Apa micelara: ce este, cum actionează si ce beneficii are

Apa micelară este una dintre cele mai des folosite produse cosmetice în rutina de zi cu zi, deoarece oferă o curățare rapidă, blândă și eficientă a tenului.

Apa micelară îndepărtează machiajul și impuritățile acumulate pe ten de-a lungul zilei, fără a dezechilibra bariera naturală a pielii și fără a avea potențial comedogenic. 

Apa micelară nu este doar blândă, ci și foarte eficientă în îndepărtarea murdăriei, a machiajului și a sebumului. În plus, nu conține alcool și poate ajuta la menținerea hidratării pielii, reducând în același timp iritația și inflamația, menținând pielea moale, suplă și netedă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Potrivit statisticilor, o apă micelară este cumpărată la fiecare 6 secunde, pe plan global, iar acest lucru se datorează și faptului că diverse branduri de apă micelară sunt promovate de vedete, influenceri și specialiști în dermatocosmetică și machiaj.

Indiferent dacă folosești sau nu apa micelară, probabil te întrebi ce este, de fapt, acest lichid care, aparent, curăță pielea mai bine decât celelalte produse demachiante, fără să irite ochii sau pielea sensibilă? 

Ce conține apa micelară?

Apa micelară este, de fapt, o soluție lichidă simplă, cu bază de apă, în a cărei compoziție se regăsesc niște particule sferice numite micele, care acționează ca un surfactant blând. Aceste micele au capacitatea de a atrage, în același timp, apa și uleiul, reușind astfel să curețe în profunzime suprafețele cu care intră în contact.

Atunci când pui într-un pahar apă și ulei, vei observa că acestea se separă. Puterea micelelor stă în capacitatea de a uni aceste două substanțe, datorită proprietăților hidrofile, prin care este atrasă apa, și a celor hidrofobe, prin care sunt atrase uleiurile. Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive și sunt prezente în multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere. 

Probabil ai văzut că există loțiuni micelare cu acțiune de demachiere bifazică, în care sunt separate două straturi: unul lichid și unul uleios. Micelele prezente în aceste produse fac posibilă unificarea temporară a celor două substanțe polarizante (apă și ulei), pentru o curățare cât mai eficientă, în special a produselor de machiaj rezistente la apă. 

Cum acționează apa micelară și cum se folosește corect?

Atunci când aplici soluția pe o dischetă din bumbac, micelele se fixează, parțial, de suprafața acestora și captează impuritățile de pe piele, fie că este vorba despre produse de machiaj sau, pur și simplu, praf, exces de sebum sau impuritățile acumulate în urma expunerii la poluarea din aer.

Unul dintre avantajele apei micelare, spre deosebire de alte produse de curățare a tenului, este că nu necesită clătire, deși unii specialiști afirmă că este mai bine dacă, după folosirea apei micelare, îți limpezești fața cu puțină apă, deoarece micelele tind să rămână pe piele, ceea ce poate duce la iritarea tenului. 

Un alt avantaj constă în ușurința aplicării. Apa micelară se folosește cu ajutorul dischetelor demachiante. Tot ce trebuie să faci este să îmbibi o dischetă în soluție și să cureți tenul cu blândețe, prin mișcări de ștergere, de jos în sus. Este recomandat să utilizezi mai multe dischete și să te oprești din curățare numai atunci când ultima dischetă rămâne perfect curată. 

Dacă obișnuiești să aplici mai mult machiaj sau să folosești produse rezistente la apă, este posibil să ai nevoie de 2-3 dischete pentru a elimina complet machiajul.

Apa micelară poate fi folosită și dimineața, pentru îndepărtarea sebumului în exces, acumulat pe timpul nopții, dar și pentru îndepărtarea particulelor de praf. O piele curățată cu apă micelară este pregătită pentru aplicarea unui machiaj rezistent.

Având explicațiile de mai sus, putem concluziona că apa micelară poate fi folosită ca: 

Demachiant: dacă folosești machiaj mai intens sau cremă de protecție solară, îți recomand să folosești apă micelară ca demachiant, apoi să continui cu un demachiant blând. Pentru a fi folosit ca demachiant, îmbibă o dischetă demachiantă în soluția micelară și curăță tenul. Pentru machiajul ochilor, se recomandă să ții discheta de bimbac pe zona ochilor timp de câteva secunde pentru a ajuta la înmuierea machiajului înainte de a-l îndepărta.

