Samponul micelar - carui par i se potriveste si cum actioneaza?

Așa cum apa micelară a stârnit un val de popularitate, și șamponul micelar ar putea avea parte de același succes. Iată ce înseamnă șampon micelar, cum acționează, cărui tip de păr i se potrivește și cine nu ar trebui să utilizeze acest tip de șampon.

Multe femei folosesc apa micelară pentru o demachiere eficientă. În această apă micelară se regăsesc micele, adică particule care acționează precum niște magneți care atrag murdăria de pe față.

Ei bine, același lucru este valabil și pentru un șampon micelar. Așadar, acesta conține aceleași micele, care atrag toată murdăria de la nivelul scalpului, precum și de la suprafața firelor de păr. 


RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt micelele?

Micelele sunt grupuri de molecule surfactante care acționează ca agenți de curățare în produsele cosmetice și de igienă personală, cum ar fi șampoanele, gelurile de duș sau demachiantele. Aceste molecule sunt compuse dintr-o capăt hidrofil (sau polar) și un capăt hidrofob (sau nepolar), ceea ce le permite să interacționeze atât cu substanțele solubile în apă, cât și cu cele solubile în grăsimi.

Atunci când micelele sunt aplicate pe piele sau păr, moleculele hidrofobe se atașează la impurități și particule de grăsime de pe suprafața pielii sau părului, formând microparticule printr-un proces care se numește emulsificare. Microparticulele formate sunt apoi eliminate prin clătire, împreună cu impuritățile și particulele de grăsime, permițând o curățare eficientă și delicată.

Ce este șamponul micelar?

Șamponul micelar este un produs de îngrijire a părului care utilizează tehnologia micelară pentru a curăța părul și scalpul. Micelele sunt particule mici care atrag murdăria, sebumul și alte impurități din păr și scalp și le îndepărtează într-un mod delicat și eficient, fără a provoca iritații sau uscăciune.

Acest tip de șampon este potrivit pentru toate tipurile de păr, inclusiv pentru părul uscat, vopsit sau tratat chimic, deoarece nu conține ingrediente dure care pot deteriora sau decolora părul. De asemenea, șamponul micelar este potrivit și pentru persoanele cu scalp sensibil, deoarece are un efect calmant și hidratant.

Marele avantaj al acestui șampon este că are o formulă blândă, care nu agresează părul, ceea ce înseamnă că poate fi folosit chiar și zilnic, dacă simți nevoia să îți speli părul atât de des. Șamponul micelar nu conține sulfați, dar nici silicon, ceea ce înseamnă că părul va fi curățat fără să fie deshidratat sau încărcat.

De ce să alegi un șampon micelar în locul celui obișnuit?

Iată două beneficii ale utilizării unui șampon micelar:

Degresează și curăță părul, fără să fie prea agresiv

Se știe deja că folosirea unui șampon obișnuit usucă părul, însă dacă folosești șampon micelar, poți uita de această teorie. Spre deosebire de șamponul obișnuit, cel micelar îndepărtează numai sebumul în exces și murdăria, fără însă să afecteze nivelul de hidratare al scalpului și părului. Folosirea zilnică a unui șampon obișnuit poate cauza iritație la nivelul scalpului, ceea ce nu se întâmplă în cazul șamponului micelar.

Nu decolorează culoarea părului

Persoanele care obișnuiesc să își vopsească părul știu că nuanța acestuia se decolorează la fiecare șamponare, pentru că vopseaua iese la spălat. Șamponul micelar reușește însă, prin intermediul micelelor, să îndepărteze murdăria și uleiurile naturale, dar fără să îndepărteze și acel pigment care colorează părul. Așadar, folosind un asemenea șampon, vei putea menține nuanța părului vopsit intensă pentru mai mult timp.

Pentru ce tip de păr este potrivit șamponul micelar?

Șamponul micelar este mai potrivit pentru părul normal sau uscat, dar și pentru părul vopsit sau degradat. Acesta este în special recomandat personelor care își spală părul zilnic, întrucât nu este agresiv. De asemenea, șamponul micelar este recomandat pe timpul verii, când mergi în vacanță, întrucât poate îndepărta sarea din apa de mare de pe păr, precum și produsele cu factor de protecție SPF și transpirația, fără să agreseze suplimentar părul deja agresat de soare.

Dacă ai scalpul sensibil și faci adesea iritații din cauza produselor cosmetice, șamponul micelar poate fi ideal pentru tine. Folosește-l cu încredere pentru că nu îți agresează pielea capului și nu îți va cauza probleme de niciun fel.

Nu este ideal pentru părul gras

Deși nu le împiedică nimic să îl folosească, persoanele care au părul gras nu vor fi prea mulțumite de șamponul micelar, mai ales dacă își spală podoaba capilară o dată la 2-3 zile. Această formulă este prea blândă și nu va reuși să îndepărteze tot sebumul de la nivelul scalpului. De asemenea, dacă părul este foarte murdar, e indicat să se aleagă totuși un șampon obișnuit pentru că cel micelar nu va fi suficient.

