reacții alergice.
Poate produce iritații la nivel cutanat. Ureea poate provoca iritații atât la nivelul pielii, cât și la nivelul ochilor. Trebuie contactat medicul dacă apar orice reacții adverse grave, cum ar fi modificări neobișnuite ale pielii (cum ar fi vezicule, exfoliere) sau semne de infecție a pielii.
Tendința de a cauza reacții alergice. Potrivit specialiștilor în dermatologie, ureea este adesea vinovată pentru apariția dermatitei de contact. O reacție alergică foarte gravă la acest medicament este rară, dar e necesar să se solicite imediat asistență medicală dacă se observă orice simptom al unei reacții alergice grave, cum ar fi: erupție cutanată, mâncărime / umflare (în special a feței / limbii / gâtului), amețeli severe, dificultăți de respirație.
Ureea se aplică numai pe piele sau unghii. Trebuie evitate zonele sensibile, cum ar fi ochii, buzele, interiorul gurii / nasului și zona vaginală / inghinală, cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel.
Cantitatea în care trebuie să se regăsească ureea în produsele cosmetice
- În doze mici, adică mai mici de 10%, ureea hidratează pielea și favorizează retenția apei în țesuturi, împiedicând deshidratarea.
- În doze mai mari de 10%, ureea are un efect keratolitic ușor, eficient pentru exfolierea pielii și pentru stimularea regenerării celulare. Pentru tratarea eczemei, cremele care conțin uree în cantități mai mari de 10% sunt eficiente.
- În doze foarte mari, de 30-50%, ureea din produsele cosmetice are un puternic efect keratolitic. De regulă, ureea în cantități atât de mari se regăsește în produsele dermatocosmetice produse în farmacii, care sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni mai grave, precum psoriazisul. Formulările pe bază de uree sunt bine tolerate și sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise creme hidratante și agenți keratolitici pentru pacienții dermatologici.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
McCowan Foot Clinic – Urea and its benefits to our skin
https://mccowanfootclinic.ca/urea-benefits-skin/
Wiley Online Library - Optimising the use of urea in dermatology
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijcp.13570
NCBI - Urea in Dermatology: A Review of its Emollient, Moisturizing, Keratolytic, Skin Barrier Enhancing and Antimicrobial Properties
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8611129/
Studiul „Urea in Dermatology: A Review of its Emollient, Moisturizing, Keratolytic, Skin Barrier Enhancing and Antimicrobial Properties”, apărut în Dermatol Ther (Heidelb). 2021 Dec; 11(6): 1905–1915. Published online 2021 Oct 1. doi: 10.1007/s13555-021-00611-y, autori: Jaime Piquero-Casals et al.
Te-ar mai putea interesa și...