Masca de par cu gelatina, pentru parul degradat

Decolorarea părului, vopsirile repetate precum și coafarea podoabei capilare cu aparate cu aer cald distrug firul de păr. Pentru ca părul să își revină, are nevoie de hidratare intensă așa că fă-ți un obicei din a folosi măști de păr cu regularitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Etapele creșterii părului

Înainte de toate, este foarte important să înțelegi care sunt etapele creșterii părului:

  • Foliculi: Părul crește din foliculii din piele. Foliculii sunt învelișuri de colagen care țin părul în loc și îl hrănesc.
  • Papila: papila este ceea ce leagă foliculul de restul corpului. Și aceasta are în compoziție colagen.
  • Bulbul de păr: bulbul de păr este situat chiar deasupra papilei. Papila furnizează părului nutrienți.

Părul începe să crească din foliculi. Celulele proteice se divid și sunt împinse în sus prin firul de păr. Papila furnizează nutrienți pentru celule. Pe măsură ce celulele proteice sunt împinse în sus, trec printr-un proces numit keratinizare. Celulele de păr conțin proteine fibroase și își pierd nucleul (de aceea spunem că părul este mort).

Părul nu reprezintă decât șuvițe bogate în proteine ​​de cheratină. Există glande sebacee (sebum) în apropierea firului de păr. Acesta oferă strălucire părului sau, în unele cazuri, duc la îngrășarea lui. 

Cum susține gelatina creșterea părului

Dacă vrei să ai un păr puternic și gros, este foarte important ca foliculii de păr și papila să fie sănătoase. Acestea conțin, așa cum am menționat mai sus, colagen. Colagenul este un tip de proteină care constă în principal din aminoacizii glicină și prolină. Se găsește aproape peste tot în corp, dar este cel mai abundent în piele, oase, tendoane și ligamente.

Ce beneficii are colagenul? De exemplu, acesta oferă rezistență și structură țesuturilor. De exemplu, colagenul crește flexibilitatea pielii și rezistența tendoanelor.  

Gelatina este o proteină obținută prin denaturarea termică a colagenului, principalul constituent al țesutului conjunctiv. Fiind un produs derivat al colagenului, gelatina are caracteristici structurale și proprietăți similare.

Practic, gelatina este o combinație de proteine și peptide, ceea ce o face o sursă minunată de aminoacizi care sunt esențiali pentru o varietate de procese ale corpului. 

În plus, deoarece sunt proteine derivate din produse de origine animală, corpul nostru trebuie să depună mai puțin efort pentru a le descompune decât este necesar. În cazul proteinele vegetale, organismul depune efort mare înainte de a le transforma în forme utilizabile pentru oameni. 

Gelatina este utilizată pe scară largă ca biomaterial natural în ingineria tisulară datorită biocompatibilității sale ridicate, biodegradabilității, antigenicității scăzute și capacității de a stimula atașarea și creșterea celulară.

Până în prezent, gelatina comercială este obținută în mod convențional din țesuturi de mamifere, cum ar fi pielea și oasele din speciile bovine, porcine sau caprine. Recent, a existat un mare interes pentru obținerea gelatinei din alte surse, în special organisme marine, pentru a evita transmiterea encefalopatiei spongiforme bovine sau gripei porcine, precum și din motive religioase. 

Mai mult, produse secundare ale diferitelor specii de pești și alte surse marine au fost utilizate pentru extracția gelatinei, cum ar fi meduze, calamari sau melcii 1. 

O dietă tipic occidentală poate să nu conțină colagen, iar corpurile noastre produc mai puțin colagen din cauza îmbătrânirii sau din cauza inflamației cronice, stresului, deficiențelor nutriționale ori fumatului. Deși nu există un test de sânge pentru a detecta nivelurile de colagen din organism, scăderea poate deveni evidentă, prin apariția ridurilor pielii, din cauza pierderii elasticității, articulațiilor rigide, problemelor intestinale sau digestive și a timpului mai lung de recuperare după o accidentare.

