Retete de Craciun: prajitura cu ananas si nuci Macadamia

Daca vrei sa iti impresionezi musafirii la mesele festive, cum ar fi cele din preajma Craciunului, dar si cu alte ocazii speciale, poti opta pentru o prajitura speciala, usor alcoolizata, cu un gust dulce acrisor, datorita ananasului si portocalei, dar si o consistenta crocanta, prin adaosul de nuci de Macadamia.

Prajitura cu ananas si nuci de Macadamia reprezinta o alternativa la obisnuitul cozonac traditional si trebuie sa stii ca este putin mai laborioasa. Trebuie sa te apuci cu o seara inainte, insa nu iti va lua mai mult de 4-10 minute: trebuie doar sa te asiguri ca bucatelele de ananas vor fi bine scurse de zeama, asa ca le poti lasa in frigider, pe o sita, deasupra unui castron, acoperind totul cu o folie alimentara de plastic. In plus, mai trebuie sa lasi o parte din compozitie la frigider, pentru ca stafidele si cojile de lamaie si portocala sa se imbibe perfect cu coniac pentru a doua zi.

INGREDIENTE:  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aluat: 

  •  3 oua
  •  50 g coaja de portocala confiata
  •  50 g coaja de lamaie confiata
  •  150 g stafide
  •  100 g nuci de Macadamia
  •  300 g ananas bucati
  •  185 g unt
  •  260 g faina
  •  95 g zahar brun
  •  80 ml lapte
  •  80 ml brandy
  •  2 lingurite praf de copt


Sos de brandy: 

  • 190 g zahar brun pudra
  • 100 ml smantana dulce de gatit
  • 120 g unt
  •  2 galbenusuri
  •  40 ml brandy

Pregatirea aluatului

Stafidele, coaja de lamaie si de portocala confiata se pun seara intr-o doza de plastic, se toarna coniacul peste ele si se lasa la rece pana a doua zi. 

Ananasul il taiem in bucati mai mici si prin presare usoara, incercam sa scurgem siropul in exces. Putem sa il lasam apoi intr-o sita.

A doua zi incepem pragatirea si punem intr-un castron untul si zaharul brun, preferabil pudra. Frecam pana amestecul devine spumos si incepem sa adaugam treptat ouale. Le incoporam pe rand; adaugam fructele inmuiate si scurse, ananasul si nucile de Macadamia taiate bucati cat mai mici. Amestecam si continuam cu adaugarea fainii si a laptelui. Aluatul obtinut il vom coace intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm.

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade si apoi se introduce forma la cuptor.

Acest "cozonac australian" se coace timp de 1h si 45 minute la o temperatura de 160°C.

 

 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Prepararea sosului de brandy: 

Intr-un ibric incapator punem zaharul brun, smantana, untul si galbenusurile. Amestecam continuu si aducem la punctul de fierbere la foc mic. Luam de pe foc si adaugam coniacul. Aici puteti adauga mai mult sau mai putin, in functie de gustul propriu. Turnam intr-o carafa de dimensiuni mici, dupa racire pe care o pastram in frigider pana la servire.

Se decoreaza cu rondele de ananas, nuci de Macadamia si cirese confiate si se serveste impreuna cu sosul de brandy, insa este delicios si fara acesta, alaturi de o cana cu ceai aromata sau cafea.

 

Sursa foto: Shutterstock

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0