Rețetă de chec cu ciuperci

Prepară chec cu ciuperci, care poate fi servit atât pe post de aperitiv, cât și pe post de gustare între mese.

 

Checul este adesea servit pe post de desert, însă dacă modifici puțin rețeta, poți transforma chechul într-un preparat sărat, gustos și sățios.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Checul cu ciuperci reprezintă o variantă ușoară și sănătoasă de a introduce legumele în alimentația copiilor. Este un preparat sățios, cu un conținut mare de proteine, datorită ciupercilor. Așadar, copiii mai mari de 1 an pot fi hrăniți cu un asemenea preparat.

Ingrediente:

  • 750 g de ciuperci (500g ciuperci champignon, 250g pleurotus sau ciuperci brune)

  • 1-2 legături de ceapă verde
  • 1 ceapă mare uscată
  • 3 fire de usturoi verde/ 6 căței usturoi uscat
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 5 ouă
  • 5 linguri de smântână
  • 5 linguri de pesmet
  • 250g de cașcaval
  • sare și piper
  • 3 linguri de ulei

Mod de preparare:

Ciupercile spălate și scurse se taie feliuțe și se înăbușă împreună cu cele 3 linguri de ulei, ceapă verde, ceapă uscată și usturoiul, până scade zeama lăsată de ciuperci. Se lasă să se răcească și se adaugă cașcavalul ras, verdeața tocată, pesmetul, 3 ouă bătute împreună cu 3 linguri de smântână, sarea și piperul. Se amestecă până la omogenizare.

 

Se toarnă compoziția într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt și se ”glazurează” cu 2 ouă bătute împreună cu 2 linguri de smântână. Se coace aproximativ 35-45 de minute la 180 de grade Celsius, până se rumenește. Se scoate apoi tava din cuptor si se lasă la răcit. Abia după ce se răceste complet, checul cu ciuperci poate fi scos din tava sa.

 
 

Taie checul felii cu grosimea de 2-3 centimetri și servește-l ca atare, în sandvișuri sau chiar pe un platou de aperitive, alături de legume și bruschete.

 

 

Beneficii consum ciuperci

Consumul de ciuperci are nenumărate beneficii, printre care și:

Tratează anemia – ciupercile reprezintă o sursă bogată de fier, fiind un aliat de preț în caz de anemie, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Fortifică sistemul imunitar – antioxidanții din ciuperci protejează organismul de efectul radicalilor liberi, întărind sistemul imunitar. Mai mult decât atât, ciupercile conțin un soi de antibiotice naturale, care împiedică dezvoltarea și multiplicarea microbiană și fungică.

Reduc tensiunea arterială – fiind bogate în conținutul de potasiu, ciupercile au capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Potasiul acționează precum un vasodilatator, relaxând vasele de sânge și reducând astfel tensiunea arterială.

Ajută în curele de slăbire – fiind extrem de hrănitoare și sățioase, însă cu un aport caloric rezonabil, ciupercile pot fi consumate cu încredere dacă dorim să scăpăm de kilogramele în plus.

Află mai multe despre beneficiile consumului de ciuperci aici.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0