Masca faciala exfolianta cu dovleac si condimente

Masca de dovleac poate fi preparată și pentru tenurile mixte și grase, dar și pentru cele uscate. Dovleacul plin de vitamine și minerale e un ingredient potrivit pentru orice fel de mască facială, deci haide să vedem cum faci o mască de dovleac și ce beneficii are acesta pentru piele.

Cunoaștem dovleacul din copilărie, pentru că este folosit în multe feluri de mâncare, atât în preparate dulci, cât și sărate, datorită gustului său ușor dulce și texturii cremoase. Se mănâncă și copt la cuptor, presărat cu zahăr, dar este perfect și pentru o supă cremă, fiind ușor de pasat și combinat cu condimente precum nucșoara, ghimbirul sau scorțișoara. Poate fi servit ca garnitură la diverse feluri de mâncare, pus în tocănițe sau folosit în deserturi, în care este îmbogățit cu unt și mirodenii pentru un plus de savoare. 

Plăcinta de dovleac este un desert clasic, în special în bucătăria americană, dar și alte deserturi, cum ar fi cheesecake-ul cu dovleac, tartele și brioșele sunt populare și la noi. Dovleacul poate fi adăugat în curry sau în risotto, unde se combină bine cu alte legume și carne, dând preparatului o consistență cremoasă și un gust deosebit. Semințele de dovleac pot fi coapte ori prăjite și consumate ca gustare sau adăugate în salate și diverse feluri de mâncare pentru a adăuga un plus de nutrienți și o textură crocantă. 

Însă, ceea ce poate se știe mai puțin este că dovleacul are multiple beneficii și folosit extern, pentru piele, datorită conținutului său de vitamine, antioxidanți și nutrienți esențiali. De aceea, o mască facială preparată pe baza acestui fruct (considerat și folosit uneori și ca legumă) poate fi de folos tenului tău, indiferent de tipul său.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce proprietăți are dovleacul și ce beneficii pentru piele?

Iată câteva dintre principalele sale proprietăți și beneficii pentru piele:

Bogat în antioxidanți

Vitamina C și betacarotenul din dovleac ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și reducând aspectul ridurilor și al petelor de vârstă.

Exfoliant natural

Dovleacul conține enzime naturale și acizi alfa-hidroxi (AHA) care ajută la exfolierea ușoară a pielii, îndepărtând celulele moarte și lăsând pielea mai fină și mai radiantă.

Hidratare intensă

Dovleacul conține apă și vitamina E, care contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii, făcând-o mai suplă și mai catifelată.

Stimulează producția de colagen

Vitamina C din dovleac joacă un rol important în stimularea sintezei de colagen, esențial pentru fermitatea și elasticitatea pielii.

Îmbunătățirea texturii pielii

Datorită conținutului de zinc și alte minerale, dovleacul poate ajuta la calmarea iritațiilor pielii și la reducerea inflamației, fiind benefic în special pentru persoanele cu piele predispusă la acnee. Prin prisma vitaminelor și nutrienților săi, dovleacul ajută la uniformizarea tonului pielii, oferind un aspect sănătos și luminos.

Mască de dovleac pentru ten mixt și gras

Tenul gras sau mixt are nevoie de exfoliere în medie de două ori pe săptămână, pentru a îndepărta celulelele moarte de la suprafața pielii, eliberând astfel porii. Ingredientele acestei măști sunt toate naturale și comestibile, așa că există și un bonus dacă încerci să o faci acasă: poți să și guști. De altfel, dacă simți nevoia de un desert, nu te împiedică nimeni să prepari o cantitate mai mare din această mască facială și să o consumi.

Ai nevoie de:

  • 1 linguriță de piure de dovleac (dovleacul să fie fiert sau copt simplu, fără condimente)
  • ½ linguriță de miere 
  • ½ linguriță de iaurt mai gras, cum ar fi cel grecesc
  • ¼ linguriță de scorțișoară măcinată

Dovleacul este bogat în enzime care contribuie la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și, în plus, e bogat și în antioxidanți și vitamine de care pielea are mare nevoie în sezonul rece. Mierea contribuie la hidratare și la eliminarea bacteriilor care cauzează apariția acneei. Iaurtul cu conținut ridicat de grăsimi are și acesta enzime și ajută atât la exfoliere, cât și la hidratare, prin acidul lactic pe care îl conține. Efectul calmant este cunoscut din vechime, și nu degeaba îl foloseau părinții și bunicii noștrii drept tratament rapid de prim ajutor când ne ardeam pielea după expunerea prea îndelungată la soare. Scorțișoara are efect antibacterian, dar are și consistența potrivită pentru efectul suplimentar de exfoliere.

Iată cum prepari masca de dovleac: amesteci toate ingredientele și masca este gata de pus pe piele. Aplici un strat subțire pe față, evitând zona ochilor și buzele, așa cum e necesar în cazul majorității măștilor. O lași pe față atât timp cât o suporți, pentru că se va usca și va da senzația că te strânge. 

