Cât de importantă este hidratarea pentru piele

Hidratarea este o parte crucială a menținerii sănătății generale, dar si calitatea si aspectul pieli, fie ca bem apa, o consumam din alte produse, de la supe pana la legume si fructe sau aplicam produse specifice de ingrijire ce vizeaza hidratarea si consolidarea stratului protector. Desi acest lucru a fost intuit de oameni dintotdeauna, au fost dedicate si o serie de cercetari care au confirmat aceste opinii, dar au cautat si sa afle cata apa de fapt este bine sa bem, daca exista prea mult si ce efecte pot avea deshidratarea sau hidratarea inadecvata.

Legătura dintre apă și îmbunătățirea aspectului pielii

Fiecare dintre noi am observat ca atunci cand o persoana este deshidratata, pielea capata un aspect flasc si pergamentos, cearcanele se accentueaza, mucoasele devin mai palide si lipsite de stralucire. Un grup de cercetătorii au documentat si stiintific aceste aspecte in cadrul unui studiu publicat în 2015 în Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology la o serie de pacienti care prezentau un consum zilnic scăzut de apă.

Studiul a fost efectuat pe un lot de 49 de femeisănătoase (cu o varsta medie de 24,5±4,3 ani care au fost selectatepe baza obiceiurile alimentare zilnice, în special axate pe consumul de apă, printr-un Chestionar de Frecvență Alimentară. Acest lucru a permis să fie stabilite două grupuri - Grupa 1 care consumă mai puțin de 3.200 ml/zi (n=38) și Grupa 2 care consumă mai mult de 3.200 ml/zi (n=11). Au fost adăugați în dieta zilnică a participantelor aproximativ 2 L de apă, timp de 1 lună pentru a cuantifica impactul acestui surplus asupra fiziologiei pielii. Măsurătorile care implică hidratarea epidermică superficială și profundă, pierderea transepidermică de apă și mai mulți descriptori biomecanici au fost efectuate în ziua 0 (T0), 15 (T1) și 30 (T2) în mai multe locuri anatomice (față, membru superior și picior).

Acest test de stres (2 L/zi timp de 30 de zile) a modificat semnificativ hidratarea superficială și profundă a pielii, în special în Grupa 1. Același impact a fost înregistrat cu cei mai relevanți descriptori biomecanici si s-a constatat ca aporturile mai mari de apă în dieta obișnuită ar putea avea un impact pozitiv asupra fiziologiei normale a pielii, în special la acele persoane cu un consum zilnic de apă mai mic. S-a constatat obiectiv si prin masuratori specifice ca la pacientii deshidratați la  începutul studiului, creșterea aportului de apă a avut un efect pozitiv asupra aspectului pielii și a ajutat la menținerea nivelurilor de hidratare a pielii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

In plus, un aport suficient de apă poate îmbunătăți si  fluxul de sânge în organism dar si la nivel periferic, adica al pielii. Sanatatea si aspectul pielii depind foarte mult si de sanatatea sistemului cardiovascular, ca dovada ca o serie de afectiuni vasculare se reflecta prin semne la nivelul pielii.

Dealtfel, in  majoritatea studiilor privind legatura dintre cantitatea de apa consumata intern si calitatea pielii  s-a observat o ușoară creștere a stratului cornos și a hidratării „profunde” a pielii după aportul suplimentar de apă, în special la persoanele cu un consum anterior de apă mai mic.

S-au observat reduceri ale semnelor clinice de uscăciune și rugozitate. Extensibilitatea și elasticitatea pielii au crescut ușor. S-au arătat asocieri neclare între aportul de apă și pierderea transepidermică de apă, conținutul de sebum și pH-ul suprafeței pielii.

Aportul suplimentar de apă alimentar poate crește hidratarea stratului cornos, insa pana in prezent, mecanismul biologic de bază pentru această posibilă relație este necunoscut.

 

De câtă apă ai nevoie?

Se pune mereu intrebarea: cata apa trebuie sa bem?

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu există îndrumări oficiale extrem de precise despre cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea în fiecare zi, ci doar orientative, conform carora, in functie de numarul de kilograme, de exemplu, cantitatea ar trebui adaptata- de exemplu, facand un calcul de aproximativ  35 ml/apa pe fiecare kilogram corp.

Cantitatea potrivită diferă,insa,  în funcție de mai multi factori, nu numai de  greutatea corporală,dar si de  nivelul de activitate fizică, temperatura ambientala, clima, sarcina  și mai ales, alăptare, în cazul femeilor. 

În 2004, Academia Națională de Medicină a recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani să consume în jur de 2.7 litri pe zi, iar bărbaților de aceeași vârstă în jur de 3.7 litri pe zi.

Unii oameni respectă în continuare regula 8 × 8, care recomandă să beți opt pahare de apă pe zi. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a bazat pe studii.

Pentru a estima cantitatea potrivită, poți lua în considerare caloriile. Dacă o persoană are nevoie de 2.000 de calorii pe zi, ar trebui să consume și 2.000 de mililitri de apă pe zi.

La persoanele sănătoase, echilibrul fluidelor este strict reglat prin osmoreglarea de către hormonul vasopresină și rinichi, în combinație cu mecanismul setei și băuturii.

Oamenii pierd apa fie transdermic-prin piele, dar si prin respirație, fluide diverse- saliva, sperma, lacrimi, precum si prin  fecale și urinare.

