Cum sa-ti faci pedichiura acasa, la fel ca la salon

Vara este momentul în care renunțăm la balerini, pantofi și teniși și scoatem din cutii sandalele. Așadar, pedichiura trebuie să arate impecabil. Dacă nu vrei sau nu ai când să te duci la un salon, iată cum poți să-ți faci pedichiura acasă și picioarele tale să arate mai bine decât oricând!

Nu este obligatoriu să mergem la salonul de înfrumusețare pentru a avea o pedichiură fără cusur, putem face asta și singure, acasă, atâta vreme cât cunoaștem câteva trucuri esențiale care ne garantează succesul. Nu este suficient să ai o ojă în tendințe pentru o pedichiură perfectă, ci ai nevoie și de un clește de unghii, o pilă potrivită, un instrument pentru împins cuticula, un separator pentru degetele de la picioare, o bază pentru ojă, un top coat și un ulei esențial care să aibă o aromă în funcție de preferințele tale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum să îți faci pedichiura acasă, pas cu pas

Iată recomandările noastre pentru o pedichiură perfectă:

Curăță oja de pe unghii 

În primă fază, dacă ai ojă pe unghii, aceasta trebuie îndepărtată cu acetonă din belșug și dischete demachiante sau vată, pentru ca unghia să rămână perfect curată.

Înmoaie-ți picioarele în apă

Apoi, umple un lighean cu apă caldă, în care vei pune puțină spumă de baie și câteva picături dintr-un ulei esențial. Lasă-ți picioarele să se înmoaie preț de cel puțin 10 minute. Profită de acest timp pentru a te relaxa. Poți pune în această apă și sare Epsom, pentru a te bucura de beneficiile asupra pielii, dar și zeamă de lămâie, mai ales dacă ai unghiile îngălbenite.

Exfoliază-ți picioarele

După ce ai înmuiat bine picioarele, folosește un amestec preparat din gel de duș și mălai sau zaț de cafea, pentru a exfolia celulele moarte de la nivelul pielii. Picioarele vor rămâne astfel catifelate. Clătește apoi picioarele și șterge-le bine cu un prosop. În cazul în care ai pielea de pe picioare foarte uscată, poți folosi un scrub preparat din ulei de cocos și zaț de cafea, care va exfolia, dar totodată va și hidrata în profunzime pielea sau o piatră ponce.

Dă o formă unghiilor

Pentru al treilea pas în ședința de pedichiură acasă, cu ajutorul cleștelui, taie unghiile drept, apoi îndepărtează eventualele asperități cu pila. Străduiește-te să tai unghiile numai pe drept, pentru a evita problemele care pot apărea din cauza colțurilor incarnate. Pentru cuticule poți folosi un instrument special cu care să le împingi puțin, pentru ca o suprafață mai mare de unghie să fie disponibilă.

Aplică baza pentru ojă

Pentru ca oja să aibă o aderență mai bună pe unghie, cât și pentru a preveni îngălbenirea unghiei, este indicat să aplici mai întâi o bază pentru ojă. Dacă nu ai un asemenea produs, aplică un strat de lac de unghii obișnuit, incolor, care va funcționa precum o barieră protectoare. Pentru a separa degetele de la picioare poți folosi un separator pentru degete, dar dacă nu ai un asemenea separator, poți folosi și un șervețel de bucătărie rulat, pe care îl vei încolăci printre degete astfel încât acestea să nu se atingă.

Continuă cu aplicarea lacului de unghii

După ce baza pentru ojă este complet uscată, poți aplica ojă colorată, într-unul sau două straturi, în funcție de intensitatea pe care îți dorești să o obții. De obicei, oja aplicată în două straturi oferă un aspect mai bine finisat.

Încheie cu top coat-ul

Următorul pas al ședinței de pedichiură acasă, imediat ce lacul de unghii s-a uscat, este să aplici un top coat care va proteja oja, prelungind durata de viață a manichiurii.

Hidratează-ți picioarele

La final, după ce unghiile ți s-au uscat complet, aplică o cremă hidratantă pe picioare, insistând pe zona călcâielor. Atenție, nu aplica crema între degete, deoarece astfel stimulezi apariția umezelii, un mediu propice pentru fungi.

Cum eviți riscurile pedichiurii făcute la salon?

Când nu vrei să-ți faci pedichiura acasă, ci te gândești să te răsfeți la salon, e bine să ții cont de câteva recomandări.

Mai întâi, caută un salon cu recenzii bune, chiar dacă este mai departe de casă sau de serviciu. Vezi ce au scris clienții care au vizitat salonul despre igienă, despre sterilizarea instrumentelor, despre curățenia de la salon și despre comportamentul pedichiuristelor. Când îți faci programare la salon, spune din start că nu dorești să ți se taie cuticulele, pentru că orice rană este o poartă deschisă spre o infecție.

Când ajungi față în față cu pedichiurista, poți întreba politicos despre sterilizarea instrumentarului. În plus, poți solicita să nu ți se taie unghiile foarte scurt, de exemplu, și să nu le rotunjească la colțuri. Dacă te doare ceva în timpul operațiunilor, cere-i pedichiuristei să se oprească.