Toner: Pentru a folosi apa micelară ca toner, mai întâi începe prin a utiliza un produs de curățare delicat pe față. Apoi, toarnă puțină apă micelară în palme și tapotează tenul.  

Cum alegi apa micelară potrivită pentru tenul tău?

Să nu aibă alcool și uleiuri minerale 

Apa micelară este unul dintre cele mai delicate produse de demachiere, astfel încât nu vei avea nevoie de un al doilea produs special pentru demachierea ochilor și, în plus, o poți folosi cu încredere și dacă ai pielea foarte sensibilă sau reactivă. Majoritatea soluțiilor micelare aflate pe piață nu conțin alcool și uleiuri minerale, care ar putea să îți irite pielea.

Să aibă lista de ingrediente cât mai scurtă

Cu toate acestea, este recomandat să te orientezi spre produse comercializate de branduri cunoscute și disponibile, de preferat, în farmacii. Un lucru important de reținut în privința ingredientelor este că o listă mai scurtă de ingrediente înseamnă un produs mai simplu formulat, deci mai sigur pentru ten.

Să o alegi în funcție de problemele tenului tău

Apa micelară este versatilă și potrivită pentru aproape orice tip de piele, indiferent dacă ai piele uscată, grasă sau normală. Este deosebit de benefică pentru cei cu piele sensibilă sau cu afecțiuni precum rozaceea, deoarece nu conține ingrediente care pot fi iritante pentru piele, cum ar fi săpunurile și alcoolul 1. S-a demonstrat că glicerina, unul dintre principalii compuși din apa micelară, reduce inflamația și iritația pielii.

Un alt aspect important este alegerea apei micelare pentru tenul acneic. Deși există, în continuare, tendința de optare pentru produse de curățare agresive, pe bază de alcool, pentru uscarea erupțiilor, acest lucru nu va face decât să îți irite, și mai mult, tenul. Așadar, dacă te confrunți cu erupții acneice frecvente, este bine să alegi o apă micelară pentru ten sensibil, pentru a atenua efectele astringente ale produselor antiacneice din rutina ta. Curățarea tenului trebuie să fie mereu blândă, pentru a nu dezechilibra bariera naturală a pielii, indiferent de tipul de ten.

Pe lângă toate beneficiile asociate cu apa micelară, acest produs puternic este convenabil și ușor de utilizat. Deoarece acționează ca demachiant și toner, elimină nevoia de a folosi mai multe produse de îngrijire a pielii. De asemenea, este ușoară de luat în călătorii și poate fi utilă în situații în care este posibil să nu ai acces la apa curentă.

Reacții adverse potențiale

Deși apa micelară este adesea promovată ca un produs multifuncțional, acesta poate să nu fie cazul tuturor. De exemplu, deși poate îndepărta o parte de machiaj, poate fi necesar să utilizezi și un demachiant facial pentru a îndepărta complet machiajul rezistent la apă.

Dacă nu îndepărtezi corect machiajul ochilor, te poți confrunta cu o afecțiune numită Disfuncția glandei Meibomian (MGD), care se caracterizează prin simptome precum disconfort ocular, uscăciune și durere 2.

În plus, cei cu anumite afecțiuni ale pielii pot avea nevoie de produse suplimentare de îngrijire a pielii pentru a răspunde nevoilor lor specifice. 

Dacă aveți probleme legate de îngrijirea pielii, cel mai bine este să consultați specialist. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A Guide to the Ingredients and Potential Benefits of Over-the-Counter Cleansers and Moisturizers for Rosacea Patients”, publicat în J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Aug; 4(8): 31–49, autori: Jacquelyn Levin și Richard Miller
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168246/
2 Studiul „New Eye Cleansing Product Improves Makeup-Related Ocular Problems”, publicat în J Ophthalmol. 2015; 2015: 831628, autori: Masako Okura, Motoko Kawashima, Mikiyuki Katagiri, Takuji Shirasawa și Kazuo Tsubota
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548137/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0