E necesar să folosești și balsam după șamponare

Chiar dacă folosești un șampon micelar, care îți lasă părul mai hidratat decât unul obișnuit, e important să nu uiți de balsamul sau de masca de păr. Cu toate că nu usucă părul, acest șampon nici nu oferă hidratare suplimentară, ceea ce înseamnă că nu poți renunța la balsam.

Dacă ai părul vopsit sau decolorat, alege un balsam care nu necesită clătire, întrucât oferă o mai bună hidratare. Pe de altă parte, dacă ai părul cu o ușoară tendință de îngrășare, alege un balsam obișnuit, pe care să îl clătești la final.

Îngrijirea părului este foarte importantă, așa că e indicat să te consulți cu hairstylistul tău în ceea ce privește șamponul pe care vrei să îl folosești. Acesta îți poate da indicații legat de ce șampon e mai potrivit în funcție de tipul tău de păr și de eventualele probleme ale scalpului.

Ce spun dermatologii despre șamponul micelar?

Majoritatea medicilor dermatologi consideră că șamponul micelar este o opțiune sigură și delicată pentru majoritatea tipurilor de păr și scalp, deoarece este formulat pentru a curăța eficient impuritățile, dar fără a usca sau a irita scalpul. 

În general, dermatologii recomandă utilizarea șamponului micelar pentru persoanele cu scalp sensibil, care se confruntă cu probleme de uscăciune sau iritații, precum și pentru persoanele care au părul uscat și fragil sau care își vopsesc sau își tratează chimic părul. De asemenea, șamponul micelar poate fi o opțiune bună pentru persoanele care doresc să reducă utilizarea produselor de styling agresive sau să își mențină culoarea părului mai mult timp.

Cum se folosește șamponul micelar?

Șamponul micelar se folosește în mod similar cu alte tipuri de șampoane, însă există câteva lucruri importante de ținut minte pentru a obține cele mai bune rezultate:

  • Înainte de aplicare, udă bine părul și pielea capului cu apă caldă, astfel încât să îndepărtezi impuritățile de la suprafață și să deschizi porii scalpului.
  • Aplică o cantitate suficientă de șampon micelar în palmă, în funcție de lungimea și desimea părului tău. Este important să nu exagerezi cu cantitatea de șampon, deoarece acesta poate fi foarte concentrat.
  • Masează delicat părul și scalpul cu vârfurile degetelor, începând de la rădăcini și continuând spre vârfuri (sau folosește o perie specială pentru spălat scalpul). Ai grijă să nu masezi prea puternic părul, deoarece acest lucru poate provoca ruperea sau deteriorarea firelor de păr.
  • Lasă șamponul să acționeze timp de 2-3 minute, în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj - în acest timp micelele vor acționa pentru a curăța eficient părul și scalpul.
  • Clătește bine părul cu apă caldă, până când șamponul este complet îndepărtat.
  • Dacă este necesar, poți șampona încă o dată, pentru a obține o curățare mai profundă.
  • După clătire, aplică un balsam sau o mască de păr pentru a hidrata și a hrăni părul în profunzime.

Este important să citești instrucțiunile de pe ambalajul șamponului micelar și să urmezi indicațiile producătorului pentru cele mai bune rezultate. De asemenea, este recomandat să folosești șamponul micelar în mod regulat, în funcție de necesitățile tale individuale de îngrijire a părului și scalpului.

Cine nu ar trebui să folosească șamponul micelar?

Cum spuneam, șamponul micelar este un produs sigur și delicat pentru majoritatea tipurilor de păr și scalp. Cu toate acestea, există câteva situații în care ar putea fi mai bine să eviți utilizarea acestuia sau să ceri sfatul unui medic înainte de a încerca șamponul micelar:

Persoanele cu scalp gras

Șamponul micelar este conceput pentru a curăța delicat părul și scalpul, ceea ce poate fi mai puțin eficient pentru persoanele cu scalp gras.  În acest caz, ar putea fi mai potrivit un șampon care conține ingrediente pentru controlul sebumului.

Persoanele cu afecțiuni ale scalpului

Persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale scalpului, cum ar fi psoriazisul sau dermatita seboreică, ar trebui să consulte medicul înainte de a utiliza un șampon micelar, deoarece acesta, deși delicat, poate irita totuși scalpul.

Persoanele care utilizează produse de styling puternice

Dacă utilizezi frecvent produse de styling puternice, cum ar fi geluri, fixativ sau spumă de păr, este posibil ca șamponul micelar să nu îndepărteze complet aceste produse de pe păr și să necesite utilizarea unui alt produs de curățare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pubs - Aqueous micellar technology: an alternative beyond organic solvents
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2023/cc/d3cc00127j


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2