Puțini știu că există posibilitatea să se consume în mod natural multă gelatină sub formă de supă de oase. Prin consumul de gelatină, oferi organismului sursa de colagen atât de necesară. Colagenul suplimentar susține foliculii de păr și papila. Cu cât sunt mai mari și mai puternici, cu atât părul tău va fi mai puternic și mai sănătos. 

Masca cu gelatină - ce beneficii are

Măștile de păr din comerț sunt eficiente, însă la fel sunt și cele homemade, preparate din ingrediente  pe care le ai deja la îndemână.

O mască de păr homemade eficientă pentru fortificarea părului degradat este cea pe baza de pudră de gelatină. Gelatina este bogată în aminoacizi și proteine, ajutând firul de păr să se refacă, dar stimulând totodată creșterea și regenerarea podoabei capilare.

Cum prepari masca cu gelatină

Pentru a prepara o mască de păr eficientă, pe bază de gelatină, ai nevoie de:

  • 1 lingură de pudră de gelatină
  • 1 ou
  • 2 linguri de oțet de mere
  • ½ cană de lapte
  • 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de cocos
  • 2 linguri de balsam de păr

 
Fierbe laptele, lasă-l apoi să se răcească puțin și dizolvă în el pudra de gelatină. Dacă lași laptele să se răcească de tot, pudra de gelatină nu se va dizolva complet și se vor forma cocoloașe.

Adaugă apoi, pe rând, celelalte ingrediente, amestecând viguros pentru ca acestea să se încorporeze așa cum trebuie.

Aplică masca pe părul ud, proaspăt spălat și acoperă-ți apoi capul cu o cască de duș, pentru a nu face mizerie prin casă. Lasă masca să acționeze în jur de 30-60 de minute. Îndepărtează apoi masca cu apa călduță, șamponează părul o dată și aplică balsam de păr care nu necesită clătire. Încă după prima aplicare, părul va deveni mai strălucitor și mai puternic.

Pentru o podoabă capilară sănătoasă, aplică această mască de două ori pe săptămână.

Ce beneficii mai are gelatina pentru organism?

Te ajută să-ți menții greutatea

Anumite studii au arătat că gelatina este un element important care crește producția hormonului de creștere, stimulând în același timp metabolismul prin nutrienții și aminoacizii săi. În plus, datorită fibrelor și proteinelor din compoziție apare senzația de sațietate, ceea ce elimină pofta de mâncare și reduce supraalimentarea. Acest lucru face din gelatină un produs alimentar util pentru persoanele care încearcă să își mențină greutatea. 

Accelerează vindecarea rănilor minore

Proteinele sunt o parte esențială a vindecării rănilor, iar gelatina conține un aminoacid specific numit glicină, care ajută la reducerea inflamației. Aceasta înseamnă că o rană poate să treacă mult mai repede de la stadiul de inflamație la cel de vindecare, iar aminoacizii și proteinele suplimentare ajută la dezvoltarea pielii și a țesuturilor cicatrice noi.  

Sănătatea oaselor și articulațiilor

Proteinele care se întâlnesc în gelatină, dar și seleniul, fosforul și cuprul din compoziția acesteia pot ajuta la menținerea oaselor puternice și la creșterea densității minerale osoase din organism. Acesta poate fi un mecanism de apărare important împotriva osteoporozei, în timp ce alți aminoacizi care se află în gelatină sunt cunoscuți că reduc inflamația. Asta înseamnă că afecțiuni precum artrita pot fi, de asemenea, întârziate prin consumul de gelatină. În plus, gelatina poate contribui la dezvoltarea cartilajului, care întărește articulațiile și oasele și prelungește longevitatea acestora.  

