Exoftalmia, proptoza sau ochii bulbucati - sunt o problema de sanatate?

Ochii bulbucati sau exoftalmici pot fi o trasatura de familie, daca sunt prezenti inca de la nastere. Daca afectiunea apare in timp, exoftalmia poate sa fie semn de boala grava. Semnul se considera important atunci cand globul ocular depaseste cu 20 mm rebordul osos orbitar sau daca exista o diferenta mai mare de 2-3 mm intre cei doi ochi. Masuratoarea se face cu exoftalmometrul Hertel sau cu ajutorul unei rigle.

Boala Basedow Graves (hipertiroidism)

Unul dintre cele mai frecvente simptome al bolii Graves este exoftalmia. Boala Graves este o afectiune autoimuna in care tiroida este atacata de anticorpii proprii, rezultatul fiind un exces de hormoni care accelereaza metabolismul pacientilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La nivel ocular, hormonii in exces afecteaza muschii si grasimea din orbita, producand o inflamatie a lor, scotand ochii in afara orbitelor (oftalmopatie Graves). De multe ori, acest semn, apare inainte de manifestarea sistemica a bolii. Pe langa exoftalmie, pacientul are si palpitatii, tremor al mainilor, intoleranta la caldura, cresterea poftei de mancare si pierdere paroxistica in greutate. Femeile sunt cele mai afectate de aceasta boala.

In exoftalmie, irisul (partea colorata a ochiului) nu este acoperita de pleoape, ci se vede sclera (partea alba a ochiului) pe toata circumferinta lui. Din cauza acestei expuneri mari a suprafetei oculare, in timp, ochiul poate sa sufere din cauza ca nu se umezeste corect cu lacrimi. Acesti pacienti vor avea permanent o senzatie de ochi uscat si de “nisip/gunoi in ochi”, care se poate ameliora prin administrarea de lacrimi artificiale. Picaturile, in acest caz, trebuie administrate in fiecare zi, de 3-4 ori, iar seara se poate trece la instilarea unui gel oftalmic, care are rol de protectie pe toata noaptea. Pacientii cu lagoftalmie (imposibilitatea de a inchide complet globul ocular) trebuie sa se prezinte des la controale oftalmologice, deoarece leziunile de la acest nivel sunt extrem de periculoase.  

 

 

Tratamentul (pe langa cel al bolii de baza), se face prin decompresie orbitara chirurgicala – practic, se indeparteaza o parte din grasimea din orbita, pentru a lasa loc muschilor inflamati. Astfel, globii oculari nu vor mai fi exoftalmici. Trebuie mentionat ca tratamentul este unul de urgenta, pentru ca altfel este comprimat nervul optic care, odata lezat, nu se mai reface.

 

Alte afectiuni in care apare exoftalmia

Daca s-a eliminat posibilitatea afectiunii tiroidiene, urmatoarea directie de diagnostic este inspre tumora (oculara sau cerebrala). Daca in oftalmopatia Graves, exoftalmia este bilaterala, in alte cazuri proptoza poate sa apara doar unilateral. De multe ori, nici pacientul, dar nici apartinatorii nu-si dau seama ca aceasta protruzie s-a dezvoltat in timp. Medicul poate face comparatie cu fotografii mai vechi pentru a decela o evolutie a exoftalmiei in timp.

Uneori, medicul poate constata o implicare vasculara la nivelul globului ocular – batai pulsatile cand se ating pleoapele sau observate la biomicroscop. Alteori, pacientul poate ajunge la medic din cauza aparitiei strabismului si a diplopiei (muschii oculari nu mai asigura o motilitate corecta si, in anumite directii ale privirii, vederea poate deveni dubla).

La copil, cea mai frecventa cauza de exoftalmie este celulita orbitara, o infectie grava, care trebuie tratata de urgenta. In acest caz, pleoapele sunt si ele umflate, iar ochiul este dureros la miscare. Daca exoftalmia apare dupa un traumatism, suspicionam aparitia unui hematom intra-orbitar.

 

 

In toate aceste cazuri, pentru gasirea cauzei, se vor efectua CT si RMN, dar si ecografie sau alte investigatii cardio-vasculare (flebografie si arteriografie).

Dupa ce se descopera cauza exoftalmiei, tratamentul trebuie tintit catre aceasta; de obicei, este chirurgical si de urgenta. Strabismul sau vederea dubla remanenta se pot ameliora prin ochelari cu lentile speciale (cu prisme), iar dupa 6-9 luni de la rezolvarea chirurgicala a cauzei exoftalmiei, se poate interveni chirugical si pentru strabism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, desi este un semn ocular, exoftalmia ascunde o boala generalizata, uneori grava, pentru care nu trebuie amanata prezentarea la medic. Oftalmologul va colabora cu mai multe specialitati pentru a obtine un diagnostic clar si rapid: neurologie, endocrinologie, ORL, radiologie, boli infectioase.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0