Sweetie: ce beneficii are acest fruct indicat celor cu colesterolul mărit

Sweetie sau oroblanco este un fruct rezultat din încrucișarea fructului de pomelo cu cel de grepfrut. Este, așadar, un fruct citric hibrid, la fel ca portocalele roșii, lămâile și grepfrut. Sweetie este bogat în vitamina C și potasiu și are multiple beneficii pentru sistemul imunitar, menține sănătatea dințiilor și gingiilor și poate fi benefic pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, fructul conține vitamina B și minerale. Cu toate acestea, este recomandat în cantități moderate persoanelor diabetice sau celor cu gastrită și/sau reflux gastroesofagian.  

Ce este sweetie?

După cum menționam mai devreme, fructul sweetie sau oroblanco, este un citric hibrid, obținut din încrucișarea fructului de pomelo (care este un fruct citric original) cu cel de grepfrut (la rândul său, un hibrid rezultat din încrucișarea pomelo-portocale). Din punct de vedere al structurii chimice, sweetie este mai apropiat de pomelo decât de grapefruit, deși este cunoscut și drept grepfrut oroblanco. Oroblanco se traduce prin aur alb, referință la culoarea pulpei, de un alb auriu, iar alternativa de nume sweetie provine de la gustul plăcut, ușor aromat al acestui fruct. 

Sweetie a fost conceput în cadrul unui proiect al Universității din California, menit să stimuleze dezvoltarea agricolă în regiune. În anii ’80 exista un interes viu pentru agricultura citricelor în zonele călduroase, ceea ce a dus la apariția mai multor specii de grepfrut, cum ar fi grefrutul alb sau melogold. Tot în această perioadă, sweetie a început să fie cultivat cu succes în Israel, unde temperatura și calitatea solului s-au dovedit optime pentru acest tip de fruct. 

În prezent, sweetie se găsește cu ușurință și la noi, fiind un fruct deosebit și propice de consumat mai ales în sezonul rece.

Informații nutriționale

Sweetie are aceleași valori nutriționale ca pomelo și grepfrutul, fiind un produs derivat din cele două fructe. Așadar, este o sursă bună de vitamina C (aproximativ 30-60 mg per 100 g de fruct), conține vitaminele B1, B2, B3, B5 și B6, în cantități moderate, precum și vitamina E.  

În plus, sweetie este o sursă bună de potasiu, cu un aport de 150 – 200 mg per 100 g de fruct. Printre alte minerale regăsite în sweetie se numără calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc și mangan. 
Nu în ultimul rând, sweetie conține fibre dietetice (1 g de fibre per 100 g de fruct), este sărac în calorii (aproximativ 40 kcal per 100 g) și foarte săract în grăsimi. Conține cantități moderate de carbohidrați, undeva între 8.5 și 9.5 g, dintre 7.5 g de zahăr. 

Cum arată și ce gust are fructul sweetie?

Sweetie este de obicei rotund, deși uneori poate avea formă de sferă turtită, de mărimea unui grapefruit mare, dar mai mic față de un pomelo. Necopt, sweetie are coaja de culoarea lime-ului, verde viu, iar, odată ce s-a copt, coaja capătă o culoare galbenă, asemănătoare cu coaja fructului de pomelo. 

Coaja este moale, fină și poroasă, ușor mai groasă față de cea a grepfrutului. Coaja este separată de pulpă printr-o membrană albă și spongioasă, care este comestibilă. Pulpa este, ca la orice altă citrică, segmentată printr-o pieliță albă și subțire. Culoarea pulpei este alb-aurie, iar fructul nu conține mai deloc sâmburi, ceea ce îl face și mai ușor de mâncat. 

În ceea ce privește gustul, sweetie seamănă cu pomelo, deși este mai aromat și puțin mai dulce, aducând vag cu gustul portocalelor roșii. De asemenea, sweetie se remarcă printr-o aroma intensă, care îți va încânta simțurile chiar și fără să-l tai. Este de preferat să mănânci fructul copt, pentru că așa te vei bucura de un gust cu adevărat deosebit: nu foarte dulce, dar extrem de aromat, cu o ușoară notă amăruie care dispare imediat. De aceea, chiar dacă, de multe ori, îl vei găsi cu coaja verzuie, este recomandat să aștepți până se coace, iar coaja capătă o culoare gălbuie. De regulă, fructul se coace în câteva zile, dar poți accelera procesul dacă îl așezi lângă câteva banane. 

Cum se mănâncă sweetie?

Sweetie poate fi consumat la fel ca orice alt fruct citric. Se taie coaja, se curăță membrana și se servește ca atare. Având coaja mai moale față de portocale, lămâi sau pomelo, sweetie se curăță mai repede și mai ușor. Uneori, nici nu ai nevoie de cuțit pentru a îndepărta coaja. Sweetie este o alternativă perfectă pentru persoanele care nu tolerează gustul amărui al grepfrutul sau aciditatea portocalelor. 

Un sweetie copt poate fi adăugat cu succes și în salate, smoothie-uri sau sosuri dulci. Este important de reținut că sezonul de sweetie începe oficial în luna octombrie, iar fructele se găsesc cu ușurință pe durata întregului sezon rece.

Care sunt beneficiile fructului sweetie?

Fiind sărac în calorii și grăsimi, sweetie poate fi o gustare excelentă pentru persoanele aflate la dietă, dar și pentru cele care urmăresc să își mențină în echilibru greutatea corporală și mai ales celor cu colesterol mărit. 

Conținutul ridicat de apă, alături de fibrele dietetice, ajută la atenuarea constipației și este recomandat persoanelor cu constipație cronică. În plus, compușii amărui stimulează apetitul și ajută în procesul de digestie. Deși conține zahăr și poate interacționa cu anumite medicamente pentru diabet, sweetie poate fi o alternativă dulce potrivită pentru cei cu glicemia crescută. Sweetie conține și antioxidanți specifici citricelor, cum ar fi naringenina și alți flavonoizi ce reduc stresul oxidativ și deprecierea celulară și ajută la scăderea nivelului de colesterol.  

Menționam la început că sweetie este benefic pentru dinți și gingii, grație conținutului ridicat de vitamina C și a proprietăților antivirale și antibacteriene, care promovează și sănătatea sistemului imunitar. Combinația de vitamina C cu vitamina B, regăsită în sweetie, oferă protecție împotriva proceselor inflamatorii care apar în organism, iar mineralele acționează ca un tonic natural, promovând sănătatea unghiilor, pielii și părului. 

De asemenea, conținutul de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale, alături de lipsa completă a sodiului din fruct. 

Reacții adverse și contraindicații

Întocmai ca grapefruit-ul, sweetie poate interacționa cu tratamentul pentru diabet sau hipertensiune, cu medicamentele antidepresive, anticoagulante și cele pentru colesterol. Din acest motiv, fructul sau sucul de sweetie nu trebuie consumat în cantități mari de cei care urmează tratamente pentru boli cronice. De asemenea, e o idee bună să îi spui medicului curant dacă mănânci frecvent grapefruit sau sweetie și suferi de o boală cronică, pentru care iei tratament.

O contraindicație importantă este adresată și celor cu reflux gastroesofagian și/sau gastrită. Deși sweetie are aciditate moderată, acesta poate exacerba simptomele de gastrită și de reflux esofagian, dacă este consumat frecvent sau în cantități mari. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Word - Properties and Benefits of Oroblanco Sweetie
https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-oroblanco-sweetie/ 
Mayo Clinic – Diabetes Diet: Should I avoid sweet fruit?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20057835


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0