Indreptarea permanenta a parului - cum se face si cum se intretine

Îndreptarea părului este o procedură preferată atât de femeile cu părul creț, cât și de cele cu părul ușor ondulat. Dar să folosești o placă de păr zilnic sau de câte ori te speli pe cap consumă timp și îți agresează și podoaba capilară, de aceea îndreptarea permanentă poate fi o variantă demnă de luat în seamă.

Știi povestea cu „fiecare își dorește ce nu are”? Așa se întâmplă și cu părul, persoanele care îl au creț și l-ar dori drept și invers, deci multe apelează la diverse proceduri și trucuri pentru a obține rezultatele dorite. Femeile care au părul creț sau ondulat caută, deci, metode de a-l îndrepta, iar acestea sunt de diverse naturi. Poți îndrepta părul extrem de bine permanent sau temporar sau îl poți îndrepta doar cât de cât, pe o perioadă scurtă.

În articolul de astăzi, îți propunem să discutăm despre îndreptarea permanentă a părului. Deși se numește așa, procedura nu este tocmai permanentă, ci durează câteva luni. Această tehnică elimină onduleurile și buclele folosind o combinație de substanțe chimice și proceduri termice, care îndreaptă firul de păr și îl mențin așa pe o perioadă mai îndelungată decât cu placa de păr, în ciuda spălărilor repetate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Îndreptarea permanentă a părului – principii de bază

Există mai multe tipuri de îndreptare permanentă a părului, însă toate tehnicile sunt alcătuite dintr-o procedură în doi pași:

  • se folosește în primă fază un produs pe bază de sodiu, care va rupe structura de cheratină a firului de par, făcându-l mai ușor de supus;
  • se folosește apoi un antioxidant care contribuie la neutralizarea cheratinei și care menține fibrele firului de păr în forma dorită.

Deși se pot încerca mai multe tehnici de îndreptare permanentă a părului, rezultatul este același: un păr drept și mătăsos, care pare coafat, deși nu este. Cea mai folosită metodă de îndreptare permanentă a părului în saloanele de înfrumusețare este îndreptarea cu cheratină, dar există și alte tehnici.

Îndreptarea părului pe bază de cheratină

Cunoscută și sub denumirea de îndreptare braziliană, această tehnică folosește cheratină – proteină naturală care se regăsește în componenta firului de păr. Îndreptarea părului prin această procedură presupune acoperirea părului cu un strat de cheratină, apoi îndreptarea acestuia cu o placă de păr setată la o temperatură foarte mare. Cheratina pătrunde astfel în profunzimea firelor de păr și se creează totodată o barieră care reduce riscul de electrizare a acestora.

Această procedură va menține părul drept timp de aproximativ 6 luni, după care, treptat, părul va reveni la forma sa inițială. Procedura poate fi făcută, deci, de două ori pe an, pentru ca părul să rămână mereu drept.

Avantajele îndreptării cu cheratină

  • părul arată drept și mătăsos;
  • părul capătă o strălucire aparte;
  • părul rămâne drept până la 6 luni.

Dezavantajele îndreptării cu cheratină

  • este o procedură costisitoare;
  • trebuie să folosești doar produse de îngrijire a părului fără sulfați după o asemenea procedură;
  • părul este agresat în timpul acestei proceduri, devenind mai predispus ruperii;
  • există riscul de reacții alergice, întrucât se folosesc substanțe chimice toxice;
  • timp de câteva zile după îndreptarea permanentă a părului, se recomandă evitarea contactului podoabei capilare cu apa;
  • pe măsură ce îți crește părul, se va observa diferența între rădăcini și firele de păr pe lungime.

Pentru întreținerea părului îndreptat cu ajutorul metodei braziliene se recomandă respectarea indicațiilor oferite de stilistul care face îndreptarea părului.

Alte metode de durată în ce privește îndreptarea părului

Există mai multe tipuri de tratamente care pot îndrepta părul, fiecare bazându-se pe o formulă chimică și o metodă de procesare diferite. Unele se pot face acasă, în timp ce altele necesită o programare la salon.

Îndreptare profesională permanentă

Când te referi la un permanent, te gândești de obicei la un proces chimic asociat cu crearea de bucle, însă permanentul poate fi folosit și pentru îndreptarea părului. Permanentul se face de obicei într-o singură ședință la salon și durează câteva ore. 

Permanent la domiciliu

Trusele de permanent pot fi achiziționate de la farmacii și magazine de articole de înfrumusețare și pretind că oferă aceleași rezultate ca un permanent făcut la un salon. Însă, dacă nu ai pregătire în lucrul cu părul, va fi dificil să utilizezi aceste truse în mod eficient.

Îndreptarea termică japoneză

Îndreptarea termică japoneză a părului, numită și permanent acid, implică un timp mai lung petrecut într-un scaun de salon (5 până la 6 ore), dar pretinde și că durează până la 6 luni.

