Retete de Craciun internationale

Dacă vrei să îți impresionezi musafirii la întâlnirile festive, cum ar fi masa de Crăciun, dar și cu alte ocazii speciale, poți opta pentru o prăjitură mai deosebită. Poate fi una ușor alcoolizată, cu un gust dulce acrișor, datorită bucăților de ananas și a cojii de portocală, dar și cu o consistență crocantă, prin adaosul de nuci de Macadamia. Sau poate fi un fel de aluat plin cu fructe confiate. Iată care sunt propunerile noastre de rețete de Crăciun deosebite!

Multe persoane au rețetele lor de prăjituri pe care le pregătesc fără abatere la fiecare Crăciun, însă, dacă vrei ca anul acesta să încerci și ceva diferit, citește mai departe!

Recomandările Experților DOC

Rețete de Crăciun: Prăjitură cu ananas și nuci de Macadamia

Prăjitura cu ananas și nuci de Macadamia reprezintă o alternativă la obișnuitul cozonac tradițional, însă putem spune că este puțin mai laborioasă. Trebuie să te apuci cu o seară înainte, însă nu îți va lua mai mult de 5‑10 minute: trebuie doar să te asiguri că bucățelele de ananas vor fi bine scurse de zeamă, așa că le poți lăsa în frigider, pe o sită, deasupra unui castron, acoperind totul cu un capac. În plus, mai trebuie să lași o parte din compoziție la frigider, pentru ca stafidele și cojile de lămâie și portocală să se îmbibe perfect cu coniac pentru a doua zi.

Ingrediente pentru aluat

3 ouă mari
50 g de coajă de portocală confiată
50 g de coajă de lămâie confiată
150 g de stafide
100 g de nuci de Macadamia
300 g de ananas bucăți
150 g de unt
250 g de făină
90 g de zahăr brun
80 ml de lapte
80 ml de brandy sau coniac
2 lingurițe de praf de copt

Ingrediente pentru sos

150 g de zahăr brun pudră
100 ml de smântână dulce pentru gătit
100 g de unt
2 gălbenușuri
40 ml de brandy sau coniac

Mod de preparare

Stafidele, coaja de lămâie și de portocală confiată se pun seara într-un recipient, se toarnă coniacul peste ele și se lăsă la rece până a doua zi. Ananasul se taie în bucăți mai mici și prin presare ușoară, încerci să scurgi siropul în exces, după care îl poți lăsa la frigider, într-o sită deasupra unui  vas, acoperind totul cu un capac.

A doua zi, începi prepararea prăjiturii punând într-un castron untul și zahărul brun, preferabil pudră. Mixezi până amestecul devine spumos și începi să adaugi treptat ouăle. Le încorporezi pe rând, apoi adaugi fructele înmuiate și scurse, ananasul și nucile de Macadamia tăiate bucăți cât mai mici. Amesteci și continui cu adăugarea făinii și a laptelui. Aluatul obținut îl vei coace într-o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.

Se încălzește cuptorul la 200 de grade și apoi se introduce forma la cuptor. Acest „cozonac australian” se coace timp de 1h și 45 minute la o temperatură de 160 de grade Celsius.

Pentru prepararea sosului de brandy, pui zahărul brun, smântâna, untul și gălbenușurile într-un ibric încăpător. Amesteci continuu și aduci la punctul de fierbere la foc mic. Apoi, iei ibricul de pe foc și adaugi coniacul. Aici poți adăuga mai mult sau mai puțin, în funcție de gustul propriu. După răcire, torni totul într-o carafă de dimensiuni mici, pe care o păstrezi în frigider până la servire.

Când pregătești prăjitura cu ananas pentru a o servi mesenilor, o decorezi cu rondele de ananas, nuci de Macadamia și cireșe confiate și le-o servești împreună cu sosul de brandy, însă este delicios și fără acesta, alături de o cană cu ceai aromat sau de o cafea.

Rețete de Crăciun: Bolo Rei, prăjitură portugheză

Dacă vrei să încerci o altă prăjitură de Crăciun, de data aceasta de inspirație portugheză, îți propunem Bolo Rei sau „prăjitura regelui”. 

Ingrediente pentru aluat

2 linguri de drojdie activă
2 linguri de zahăr granulat
1 lingură de făină
1/3 de cană de apă călduță
1 cană de fructe confiate asortate (caise, curmale, cireșe, ananas, etc.)
½ de cană de stafide 
1 linguriță de coajă de lămâie rasă fin
1 linguriță de coajă de portocală rasă fin
2 linguri de vin de Porto
2 linguri de rom
1 linguriță de sare
10 linguri de unt
1 cană de zahăr granulat
3 ouă întregi
2 gălbenușuri 
5 căni de făină 
½ de cană de lapte cald
¼ de cană de migdale tocate
¼ de cană de nuci tocate

Ingrediente pentru topping

Câteva fructe cristalizate la alegere
1 ou 

Mod de preparare

Într-un castron mic, amestecă drojdia, două linguri de zahăr granulat, o lingură de făină și 1/3 de cană de apă călduță și apoi lasă să stea câteva minute, pentru ca drojdia să se dizolve și să se activeze.