Din păcate, din cauza lipsei de igienă corespunzătoare de la un astfel de salon, te poți alege imediat (sau chiar luni întregi mai târziu) cu infecții bacteriene, fungice sau virale. Dacă unghia de la picior sau zona din jurul unghiei pare roșie, fierbinte sau umflată la câteva zile după pedichiură, este posibil să ai o infecție bacteriană a pielii sau a unghiei. Tratamentul poate include antibiotice și, eventual, o incizie pentru drenarea zonei.

Dacă, după ce ai fost la pedichiură, unghia se îngălbenește și începe să se ridice, acestea sunt semne de ciuperca unghiei. Infecțiile fungice pot să apară după luni întregi de la o pedichiură neigienică. Tratamentele orale și topice pot rezolva aceste infecții.

După o pedichiură făcută în condiții nesigure te poți alege și cu infecții virale. Acestea vin sub formă de veruci plantare, cea mai frecventă infecție virală a piciorului. Este posibil ca infecția să nu apară decât luni mai târziu după pedichiură. Tratamentul pentru acest gen de infecție include medicamente aplicate direct pe piele. 

Dacă îți faci unghii cu gel, știi că uscarea acestora se face sub lumină cu ultraviolete. Consecințele utilizării acesor dispozitive de uscare a unghiilor pot fi riscante, însă. Deși sunt necesare mai multe cercetări (și pe termen lung), principala preocupare a dermatologilor cu privire la lumina UV este posibilitatea de a dezvolta cancer de piele sau tumori. În plus, zonele de piele expuse la lumina UV sunt susceptibile la îmbătrânire accelerată. Pentru a scădea riscurile pentru sănătate, se recomandă să se apeleze mai rar la aceste unghii cu gel, iar când se face procedura, să se dea maseze înainte pielea cu o cremă cu factor de protecție solară cel puțin 30.

Ce probleme pot apărea în mod obișnuit cu unghiile de la picioare?

Problemele cu unghiile de la picioare pot afecta oameni de toate vârstele, dar tind să fie mai frecvente la persoanele mai în vârstă. De obicei, problemele cu unghiile includ leziuni, infecții și boli ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul, cauzate de traumatisme, pantofi nepotriviți, circulație proastă, aprovizionare nervoasă deficitară și infecție. Problemele cu unghiile de la picioare pot fi tratate cu succes de un podiatru.

Unghii îngroșate

Această problemă afectează unghiile de la picioare mai mult decât unghiile de la mâini, iar persoanele în vârstă sunt expuse unui risc mai mare. Cauzele unghiilor îngroșate sunt infecția fungică, o leziune, circulația slabă, artrita la degetele de la picioare, mersul anormal, pantofii nepotriviți sau psoriazisul. Se recomandă o vizită la medic pentru a primi un tratament adecvat.

Unghii deformate

O lovitură violentă la unul dintre degetele de la picior, scăparea unui obiect greu pe un deget de la picior sau o altă traumă poate răni patul unghial și poate face ca unghia să crească într-un mod deformat, apărând mai îngroșată sau crestată. De asemenea, unghiile se pot deforma ca parte a procesului de îmbătrânire.

Infecții fungice

Infecțiile fungice, cum ar fi tinea pedis, se răspândesc de la o persoana la alta și afectează unghiile de la picioare. Fără tratament, patul unghial în sine se poate infecta. Persoanele cu diabet zaharat sau cu sistemul imunitar compromis prezintă un risc mai mare de infecție fungică. 

Simptomele unei infecții fungice pot fi numeroase, precum ridicarea unghiei de pe patul unghial, îngroșarea unghiei sau un aspect sfărâmicios, decolorarea unghiei sau o secreție de sub unghie de culoare albă, galbenă sau verde, neplăcut mirositoare. Tratamentul infecției fungice se face cu preparate antifungice aplicate local (direct pe unghie) sau administrate oral.

Unghie incarnată

Una dintre cele mai frecvente probleme tratate de podiatrii este unghia incarnată. Degetul mare de la picior este deosebit de predispus la această afecțiune dureroasă. Cauzele pot include tehnica incorectă de tăiere a unghiilor, o traumă (cum ar fi înțeparea unui deget de la picior), curbarea naturală a unghiilor pe părțile laterale și înfundarea lor în piele sau purtarea unor pantofi prea strâmți.

Tratamentul de la un podiatru depinde de gravitatea situației, dar poate include îndepărtarea secțiunii unghiei încarnate folosind un anestezic local. Pentru a scădea riscul de unghie incarnată, unghiile vor fi tăiate drept, nu se vor rotunji marginile și se vor purta pantofi confortabili, potriviți, care să nu apese sau să înghesuie tare degetele de la picioare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Piedmont - Are professional pedicures really safe?
piedmont.org/living-better/are-professional-pedicures-really-safe
NCBI - Optimal diagnosis and management of common nail disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8896184/
Studiul „Optimal diagnosis and management of common nail disorders”, apărut în Ann Med. 2022; 54(1): 694–712. Published online 2022 Mar 3. doi: 10.1080/07853890.2022.2044511, autori: Debra K. Lee, Shari R. Lipner


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0