Îndreptarea cu placa de păr

Dacă ai decis că îndreptarea permanentă a părului nu este de tine, iată cum să folosești placa de păr în așa fel încât să obții rezultatele dorite, dar să nici nu îți distrugi podoaba capilară:

Setează placa de păr la temperatura potrivită și așteaptă să se încălzească. Temperatura potrivită diferă în funcție de structura firului de păr - mai subțire, mai gros, mai des - așa că, înainte de a o folosi, citește instrucțiunile cu care vine placa ta. Cu cât ai părul mai gros și mai des, cu atât vei avea nevoie de o temperatură mai mare, de aceea e important să îți cumperi o placă de păr cu temperatura reglabilă. Dacă nu încălzești placa la temperatura adecvată, fie riști să-ți arzi părul, fie vei ajunge cu el ondulat la loc după doar câteva ore. 

Curăță cu regularitate placa de păr. Praful și depunerile reprezintă o piedică în calea căldurii și afectează negativ rezultatul în ce privește îndreptarea părului și, în plus, se vor lipi de părul tău, ceea ce va duce la deteriorare. De asemenea, înainte de a folosi placa, părul trebuie să fie spălat și uscat perfect.

Aplică o cremă sau un ser de protecție împotriva căldurii, care contribuie la protejearea părului de la deteriorare și rupere.

Nu îndrepta părul nepieptănat. Înainte de a folosi placa, piaptănă bine părul și repetă acest pas și în timp ce îl îndrepți, mai ales dacă e creț. Acest lucru ajută la obținerea formei corecte și la menținerea părului drept pentru mai mult timp.

Începe îndreptarea părului cu zona de la ceafă. Ridică partea de sus a părului și prinde-o cu câteva clame și lasă liberă doar partea de la spate. Ai răbdare și ia câte o șuviță subțire și îndreapt-o, nu lua șuvițe groase, pentru că nu se vor îndrepta bine toate firele. După ce termini această zonă de păr, eliberează treptat câte o șuviță din părul prins cu clame și continuă îndreptarea.

Părul îndreptat corect cu placa ar trebui să reziste astfel mai multe zile, până te speli pe cap. Dacă obișnuiești să îți speli părul zilnic, nu e recomandat să folosești și placa de păr așa de des, deoarece ți-l vei deteriora. 

În general, se recomandă să nu se îndrepte părul cu placa decât cel mult o dată pe săptămână. Chiar și așa, e indicat să îți urmărești în mod constant sănătatea părului (vârfuri despicate, uscare excesivă). Cât de des îți poți îndrepta părul în siguranță depinde și de starea în care se află acesta. Dacă ai părul sănătos, viguros, în culoarea lui naturală, poate fi sigur să îl îndrepți o dată pe săptămână. Dacă ai părul uscat, deteriorat, vopsit des, probabil că îndreptarea părului cu placa nu e o idee prea bună decât cel mult o dată pe lună. 

Metode naturale de îndreptare a părului

Dacă îndreptarea permanentă a părului cu cheratină te tentează, însă ți se pare prea costisitoare și greu de întreținut, iar placa de păr nu este pe gustul tău, poți să apelezi la metode mai simple și mai naturale de obținere a unui păr drept - însă e bine de precizat că nu vei obține aceleași rezultate.

Mască de păr cu ou și ulei de măsline

Această mască hidratează în profunzime firul de păr și îl face mai greu, îndreptând ușor firele de păr ondulate. Așadar, dacă ai părul ușor ondulat de felul tău, folosește de două ori pe săptămână această mască de păr și vei observa că părul tău va fi ceva mai drept.

Cum procedezi? Bate bine două ouă cu două linguri de ulei de măsline, aplică masca pe scalp și pe lungimea părului, las-o să acționeze o oră, apoi clătește bine părul pentru a o îndepărta. Usucă părul cu uscătorul folosit la viteză mare, făcând mișcări de la rădăcină către vârfuri și periind părul spre în jos sau folosește o perie cu aer cald.

Mască de păr pe bază de ulei de ricin

Încălzește două linguri de ulei de ricin pe baie de aburi, apoi aplică uleiul pe păr. Acoperă-ți capul cu un prosop și lasă masca să acționeze 30 de minute, apoi șamponează-ți părul și clătește-l. Usucă-ți părul cu foehn-ul și perie-l în acest timp spre în jos și vei observa că rămâne mai drept după uscare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stylecraze - Permanent Hair Straightening: Everything You Need To Know
https://www.stylecraze.com/articles/permanent-hair-straightening-what-when-and-how/
Good Housekeeping - 14 DIY Hair Masks That Actually Work
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/g29627145/diy-hair-masks/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0