

Nasturelul: ce beneficii are pentru sanatate si cum sa il consumi
Nasturelul: ce beneficii are pentru sanatate si cum sa il consumi
Nasturelul: ce beneficii are pentru sanatate si cum sa il consumi
Nasturelul, cunoscut in popor si sub numele de brancuta sau macris de balta, face parte din categoria plantelor ierboase acvatice, crescand in locurile din apropierea izvoarelor, a paraurilor ori in zonele mlastinoase.
Inca din Grecia Antica nasturelul este folosit pentru beneficiile pe care le are pentru sanatate. Cu toate ca este originar din Europa, nasturelul este acum cultivat in intreaga lume.
Beneficii nasturel (Nasturium Officinale)
Lupta cu infectia – o cana de nasturel contine 24% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant care ajuta organismul sa dezvolte rezistenta la agentii infectiosi, dar ajuta organismul si in lupta cu radicalii liberi.
Te ajuta sa slabesti – nasturelul este bogat in potasiu, care actioneaza precum un diuretic, eliminand excesul de apa din organism. Totodata, nasturelul este bogat in fibre, tratand si prevenind constipatia, precum si alte probleme de natura gastrointestinala. Un sistem digestiv sanatos asigura o greutate optima. Datorita continutului de iod, despre care se stie ca este esential pentru mentinerea glandei tiroide sanatoase, metabolismul este stimulat de consumul de nasturel.
Imbunatateste sanatatea oaselor – o cana de nasturel contine 85 micrograme de vitamina K, adica 106% din doza zilnica recomandata. Vitamina K faciliteaza absorbtia de calciu, impiedicand eliminarea acestuia prin urina.
Benefic pentru sanatatea ficatului – nasturelul contine glucozinolati, care sunt fitochimicale ce contin sulf. Ficatul curata organismul de toxine si impuritati, insa are si el nevoie de ajutor. Nasturelul regleaza enzimele ficatului, stimulandu-i activitatea.
Sursa bogata de vitamine si minerale – nasturelul contine cantitati considerabile de vitamina A, vitamina K, vitamina D, vitamina E, vitamina B, fier, potasiu, calciu, proteine, acizi grasi Omega-3, antioxidanti, iod, fibre, sulf si nu numai.
Diminueaza riscul de cancer – nasturelul contine o multime de antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi ce pot determina aparitia cancerului. Fumatorii au in special de castigat de pe urma nasturelului intrucat acesta scade riscul de cancer la plamani.
Infrumuseteaza pielea si parul – vitamina C din nasturel stimuleaza producerea colagenului, proteina importanta pentru piele si par. Totodata, o cana de nasturel contine 22% din doza zilnica de vitamina A recomandata, iar aceasta ajuta la hidratarea parului.
Cum sa consumi nasturelul
Nasturelul poate fi consumat atat crud, cat si gatit. Dupa ce il cumperi, nasturelul se ofileste destul de repede asa ca ideal ar fi sa il consumi imediat. Daca vrei insa sa il pastrezi 1 zi sau 2, o poti face infasurandu-l in servetele de hartie si depozitandu-l in frigider. Astfel, nasturelul isi va mentine prospetimea. Daca atunci cand cumperi nasturelul observi ca este putin vestejit, tine-l cateva minute in apa foarte rece si isi va recapata aspectul.
Nasturelul poate fi servit crud, sub forma de salata, fie de unul singur, asezonat cu condimentele preferate, fie alaturi de alte legume si verdeturi de sezon. Totodata, acesta poate fi folosit si la prepararea sandvisurilor.
Poti, de asemenea, sa prepari o supa crema de nasturel, un smoothie sau un sos, ori il poti sota si il poti servi pe post de garnitura pentru un fel principal. Daca il servesti sotat, adauga putin usturoi pentru a-i oferi o aroma puternica.
Sursa foto: Shutterstock