O îndepărtezi apoi cu apă călduță, după care aplici cremă hidratantă sau nutritivă, în funcție de momentul zilei în care ai aplicat-o și de obiceiurile tale cosmetice. Crema hidratantă e cea potrivită pentru timpul zilei, funcționând și ca bază de machiaj, în timp ce crema nutritivă este cea care are grijă ca tenul să fie hrănit în timpul somnului, astfel că vei arăta mult mai odihnită dacă o folosești înainte de culcare. Pentru zona ochilor poți aplica o cremă fină cu efect antirid sau, dacă urmează să dormi, nu să te machiezi, poți încerca un ulei de migdale, de morcovi sau de jojoba, pe care îl poți masa și pe gene și sprâncene.

Mască de dovleac pentru ten uscat

Iată o rețetă simplă pentru o mască facială excelentă pentru hidratarea și revitalizarea tenului uscat.

Ai nevoie de:

  • 1 linguriță de piure de dovleac (fiert sau copt, fără condimente)
  • ½ linguriță de miere
  • ½ linguriță de iaurt natural
  • ½ linguriță ulei de măsline sau ulei de cocos 

Amestecă toate ingredientele într-un bol până obții o pastă omogenă. Aplică masca pe fața curată și las-o să acționeze timp de 15-20 de minute. Clătește cu apă călduță și masează ușor pielea pentru a îndepărta masca. Aplică această mască o dată pe săptămână pentru a menține pielea hidratată și sănătoasă.

Mască de dovleac pentru ten sensibil

Îți propunem și o rețetă blândă de mască facială de dovleac, special concepută pentru tenul sensibil, care calmează și hidratează pielea.

Ai nevoie de: 

  • 1 linguriță de piure de dovleac (fiert sau copt, fără condimente)
  • ½ linguriță de miere 
  • ½ linguriță de gel de aloe vera (calmează iritațiile și reduce roșeața)
  • ½ linguriță de fulgi de ovăz măcinați fin sau de făină de ovăz (exfoliant delicat și antiinflamator)

Amestecă piureul de dovleac, mierea, gelul de aloe vera și fulgii de ovăz până obții o pastă fină și omogenă, aplică masca facială și las-o să acționeze 10-15 minute, apoi clătește cu apă călduță. Această mască este perfectă pentru tenul sensibil și poate fi folosită o dată pe săptămână pentru un efect calmant și hidratant. 

Oricare dintre aceste măști ar fi potrivită pentru tine, la finalul timpului de acțiune e important să îți cureți bine fața și să o tamponezi cu un prosop moale și curat, fără a freca pielea. Acest lucru previne iritarea și deteriorarea pielii delicate, mai ales după aplicarea unei măști care poate fi exfoliantă sau intens hidratantă.

Dacă folosești toner, acum ar fi momentul ideal să-l aplici. Un toner blând ajută la restabilirea pH-ului pielii, închide porii și pregătește pielea pentru hidratare. Alege un toner fără alcool, mai ales dacă ai pielea sensibilă sau uscată. Este esențial să aplici la final un ser (dacă e vară) sau o cremă hidratantă (chiar dacă masca era deja hidratantă), deoarece hidratarea suplimentară „sigilează” beneficiile măștii și menține pielea hrănită și protejată. 

După utilizarea unei măști naturale, mai ales dacă aceasta conținea ingrediente exfoliante (cum ar fi enzimele de dovleac), pielea poate fi mai sensibilă la soare, de aceea evită expunerea imediată sau aplică o cremă cu factor de protecție solară dacă ieși imediat din casă.

Este cineva pentru care nu e indicată masca facială pe bază de dovleac?

Deși dovleacul este în general sigur de folosit pe piele și benefic pentru majoritatea tipurilor de piele, există și câteva situații în care e necesară precauția. De exemplu, persoanele alergice la dovleac ar trebui să evite folosirea acestuia pe piele. Efectuează un test de alergie pe o mică porțiune de piele (de exemplu, pe interiorul cotului) înainte de a aplica masca pe față.

Chiar dacă masca pentru ten sensibil conține ingrediente blânde, unele persoane cu piele extrem de reactivă ar putea observa că apar iritații la ingredientele naturale din dovleac, mai ales din cauza enzimelor exfoliante. Dacă ai avut reacții adverse la produse naturale înainte, testează masca mai întâi pe o zonă mică de piele. 

Dacă suferi de afecțiuni grave ale pielii, precum dermatită atopică, rozacee severă, eczeme acute sau alte probleme inflamatorii ale pielii, ar fi indicat să ceri sfatul unui dermatolog înainte de a folosi măști naturale. Uneori, pielea deja inflamată poate reacționa la ingredientele exfoliante sau active. 

Evită aplicarea măștii pe pielea care are răni deschise, zgârieturi, tăieturi sau zone inflamate recent, deoarece ingredientele ar putea irita și mai mult acele zone sau pot întârzia procesul de vindecare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NJVVC - The Benefits of Pumpkin for Your Skin
https://njvvc.com/benefits-of-pumpkin-for-your-skin/
Simply Derm - DIY Derm: Pumpkin Skincare Face Mask
https://www.simplyderm.com/diy-derm-pumpkin-skincare-face-mask-for-a-halloween-glow/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0