O alta masuratoare utila a controlului unui consum adecvat de apa este masurarea volumului si aspectul urinei.

Volumul obligatoriu de urină este determinat de capacitatea maximă de concentrare renală și de încărcătura de soluție care trebuie excretată. În condiții normale de dietă, exerciții fizice și climă, debitul minim de urină pentru subiecții sănătoși este de aproximativ 500 ml/zi. Aportul de prea multa apa duce la un volum de urina mai mare  de 500 ml de lichide pe zi va duce la excreția de apă fără soluți.

Aportul zilnic total recomandat de lichide de 3.000 ml pentru bărbați și de 2.200 ml pentru femei este mai mult decât adecvat. Un aport mai mare de lichide nu are beneficii convingătoare pentru sănătate, cu excepția, poate, în prevenirea pietrelor la rinichi (recurente). Alti specialisti afirma chiar ca un consum excesiv de apă poate duce la asa zisa intoxicație cu apă, un efect rar. Când există prea multă apă în corp, sărurile și electroliții devin prea diluați, provocând o afecțiune numită hiponatremie si poate exercita un efort foarte mare asupra rinichilor. 

Alți factori dietetici, cum ar fi băuturile cu cofeină, alcoolul  sau alimentele bogate în apă, pot influența, de asemenea, nivelul de hidratare al organismului.

Sfaturi privind dieta și stilul de viață pentru a-ți menține pielea hidratată

Pentru a îmbunătăți nivelul de hidratare al corpului (și, prin urmare, al pielii), urmează aceste strategii susținute de experți:

”Mănâncă” apa

Alimentele  bogate în apă sunt de regula zarzavaturile, legumele si fructele, care nu ar trebui sa lipseasca din hrana ta zilnica. Consuma zilnic salate bogate cu castraveți, ardei, rosii intregi, dar si țelină, dovlecei, broccoli, conopida, dar si fructe de sezon, cat mai proaspete ,precum pepene verde, fructe de padure, piersici, caise, prune, mere, pere etc.

Limitează alcoolul și dulciurile

Alcoolul deshidratează corpul, intern si extern- afectand si aspectul   pielii. in plus, multe băuturi mixte care conțin alcool sunt, de asemenea, încărcate cu zahăr, care afecteaza la randul lui calitatea pielii prin glicarea colagenului- fenomen prin care colagenul se întărește. Prea mult zahăr provoacă si inflamație, care accentueaza declansarea puseelor de dermatita atopica, psoriazis, cuperoza, rozacee sau acnee atunci cand exista predispozitie.

Încearcă umectanții

Acidul hialuronic, un ingredient obișnuit pentru îngrijirea pielii, este un exemplu de umectant care  ajută la păstrarea umezelii prin reducerea pierderilor de lichid din stratul protector exterior al pielii.

Exfoliază pielea periodic

Prin acest procedeu practicat saptamanal, se elimina  pielea moartă și produsele de îngrijire si hidratare a pielii pot să pătrundă mai eficient 

Folosește un ser

Post-exfoliere se recomanda folosirea unui ser hidranatant si cu efect tonic, dupa care poti aplica la scurta distanta si crema ta de ingrijire preferata. 

" Hidratează" aerul

In zonele uscate, iarna cand se incalzesc interioarele sau vara cand se folosete aerul conditionat, un umidificator adăuga mai multă hidratare pielii si cailor respiratorii.

Optimizează-ți rutina de duș

Specialistii dermatologi sugerează evitarea dușurilor fierbinți sau spălarea feței cu apă fierbinte, deoarece căldura „absoarbe umezeala pielii”. Apa caldută sau chiar cea rece sunt mai potrivite pentru piele.Imediat  după ce ieși din dușpielea ar trebui hidratata, cat este inca usor umeda, formand un film subtire protector , ideal pentru a retine si mai multa apă si a-i spori absorbtia.

Acționează atât din interior, cât și din exterior, pentru pielea ta

Dacă nu menții un nivel adecvat de hidratare, consumul de apă poate fi benefic pentru sănătatea pielii. Dar dacă bei deja cantitatea zilnică recomandată de apă și ești suficient de hidratat, consumul suplimentar de H2O probabil nu va îmbunătăți drastic sănătatea sau aspectul pielii.

Acestea fiind spuse, încorporarea hidratării în rutina de îngrijire a pielii, prin exfoliere și aplicarea unui ser cu ingrediente eficiente imediat după aceea, ar putea avea un efect pozitiv asupra pielii. În plus, îți poți ajuta pielea să rămână hidratată evitând contactul cu apa fierbinte, crescând aportul de alimente bogate în apă și, eventual, folosind un umidificator la domiciliu.

Dacă ai întrebări suplimentare, mergi la un dermatolog pentru a primi recomandări specifice în funcție de nevoile pielii tale. Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult de dermatologie și a investigațiilor adecvate.

Poti face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Does dietary fluid intake affect skin hydration in healthy humans? A systematic literature review, 2018, M Akdeniz , T Tomova-Simitchieva , G Dobos , U Blume-Peytavi J Kottner

Dietary water affects human skin hydration and biomechanics, 2015, Lídia Palma, Liliana Tavares Marques, Julia Bujan, Luís Monteiro Rodrigues


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0