

Reteta de cuscus cu legume la gratar
Cușcușul este un tip de pastă făinoasă, care se gătește extrem de rapid și poate fi servit alături de legume, pește, carne și chiar și acompaniat de mirodenii și fructe, sub formă de desert. Preparatele cu cușcuș se prepară extrem de rapid, prin înmuiere în apă fierbinte. În doar câteva minute, cușcușul este gata, de aceea este un aliment popular. Dacă este gătit corect, cușcușul capătă o textură moale, pufoasă.
Lucruri interesante despre cușcuș
Este inventat de romani sau cel puțin așa bănuiesc cercetătorii. Cei din partea de nord a Africii susțin că ei au inventat cușcușul, însă unele studii indică faptul că romanii au inventat cușcușul și ei l-ar fi dus și în Africa. Nu este o cereală, cu toate că mulți sunt tentați să creadă asta. Cușcușul este o pastă făinoasă.
Cușcușul instant, pe care îl găsim în comerț la noi, nu e nici pe departe atât de gustos precum cel tradițional african. Există mai multe tipuri de cușcuș. Cușcușul cu bob mare poate fi etichetat drept „perlă”, de exemplu.
Ce beneficii are cușcușul
Îmbunătățește sănătatea digestivă
O cană de cușcuș gătit vine la pachet cu 200 de calorii, dintre care 12% sunt alcătuite din proteine, 87% din amidon și doar 1% din grăsimi. O cană de cușcuș asigură aproximativ 35% din doza zilnică recomandată de fibre dietetice, precum și vitamine și minerale, motiv pentru care este mai indicat decât orezul alb, de exemplu. Fibrele susțin sănătatea digestivă și din acest motiv ne simțim sătuli după masă.
Ajută la dezvoltarea masei musculare
Proteinele din cușcuș sunt macronutrienți benefici, care ajută la menținerea greutății. Mai mult decât atât, acestea contribuie la dezvoltarea masei musculare.
Sursă de carbohidrați care oferă energie organismului
Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a organismului. Persoanelor active li se recomandă să includă cât mai mulți carbohidrați în dieta lor, care să le fie de ajutor în recuperarea de după exercițiile fizice. De aceea, este recomandat cușcușul din cereale integrale, deoarece aproximativ jumătate din aportul zilnic de cereale ar trebui să provină din cereale integrale.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Alegerea cușcușului din cereale integrale poate ajuta la prevenirea cancerului, arată un studiu mai vechi. Potrivit oamenilor de știință, persoanele care obișnuiesc să consume o cantitate mai mare de cereale decât cele care nu obișnuiesc să mănânce cereale integrale au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal, pancreatic și gastric. Mai mult decât atât, cercetătorii spun că există dovezi care arată că persoanele care consumă mai multe cereale integrale au un risc mai scăzut de a fi diagnosticate și de a deceda din cauza cancerului.
Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Cușcușul din cereale integrale poate îmbunătăți sănătatea generală a inimii datorită fibrelor care se găsesc din abundență în aceste paste făinoase. Un consum suficient de fibre îmbunătățește nivelul colesterolului și al zahărului din sânge. Iar asta se traduce prin faptul că se diminuează riscul de afecțiuni cardiovasculare.
De altfel, numeroase cercetări mai vechi arată că persoanele care consumă mai multe cereale integrale au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, spre deosebire de cele care nu obișnuiesc să aibă în meniul lor cereale integrale.
Este important de menționat și cușcușul mai are un efect protector asupra inimii pentru că are în compoziția sa antioxidanți.
Unul dintre motivele pentru care cerealele integrale pot proteja împotriva bolilor este că conțin antioxidanți. Cerealele integrale, inclusiv grâul dur din cereale integrale (de unde este derivat cușcușul), au cantități comparabile de antioxidanți cu majoritatea fructelor și legumelor.
Fitochimicele și antioxidanții din cerealele integrale sunt considerate unice de către unii cercetători, pentru că din compoziția lor fac parte nutrienți benefici precum luteina, zeaxantina și β-criptoxantina. Este important de remarcat că acești antioxidanți se găsesc aproape în întregime în germeni și tărâțe, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca cușcușul convențional să dețină vreunul dintre acești antioxidanți.
Mai exact, o porție de cușcuș din cereale integrale conține 62% din necesarul zilnic de seleniu, un mineral antioxidant care are numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, acest mineral a fost subiectul unui studiu mai vechi, oamenii de știință ajungând la concluzia că seleniul are efectele antivirale pozitive, fiind benefic pentru fertilitatea masculină și feminină. De altfel, oamenii de știință spun că seleniul scade riscul anumitor boli, precum cancer, boli autoimune și boli tiroidiene.
În general, antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ asociat cu niveluri ridicate de inflamație cronică și risc de îmbolnăvire.
Cum prepari cușcuș cu legume la grătar
Cușcușul cu legume este un preparat potrivit și pentru adulți și pentru copii, poate fi consumat chiar și de vegetarien, și este o sursă excelentă de proteine vegetale și vitamine. În plus, este suficient de sățios și nutritiv.
