

Retete de Craciun: sarmalute moldovenesti
Retetele de sarmalute moldovenesti sunt printre cele mai gustoase cand vine vorba de a gati ceva traditional. Sunt mai grase si calorice, datorita faptului ca bucatile de carne alese si afumaturile sunt mai bogate, insa le face speciale si dimensiunea mai mica - de aproximativ 4 cm.
Amestecul ingredientelor este similar cu alte retete de sarmale, doar ca moldovenii mai pun si malai pentru a lega mai bine compozitia. Difera putin si modul de coacere, moldovencele preferand vasele de lut.
Ingrediente:
- 5 cepe galbene mari (600g ceapă – cântărită după ce a fost curăţată)
- 100ml ulei de floarea soarelui
- o cană orez (165g)
- 1 lingură cu vârf de bulion
- 1 lingură cimbru (sau 1/2 lingură + câteva crenguţe)
- 1.5kg carne tocată amestec (50% vită, 50% porc)
- 500g carne de porc afumată (tocată la cuţit cât mai mărunt)
- 3 ouă mari (opţional)
- 300g slăninuţă afumată
- 2kg varză murată (o căpăţână mare sau două mai mici)
- 500ml suc de roșii
- 1 sticlă / 750ml cu vin alb sec, preferabil de ţară
- sare și piper după gust
- 1 lingură cu boabe de piper întregi
- 3 linguri de malai, care leaga compozitia
Compoziţia sarmalelor se pregătește relativ simplu, trebuie doar să urmezi pașii următori:
1) Toacă ceapa solzișori mărunţi;
2) Încinge uleiul într-un tuci sau tigaie mare și adaugă ceapa. Călește amestecând din când în când până devine translucidă;
3) Adaugă orezul și călește-l 5 minute și pe el;
4) Ia de pe foc și adaugă bulionul și jumătate de linguriţă de cimbru și amestecă bine;
5) După ce s-a răcorit puţin, adaugă amestecul de carne tocată și carnea de porc afumata (tocată mărunt la cuţit) și ouăle. Amestecă foarte bine (cel mai bine se amestecă cu mâna). Dacă folosești doar carne proaspătă, poţi să nu adăugi ouă, căci compoziţia va fi suficient de legată și fără. Moldovencele adauga in compozitie si trei linguri de malai.
După ce ai pregătit compoziţia, porţionează pe un tocător varza. Taie de la fiecare foaie cotoarele și părţile mai tari și împarte-o în foi fine, de aproximativ 10x10cm, pentru a face sarmalute de dimensiuni mici, ca in Moldova, de aproximativ 4-5 cm. Foile portionate trebuie sa fie in primul rand subtiri, dar nu neapărat pătrate, insa orientativ, cam asta e suprafaţa de care o să ai nevoie. Procează așa cu toate frunzele și depozitează-le pe o farfurie sau într-o strecurătoare, suprapuse.
Ar fi de preferat sa le lasi la desarat, fiindca nu isi vor pierde gustul bun, insa pot fi consumate in mai multa siguranta de catre musafirii de toate varstele.
Pentru rulatul sarmalelor, ia o foaie și ţine-o întinsă în mâna stângă, punem în mijlocul ei o lingură de compoziţie și apoi rulează foia de varză astfel încât să obtii un tubulet format din varză cu compoziţia la mijloc și cel puţin 1.5cm rămași liberi la fiecare bază a cilindrului. Foaia de varză ar trebui să se suprapună pentru cel puţin 2 cm. Apoi, întoarce sarmaua ţinând degetul mic sub partea cilindrului rămasă liberă în jos (să nu pierzi umplutura pe acolo) și împinge marginile de sus ale varzei în interiorul cilidrului. Întoarce-o invers și procedează la fel și cu partea cealaltă.
Toacă cotoarele de varză rămase și mijlocul verzei și așează un strat de 1-2 cm într-o oală potrivită ca mărime. Apoi, așează sarmalele în cercuri concentrice în oală, fără a lăsa nici un spaţiu între ele, pentru că altfel se vor destrăma la fiert. După ce termini un rând, presară cimbru (uscat sau crenguţe întregi), boabe de piper și pune și câteva feliuţe de slăninuţă afumată. Continuă până ce termini sarmalele. Dacă rămâne un rând incomplet, pune în locul rămas varză tocată. Toarnă peste ele 2 căni cu apă și acoperă-le cu varză tocată sau cu câteva frunze întregi de varză (astfel încât să nu se rumenească sarmalele de sus la copt).
Pune-le în cuptorul încălzit în prealabil la foc mic (140-150 de grade) acoperite (cu un capac). După 45 de minute, ia capacul și toarnă sucul de roșii și lasă-le în continuare la cuptor, de această dată descoperite. Dacă atunci când adaugi sucul de roșii depășește nivelul sarmalelor, păstrează restul și adaugă-l într-o tură viitoare de verificat al sarmalelor. Verifică-le din când în când (o dată la jumătate de oră, nu-i stres), și când a scăzut lichidul (când înclinăm oala puţin nu apare nici o zeamă), completează cu câte o cană cu vin. În aproximativ 3 ore de când au început să fiarbă ar trebui să fi terminat vinul, sarmalele să se fi rumenit frumos și să fie gata. Dacă nu ești sigur, dă frumos varza de deasupra la o parte și fură o sarma și gust-o, dacă orezul e fiert, varza e moale și gustul aromat, felicirări, e timpul să înviţi mesenii să se așeze la masă.
Pregateste alaturi o mamaliga proaspata si doua optiuni de garnitura, precum smantana de aproximativ 15% grasime, moldovenii preferand-o insa pe cea de peste 30%. Dar pentru a nu adauga un plus de grasime sarmalutelor, ci doar pentru a le racori rapid si a le potenta aroma delicioasa, si adauga un gust si mai acrisor, o lingura de iaurt natural poate fi suficienta.
Sursa foto: Shutterstock
Te-ar mai putea interesa și...