Cum iti hidratezi parul in functie de sezon?

Hidratarea părului este importantă, însă și sezonul rece și cel cald vin cu probleme pentru păr. Poți combate efectele pe care condițiile meteorologice le au asupra podoabei tale capilare, folosind o mască de păr hidratantă, de exemplu, dar și alte trucuri te ajută să ai părul mai frumos și sănătos în orice anotimp.

Hidratarea părului este esențială pentru menținerea sănătății și aspectului său. Părul prea uscat este predispus la rupere și deteriorare, deci hidratarea ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate, prevenind astfel fragilizarea firului de păr. Un păr bine hidratat este mai elastic și mai rezistent la agresiunile externe, cum ar fi perierea, coafatul cu căldură sau expunerea la soare. 

Un scalp hidratat este esențial pentru sănătatea părului. Uscăciunea scalpului poate duce la mâncărimi, iritații și mătreață. Hidratarea corectă ajută la menținerea unui scalp sănătos și bine echilibrat. 

Părul hidratat are un aspect mai sănătos și mai strălucitor. Cuticula firului de păr, care este stratul său exterior, reflectă mai bine lumina atunci când este netedă și hidratată. De asemenea, dacă părul este vopsit, o mască de păr hidratantă poate ajuta la menținerea culorii pentru o perioadă mai lungă, prevenind decolorarea rapidă și păstrând intensitatea nuanței.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hidratarea părului în sezonul cald

Hidratarea părului în sezonul cald este esențială, deoarece soarele, căldura și umiditatea pot cauza uscarea și deteriorarea acestuia.

Folosește produse de îngrijire adecvate

Utilizează un șampon blând și hidratant care să nu îndepărteze uleiurile naturale ale părului, un balsam hidratant la fiecare spălare și o mască de păr hidratantă de 1-2 ori pe săptămână. După spălare, aplică un ulei natural, cum ar fi uleiul de argan, uleiul de cocos sau uleiul de jojoba, pentru a sigila umiditatea în firul de păr. Aplică un spray hidratant sau un leave-in conditioner pentru a menține părul hidratat pe parcursul zilei.

Nu neglija protecția împotriva soarelui

Poartă pălării sau eșarfe pentru a proteja părul de expunerea directă la soare sau, dacă nu obișnuiești, ai grijă să folosești produse de păr care conțin filtre UV pentru a proteja părul de daunele cauzate de razele ultraviolete.

Favorizează uscarea naturală

Permite părului să se usuce natural cât mai des posibil pentru a evita uscarea suplimentară cauzată de uscătoarele de păr și redu utilizarea aparatelor de styling care folosesc căldură (plăci pentru îndreptarea părului, ondulatoare).

Hidratarea părului în sezonul rece

Vremea tot mai rece și vântul specifice toamnei și iernii deshidratează părul, făcându-l tot mai fragil și predispus la electrizare. Părul se deshidratează din două motive: fie scalpul nu produce suficiente uleiuri naturale pentru a-l hidrata, fie structura firului de păr are o problemă care nu permite umezelii să rămână în interiorul acestuia. Anumiți factori precum condițiile meteorologice ori tratamentele agresive la care îl supui (vopsit, decolorat, îndreptat cu placa etc.) pot favoriza deshidratarea părului. Oricare dintre aceste cauze ar fi responsabilă pentru deshidratarea părului tău, există soluții pentru a o remedia.

Folosește o mască de păr hidratantă săptămânal 

Fie că alegi o mască de păr din comerț, fie că preferi o mască hidratantă preparată de tine, din ingrediente naturale, important este să o folosești săptămânal, pentru hidratarea părului și a scalpului în profunzime. Ideal ar fi să lași masca să acționeze peste noapte, însă dacă timpul nu îți permite, las-o măcar 3‑4 ore pe păr, înainte de a o îndepărta.

Folosește la fiecare spălare balsam fără clătire

După fiecare spălare a părului folosește un balsam care nu necesită clătire pentru a hidrata părul și pentru a te asigura că acesta rămâne așa. Spre deosebire de un balsam obișnuit, cel care nu necesită clătire va rămâne mai mult timp în textura firului de păr.

Folosește zilnic un ulei pentru hidratare

Uleiul de păr hidratează, dar creează totodată și un strat protector peste fire, închizând cuticula și menținând hidratarea părului în interiorul firului. Poți alege atât un amestec de uleiuri de păr din comerț, cât și un ulei natural precum cel de argan, uleiul de jojoba ori uleiul din sâmburi de strugure. Încălzește câteva picături de ulei între palme, apoi aplică uleiul pe vârfurile podoabei capilare, asigurându-te că acesta este bine absorbit de păr.

Folosește neapărat un produs pentru protecție termică

În timpul sezonului rece probabil că folosești mai des uscătorul de păr, dar și placa de îndreptat și ondulatorul, așa că e necesar să te asiguri că reduci la minimum daunele produse părului prin folosirea acestor instrumente cu aer cald. Așadar, este indicat să folosești un serum, spray sau o cremă cu protecție termică înainte de coafarea părului. Astfel, firul de par este protejat, însă totodată și hidratat.