Ingrediente:
• 250 g cușcuș
• 2 roșii medii
• 1 ceapă roșie
• 280 ml apă
• 3 ardei grași roșii
• 2 dovlecei
• 2 mâini plante aromatice
• ulei de măsline
• 2 lămâi
• sare de Himalaya
• piper negru
Mod de preparare:
Modul în care pregătești cușcușul face o mare diferență în beneficiile nutriționale pe care le obții atunci când este consumat. Mulți oameni îl fierb în apă cu o cantitate mică de unt sau ulei de măsline. În acest caz, caloriile totale vor crește, precum și conținutul de grăsimi, în funcție de cantitatea de unt sau de ulei pe care o utilizați. Dacă presărați parmezan sau alte toppinguri în cușcuș, acesta va adăuga mai multe calorii.
Dacă folosiți cușcuș prefiert, îl puneți într-un bol și-l acoperiți cu apă caldă. Astfel se va înmuia și veți vedea cum va absorbi treptat apa. Cât timp cușcușul este pus la înmuiat, trebuie să coaceți ardeii.
Indiferent dacă îi coaceți în cuptor, pe grill, în flacără sau pe grătarul din grădină, ei trebuie să se înnegrească pe toate părțile, iar când sunt gata se așază într-un bol și se acoperă, pentru a-i putea curăța mai ușor. După aproximativ 5 minute, ardeii pot fi descojiți. Următorul pas este scoaterea semințelor. După ce îi curățăm, îi tăiem în bucăți mari.
La fel procedăm și în cazul roșiilor: le coacem bine, apoi le tocăm mărunt. Dovleceii se feliază și se frig într-o tigaie grill foarte bine încinsă. Când s-au înmuiat îi punem peste cușcuș alături de ardeii copți, roșiile coapte, plantele aromatice, ceapa feliată fin. Dacă aveți la îndemână, folosiți ceapă verde în locul celei roșii.
Ca plante aromatice am folosit busuioc, coriandru, pătrunjel, dar dacă vă place puteți adaugă și mentă. Sosul se prepară foarte ușor din zeama celor 2 lămâi, 8 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță de piper și 1/2 linguriță de sare, amestecate foarte bine. Adăugați acest sos în bolul în care se află și celelalte ingrediente, amestecați și asezonați după gust dacă mai este nevoie.
Cușcușul cu legume preparat se poate consuma fie ca atare, pe post de fel principal, fie pe post de garnitură, alături de friptură sau pește la grătar/ cuptor.
Contraindicații cușcuș
Cușcușul nu e recomandat persoanelor care suferă de boala celiacă sau care au fost diagnosticate cu intoleranță la gluten din alte cauze. Cu toate că se aseamănă cu o cereală, cușcușul este o pastă făinoasă, ceea ce înseamnă că are în compoziția sa gluten. De altfel, și dacă ești sensibili la gluten ar trebui să ai grijă la cușcușul servit în restaurante, dacă produsul pe care-l consumi nu este comercializat în mod explicit ca fără gluten.
De altfel, dacă ai o alergie la grâu, ar fi bine să eviți cușcușul, potrivit oamenilor de știință americani. Printre simptomele care ar trebui să te alarmeze se numără: urticaria sau chiar reacții severe, cum ar fi anafilaxia.
Este important de știut că cușcușul are un indice glicemic ridicat. Deși este adevărat că o dietă care conține cereale integrale este considerată a fi protectoare împotriva acestei maladii, un studiu mai vechi privind sănătatea asistentelor medicale, arată că femeile care consumă diete cu încărcare glicemică mai mare au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli de inimă, spre deosebire de cele care consumă alimente cu indice glicemic scăzut.
Alimentele cu un indice glicemic (IG) de 50-70 sunt considerate în intervalul „mediu”, în timp ce alimentele sub 50 sunt considerate cu indice glicemic scăzut. Orice aliment peste 70 este considerat că ar avea un indice glicemic ridicat.
Cușcușul are un indice glicemic de 65. Pentru referință, boabele de grâu integral se situează la 45, orezul brun la 50 și boabele de quinoa la 53. Beneficiile consumului de alimente cu indice glicemic scăzut includ nu numai o reducere a riscului de boli de inimă, rezistență la insulină și diabet de tip 2, ci și o glicemie la un nivel normal, scăderea poftei de mâncare și niveluri de energie stabilizate.
În rest, cușcușul nu are contraindicații și este considerat un aliment sănătos și hrănitor, atâta timp cât este consumat în cantități echilibrate.
Dacă ai consumat cușcuș și te confrunți cu simptome precum dureri abdominale, ar fi bine să mergi la un consult de specialitate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. Department of Agriculture - Couscous, cooked
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169700/nutrients
Harvard Health Publishing - Glycemic Index for 60+ Foods
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods
Te-ar mai putea interesa și...