Dieta mediteraneeana scade riscul de cancer endometrial

Riscul de a dezvolta cancer este proporțional cu vârsta și este influențat și de genele moștenite, însă e important de știut că un stil alimentar sănătos, cum ar fi dieta mediteraneeană, joacă un rol important în reducerea riscului unor forme de cancer.

Poate ai auzit de dieta mediteraneeană ca fiind unul dintre cele mai sănătoase stiluri alimentare pentru sănătatea inimii. Acest tip de dietă este bazat pe legume, produse din cereale integrale, fructe, ulei de măsline, nuci, pește, ba chiar și vin roșu. Dieta mediteraneeană permite consumul de lactate și carne, dar în cantități mici și nu recomandă consumul de zahăr, produse din făină albă și grăsimi saturate.

Dieta mediteraneeană și reducerea riscului de cancer endometrial

Se pare că această dietă este benefică și în reducerea riscului de cancer endometrial. Este ceea ce au constatat cercetătorii într-un studiu publicat în British Journal of Cancer, în care au analizat efectul dietei mediteraneene asupra femeilor care au urmat-o, în relație cu riscul de a dezvolta cancer endometrial (cancer al uterului).

Astfel, studiul realizat de Istituto di Ricerche Farmacologiche din Milano a analizat datele privind dieta a 5079 de femei din Italia, pentru a afla ce elemente din dieta mediteraneeană clasică, tradițională în această țară, au integrat participantele în alimentație de-a lungul vieții.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Femeile care au respectat majoritatea componentelor dietei mediteraneene – consum sporit de legume, fructe, nuci, cereale, leguminoase, pește, consum moderat de grăsimi bune și de alcool, consum redus de lactate, carne și grăsimi saturate - au prezentat un risc cu 57% mai redus de cancer endometrial. 

Un stil alimentar bogat în nutrienți și ușor de urmat

Oamenii de știință au constatat că participantele care aveau constant șase componente ale dietei au avut un risc redus cu 46%, iar femeile care aveau cinci componente în alimentația obișnuită au avut un risc redus cu 34%. Femeile care au avut în dietă de-a lungul vieții mai puțin de cinci componente ale dietei mediteraneene nu au prezentat un risc semnificativ mai mic de cancer endometrial.

Autorii studiului au urmărit acești indicatori alimentari în relația cu excesul de greutate, vârstă și cancerul uterin. Ideea că o dietă de tip mediteraneean ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer endometrial merită o atenție sporită și de aceea cercetările și studiile observaționale vor continua.

Dieta mediteraneeană ar putea fi eficientă în reducerea riscului de cancer endometrial datorită combinației de alimente bogate în antioxidanți, fibre, fitochimicale și acizi grași nesaturați.

Acest stil alimentar este extrem de popular și pentru că este ușor de aplicat în viața de zi cu zi, în orice anotimp. Unul dintre principalele beneficii dovedite este legat de dobândirea și menținerea unei greutăți normale, scăderea riscului cardiovascular și iată, în ultimii ani, riscul scăzut de a dezvolta cancer.

Putem spune că o persoană poate obține aceste beneficii adaptând această dietă pe termen lung și constant, deci consumând predominant o varietate mare de legume proaspete sau foarte ușor gătite, fructe, pâine integrală și paste integrale, pește, ulei de măsline. Dieta mediteraneeană poate include și un consum limitat de pizza sau paste (o dată pe săptămână) și câte un pahar mic de vin roșu la cină.

Cum să faci tranziția de la alimentația ta la dieta mediteraneeană?

Dacă te-ai hotărât să încerci dieta mediteraneeană pentru a beneficia de avantajele oferite de aceasta, iată ce ai de făcut:

Înlocuiește uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline

Dacă folosești, în general, ulei de floarea soarelui, ar trebui să îl înlocuiești cu ulei de măsline, în salate, supe, preparate pe bază de pește sau de pui. Atenție, uleiul de orice fel are foarte multe calorii, așa că nici cel de măsline nu face excepție. Prin urmare, deși este sănătos, dacă vrei să slăbești sau să te menții, trebuie limitat la două linguri de persoană pe zi. 

De exemplu, când faci un bol mare de salată pentru două persoane (cu roșii, ardei gras, castraveți, ceapă, capere, bânză feta), nu ai nevoie de mai mult de o lingură de ulei. Dacă ai pregătit o oală de ciorbă de legume, pune doar la final, după ce ai stins focul, o lingură de ulei.

Dacă mai mănânci de-a lungl zilei alte grăsimi, trebuie să reduci din cantitatea de ulei. Spre exemplu, dacă într-o zi mănânci 5 măsline și îți pui și o linguriță de maioneză într-un sandviș, atunci trebuie să reduci cantitatea de ulei din ziua respectivă la cel mult o lingură.

Mănâncă mai mult pește

Dieta mediteraneeană este bazată pe cantități însemnate de pește. Mănâncă de cel puțin 3 ori pe săptămână pește gras, precum sardinele, macroul, heringul sau somonul întrucât conțin cantități mari de acizi grași esențiali Omega-3. Peștele este excelent de consumat fie la masa de prânz, fie la masa de seară. La prânz, de exemplu, poți mânca pește cu cartof fiert și salată de varză sau, la cină, poți mânca peștele alături de legume la grătar (zucchini, broccoli, ciuperci etc.) și sos de iaurt grecesc cu usturoi.

Mănâncă mai multe legume

Este foarte ușor să mănânci legume măcar la două dintre mesele zilei, atât crude cât și fierte, la cuptor sau la grătar. De asemenea, poți înlocui o gustare nesănătoasă precum chipsurile sau covrigeii cu bețe de legume crude (gogoșar, țelină, morcov) și humus.

Înlocuiește deserturile cu fructe

Dacă obișnuiești să mănânci, pe post de gustare între mese sau la finalul unei mese, o prăjitură sau un alt tip de desert, e momentul să renunți la acest obicei și să începi să mănânci fructe. La finalul mesei, un fruct bun de consumat este ananasul, deoarece ajută la digestie, iar între mese, ca gustare, orice alt fruct îți place.

Înlocuiește pâinea albă cu cea integrală

Pâinea albă nu este bogată în nutrienți și contribuie la creșterea în greutate, în timp ce pâinea integrală este bogată în fibre și nutrienți, te ajută să slăbești și îți scade riscul de diabet, boli de inimă și cancer. În dieta mediteraneeană, poți mânca o felie de pâine integrală la fiecare masă. Dacă într-o zi mănânci paste, mai redu din feliile de pâine.

Înlocuiește grăsimile trans și saturate cu cele sănătoase

Organismul are nevoie de grăsimi, însă e important de care anume consumi regulat. Dieta mediteraneeană recomandă grăsimile sănătoase, precum cele din măsline, ulei de măsline, avocado, diverse tipuri de nuci și semințe. Așadar, concentrează-te pe acestea și elimină margarina, untul, untura, smântâna din alimentația de zi cu zi, păstrându-le doar la ocazii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature – Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies
https://www.nature.com/articles/bjc2015153
Studiul „Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies”, apărut în Br J Cancer 112, 1816–1821 (2015). https://doi.org/10.1038/bjc.2015.153, autori: Filomeno, M., Bosetti, C., Bidoli, E. et al.
Wiley Online Library – The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.13333
Studiul „The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview”, apărut în Journal of Internal Medicine, 2021 https://doi.org/10.1111/joim.13333, autori: M. Guasch-Ferré, W. C. Willett 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0