Întărirea sistemului imunitar

Prolina, un alt aminoacid din compoziția gelatinei, a fost asociat cu o funcție imunitară îmbunătățită la animale, ceea ce înseamnă că ne putem îmbunătăți sănătatea și capacitatea generală de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor prin consumul de gelatină.

Reglează metabolismul

Așa cum am menționat mai devreme, gelatina este o sursă bogată în aminoacizi și proteine. Aceasta înseamnă că toate activitățile metabolice ale corpului sunt îmbunătățite prin consumul de gelatină, inclusiv prin crearea de noi celule, eliminarea celulelor bolnave sau nesănătoase, creșterea mușchilor, utilizarea și absorbția adecvată a nutrienților și o serie de alte funcții esențiale din organism. 

Benefică pentru sănătatea digestivă 

S-a descoperit că gelatina se leagă în mod natural de apă, îngroșând astfel scaunele, la fel ca fibrele. Rezultatul? Gelatina reduce astfel afecțiuni precum constipația, stimulează sucurile digestive și mărește mișcarea peristaltică a mușchilor intestinali netezi. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea multor probleme de sănătate diferite, deoarece constipația și incapacitatea de a absorbi corect nutrienții pot fi o problemă majoră pentru sănătatea noastră.  

Ameliorează alergiilor

Studiile mai vechi au legat gelatina de vindecarea tractului digestiv, pentru că multe reacții alergice sunt adesea atribuite unui „intestin permeabil” care nu este capabil să proceseze anumite substanțe. Prin urmare, prin vindecarea oricăror probleme din tractul digestiv, gelatina este capabilă să ajute la gestionarea alergiilor.

Precauții gelatină

Singurele efecte secundare raportate în urma consumului de gelatină sunt eructarea, balonarea și stomacul deranjat, dar aceste reacții sunt rare. Mai mult, a existat o scurtă perioadă în care oamenii au fost îngrijorați de bolile animalelor, cum ar fi boala vacii nebune. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost niciodată confirmat și nici un risc pentru sănătate nu a fost declarat de către Administrațiile pentru Alimente și Medicamente din întreaga lume.

Alte trucuri care te ajută să “repari” părul degradat  

Tunde-ți vârfurile

Primul pas către un par frumos și sănătos constă în tunderea frecventă a vârfurilor degradate. Vârfurile despicate nu se vor repara niciodată așa că trebuie tunse pentru că lucrurile să nu se agraveze.

Evită aparatele de coafat

Dacă ai constatat că parul tău este degradat, încearcă să eviți să folosești placa de îndreptat părul, ondulatorul sau bigudiurile electrice. 

Dacă nu poți renunța la foehn, folosește-l după ce îl setezi pe aer rece. Pentru ondulare și coafare poți folosi tehnici care nu necesită căldură, precum împletiturile.

Folosește uleiuri pentru hidratare 

Aplicarea pe păr a uleiurilor vegetale hidratează firele în profunzime. Aplică, după uscarea părului, câteva picături de ulei încălzite între palme, de la jumătatea podoabei capilare înspre vârfuri. Cele mai recomandate uleiuri pentru podoaba capilară sunt: uleiul de cocos, uleiul de măsline, uleiul de ricin, uleiul de argan sau uleiul din sâmbure de strugure.

Ia o pauză de la decolorare

Decolorarea podoabei capilare este foarte agresivă și trebuie evitată, cu orice preț, dacă parul tău este deja degradat. În cazul în care ești blondă, ai putea să îți schimbi culoarea părului pentru că rădăcinile nevopsite să nu mai fie atât de vizibile. Alege o culoare apropiată culorii tale de păr.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Physicochemical and Biological Properties of Gelatin Extracted from Marine Snail Rapana venosa”, Mar Drugs. 2019 Oct, Alexandra Gaspar-Pintiliescu, Laura Mihaela Ștefan, Elena Daniela Anton, Daniela Berger, Cristian Matei, Ticuta Negreanu-Pirjol, Lucia Moldovan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835507/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0