Într-un alt vas, pune o cană de fructe confiate, stafidele, coaja rasă de lămâie și de portocală, vinul de Porto si romul și lasă fructele să absoarbă din lichid în timp ce pregătești aluatul.

Într-un castron mare, bate untul și zahărul cu un mixer electric până amestecul devine omogen și cremos. Bate și ouăle întregi și gălbenușurile, adăugându-le pe rând, unul câte unul. Bate apoi, treptat, câte puțin, laptele. La final, pune și amestecul de drojdie în aluat, adaugă migdalele, nucile și amestecul de fructe confiate puse la înmuiat anterior.

Amestecă ușor și făina pentru a crea ca un fel de pâine lipicioasă. Acoperă aluatul obșinut și lasă-l la dospit într-un loc călduț aproximativ o oră sau până își dublează volumul. Ia apoi aluatul și frământă-l aproximativ un minut, după care modelează în formă de pâine rotundă pe care o așezi pe o tavă unsă cu unt.

Cu ajutorul degetelor mari, deschide o gaură în mijlocul aluatului, astfel încât să obții un fel de coroană, ca un covrig uriaș. Ca să îți fie mai ușor, după ce faci gaura, pune un castronaș în mijloc ca să poți modela cum trebuie coroana în jurul acestuia.

Decorează coroana cu câteva fructe confiate la alegere, apoi bate oul și unge coroana cu el. Mai lasă coroana la crescut într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până vezi că își dublează volumul. Scoate castronașul din mijloc și coace prăjitura într-un cuptor preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de aproximativ 40 de minute sau până când devine aurie. După ce scoți părjitura din cuptor, las-o la răcit și ulterior poate fi servită mesenilor.

Rețete de Crăciun: Christstollen, prăjitură germană

O altă rețetă internațională de Crăciun pe care ți-o propunem este această prăjitură germană care se pare că datează tocmai din secolul al XV-lea.

Ingrediente

⅔ de cană de lapte cald, nu fierbinte
1 linguriță de drojdie uscată activă
2 ½ căni de făină
⅓ cană de zahăr
⅓ cană de unt, înmuiat
1 ou mare
½ linguriță sare
⅔ cană de lămâie confiată, tăiată cubulețe
⅓ cană de coacăze
⅓ cană de stafide aurii
⅓ cană de cireșe roșii confiate, tăiate în sferturi
170 g de marțipan
1 lingură de zahăr pudră
½ de linguriță de scorțișoară măcinată

Pune laptele cald și drojdia într-un castron, amestecă și apoi și lasă-le să stea cam 10 minute, până se face ca o spumă. Pune amestecul de drojdie, două căni de făină, zahăr, unt, ou și sare într-un castron mare și amestecă bine totul pentru a se combina. Adaugă făina rămasă, câte un sfert cană de cană, amestecând bine după fiecare adăugare. Când aluatul arată omogen, răstoarnă-l pe o suprafață ușor înfăinată și amestecă în el și bucățelele de lămâie confiată, coacăzele, stafidele aurii și cireșele confiate. Continuă să frămânți aluatul până la omogenizare, aproximativ 8 minute.

Unge cu puțin ulei un castron mare, pune aluatul în vas, pune un pic de ulei și deasupra lui și apoi acoperă castronul cu un șervet de bumbac umed. Lasă aluatul la crescut la loc cald până își dublează volumul, aproximativ o oră.

Apoi, tapetează o tavă cu hârtie de copt. Pune aluatul pe o suprafață ușor înfăinată, ia marțipanul și rulează-l ca pe o frânghie și pune-l în centrul aluatului, apoi îndoaie aluatul pentru a-l acoperi și apasă marginile pentru a-l sigila înauntru. Pune pâinea cu partea sigilată în jos, pe foaia de copt pregătită. Acoperă din nou cu un șervet umed și lasă-l la crescut până își dublează volumul, aproximativ 40 de minute.

Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și apoi pune tava cu aluatul înăuntru timp de 10 minute. Apoi redu temperatura până la 150 de grade Celsius și mai lasă pâina la copt încă 30 până la 40 de minute, sau până când devine maro-auriu. După ce scoți pâinea din cuptor, o lași la răcit pe un grătar, după care pui „în ploaie” zahărul pudră amestecat cu scorțișoara măcinată. Prăjitura germană poate fi apoi servită mesenilor. Ce rămâne poate fi depozitat la loc întunecat și răcoros, cum ar fi o cămară, timp de până la două luni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mashed - The Best Christmas Cakes From Around The World
https://www.mashed.com/283751/the-best-christmas-cakes-from-around-the-world/

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0