Poartă o eșarfă, o pălărie sau un fes pe cap

Vântul accentuează deshidratarea părului și totodată favorizează și ruperea firelor de păr prin frecarea acestuia de haine. Învelește-ți părul într-o eșarfă, pune-ți o pălărie sau un fes pe cap, după ce ai aplicat un strat de ulei hidratant pe vârfuri, și podoaba ta capilară va fi protejată. În cazul în care te temi de efectul static care poate apărea după ce porți ceva pe cap, nu te îngrijora, întrucât uleiul hidratant îl combate.

Mască de păr hidratantă din ingrediente naturale 

Iată câteva idei despre cum să-ți faci acasă o mască de păr hidratantă:

Mască de păr cu avocado, ulei de măsline și miere

Ai nevoie de pulpa de la 1 avocado, 2 linguri de ulei de măsline și 1 lingură de miere. Amestecă toate ingredientele și vei obține o pastă. Aplică pasta pe părul uscat, acoperă-ți capul cu o cască de duș și cu un prosop pe deasupra și lasă masca să acționeze cel puțin 30 de minute. Clătește apoi părul, șamponează-l și aplică balsam, așa cum procedezi de obicei.

Mască de păr cu banană, iaurt și miere

Ai nevoie de 1 banană coaptă, ½ cană de iaurt natural, simplu și 1 lingură de miere. Într-un bol, pasează banana până obții o pastă fină, adaugă iaurtul și mierea și amestecă bine până se omogenizează toate ingredientele. Aplică masca pe părul umed, de la rădăcini până la vârfuri și asigură-te că acoperi toată suprafața părului. Lasă masca să acționeze timp de 20-30 de minute. Poți folosi o cască de duș pentru a permite ingredientelor să acționeze mai eficient. La final, clătește bine părul cu apă călduță și spală-l cu șampon și balsam, ca de obicei.

Mască de păr cu ulei de argan, miere și ou

Ai nevoie de 2 linguri de ulei de argan, 1 lingură de miere și 1 gălbenuș de ou. Mixează bine toate ingredientele până obții o pastă omogenă - poți folosi un tel mic sau o furculiță. Aplică masca pe părul umed sau uscat, pe toată lungimea, concentrându-te pe vârfuri și zonele uscate. Lasă masca să acționeze timp de 30-45 de minute. Pentru a evita murdărirea hainelor, poți acoperi părul cu o cască de duș sau un prosop vechi. Clătește bine părul cu apă călduță, apoi spală-l cu șamponul tău obișnuit pentru a îndepărta toate reziduurile și aplică balsam dacă simți nevoia.

Părul se hidratează și de la interior?

Deși produsele de îngrijire și tratare a părului sunt importante, o dietă sănătoasă și un consum adecvat de apă sunt esențiale pentru a menține părul hidratat și sănătos de la interior.

Consumul adecvat de apă este crucial pentru hidratarea generală a corpului, inclusiv a părului. Apa ajută la transportul nutrienților către celulele de păr și la eliminarea toxinelor. Se recomandă să bei cel puțin 1,8 litri de apă pe zi, dacă ești o persoană mai scundă și slăbuță, însă dacă ești mai înalt și ai o greutate mai mare, vei avea nevoie să consumi 2,5 - 3 litri pe zi. Nevoile de apă pot varia în funcție de vârstă, greutate, nivel de activitate și climat.

Părul este format în mare parte din keratină, care este o proteină. Consumul de proteine de calitate din surse precum carne slabă, pește, ouă, leguminoase (fasole, linte, năut) și nuci contribuie la sănătatea părului. Acizii grași Omega-3, găsiți în pește gras (somon, sardine, macrou), semințe de in, nuci și ulei de pește, ajută la menținerea hidratării scalpului și a părului.

Vitamina A, care contribuie la producția de sebum, un ulei natural care hidratează părul, se găsește în morcovi, cartofi dulci, spanac și alte legume verzi. Biotina (vitamina B7) este esențială pentru sănătatea părului și a unghiilor, surse bune fiind ouăle, nucile, semințele și legumele verzi. Zincul și fierul sunt minerale importante pentru sănătatea părului, surse bune fiind carnea roșie, leguminoasele, semințele de dovleac și spanacul. 

Dacă dieta ta nu este suficient de variată sau echilibrată, un supliment de vitamine și minerale poate ajuta la acoperirea necesităților nutriționale. Există suplimente concepute special pentru sănătatea părului care conțin biotină, colagen, vitamina E, vitamina C și alte nutrienți esențiali. 

În final, un somn adecvat este esențial pentru regenerarea celulară și sănătatea generală a corpului, inclusiv a părului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Hair Oiling: Should You Try It?
https://health.clevelandclinic.org/oiling-hair
NCBI - Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231528/
Studiul „Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited”, apărut în Int J Trichology. 2022 May-Jun; 14(3): 84–90. Published online 2022 May 24. doi: 10.4103/ijt.ijt_189_20, autori: Venkataram Mysore și Arpita Arghya


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0