Loboda: beneficii si 6 retete de sezon

Loboda este extrem de benefica pentru sanatate, mai ales la inceput de primavara, atunci cand organismul are nevoie de vitamine si minerale din belsug.Loboda contine mari cantitati de vitamina C, vitamina K, carotenoizi, dar si  calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu, precum si fibre, insa si  acid oxalic, asa ca trebuie utilizata cu precautie de catre cei litiaza biliara , renala sau  guta. Datorita antocianidelor are un efect diuretic si protector pentru sistemul urinar Profita de sezonul lobodei si consum-o din belsug pentru ca are foarte putine calorii si foarte multi nutrienti.

Chiar daca romanii consuma loboda numai sub forma de ciorba de loboda, exista si alte maniere in care poti consuma loboda asa ca am pregatit pentru tine o serie de retete pe baza de loboda.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Smoothie de loboda

Ingrediente:

  • ½ banana
  • 1 portocala decojita
  • o mana de fructe de padure inghetate
  • 2 maini de frunze de loboda
  • ½ cana de iaurt grecesc
  • sucul de la ½ lamaie

 

Pune toate ingredientele intr-un blender si vei obtine un smoothie gustos si hranitor, pe care il poti consuma atat dimineata, la micul dejun, cat si seara, dupa antrenamentul de la sala de fitness.

 

Salata de loboda

Ingrediente:

  • 4 cani de loboda
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 4 linguri de zeama de lamaie
  • sare si piper

 

Amesteca ingredientele intr-un bol si serveste salata alaturi de un fel principal.

 

 

Salata de loboda cu ridichi

Ingrediente:

  • 2-3 maini de loboda
  • o mana de spanac
  • 1 legatura de ridichi
  • 3-4 cepe verzi
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • zeama de la o lamaie
  • 2 linguri de otet de mere
  • sare

 

Curata, spala, toaca si amesteca toate ingredientele. Serveste salata alaturi de felul principal.

 

 

Risotto cu loboda

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • ¾ cana de ceapa rosie tocata marunt
  • 2 catei de usturoi maruntiti
  • 1 ½ cana de orez pentru risotto
  • ½ cana de vin alb
  • 3 cani de supa de legume
  • 60 g de loboda tocata marunt
  • sare si piper
  • 1 lingura de marar tocat marunt
  • 2 linguri de branza feta

 

Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste apoi ceapa si usturoiul. Mareste apoi intensitatea focului, adauga orezul si, dupa ce acesta devine opac, adauga vinul.

Intr-o oala separata, fierbe supa de legume.

Pune apoi loboda tocata marunt in tigaia cu orez. Asezoneaza cu sare si piper, apoi adauga treptat supa fierbinte, pana cand orezul este fiert. La final, adauga marar si serveste risotto-ul cu branza feta deasupra.

 

Loboda cu leurda la tigaie

Ingrediente:

  • 8 cani de loboda
  • 1 legatura de leurda
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ cana de supa de legume
  • 4 linguri de unt
  • sare si piper dupa gust

 

Incinge uleiul intr-o tigaie, adauga leurda si caleste-o pret de 2 minute. Adauga apoi loboda, supa de legume si untul, asezoneaza cu sare si piper si asteapta ca supa sa se evapore. Apoi, mai lasa 2-3 minute tigaia pe foc si gata, preparatul poate fi servit.

 

Supa de loboda

 

Ingrediente:

  • 2 litri de apa
  • 1 ceapa data pe razatoare
  • 1 morcov dat pe razatoare
  • ½ cana de orez
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 maini de loboda
  • 2 linguri de otet clasic sau de mere
  • ½ cana de patrunjel
  • 1 cana de pasta de tomate
  • sare dupa gust
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Incinge uleiul de masline, apoi caleste morcovul si ceapa in oala. Adauga apa, dar si orezul si acopera oala cu un capac. Dupa 20 de minute, cand orezul este gatit, adauga loboda si pasta de tomate si mai fierbe inca 5 minute. La final, adauga patrunjelul tocat, otetul si sare dupa gust.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0