La ce pericole te expui cand combini fructele cu ACESTE alimente

Fructele sunt bogate în nutrienți valoroși, iar o dietă sănătoasă presupune consumul zilnic de fructe. Totuși, trebuie să știi că există situații în care fructele pot avea efecte nedorite asupra sănătății tale daca suferi de anumite afectiuni digestive, cum ar fi gastrita cu localizare gastrica sau duodenala sau boala de reflux.

Asta se întâmplă atunci când le combini cu anumite alimente. De exemplu, există numeroase fructe care nu trebuie combinate cu alimente precum laptele ori legumele.

Mai jos vei regăsi o listă cu fructele pe care nu trebuie să le combini cu anumite alimente.

Banane și budincă

Combinația de banană și budincă este adesea folosită, mai ales de către mămicile care vor să își hrănească sănătos copilul. Ei bine, ar trebui să renunți la această combinație pentru că bananele și budinca consumate împreună sunt greu de digerat.

Bananele și laptele 

Unora le place să bea lapte fierbinte sau rece, altora le place să consume lapte adăugând ciocolată. Unii consumă lapte cu banane. 

Laptele se digeră mai greu și de aceea, de exemplu, dacă obișnuiești să consumi lapte și lămâie sau alte citrice, laptele se coagulează. Acest lucru poate duce la gaze și arsuri la stomac. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu intoleranță lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot digera lactoza prezentă în lapte.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unii obișnuiesc să combine banane cu lapte. Acestea sunt adesea adăugate în smoothie-uri sau în bolurile cu cereale, dar s-ar putea ca această combinație să nu fie chiar una potrivită. Specialiștii spun că amestecul de banane și lapte contribuie la congestia sinusurilor. Deci, dacă în prezent te lupți cu o răceală sau gripă sau ai probleme cu sinusurile, ar putea avea sens să eviți această combinație de alimente - cel puțin până când te însănătoșești.

Deși bananele și laptele sunt în regulă cu moderație, specialiștii atrag atenția că dacă obișnuiești să consumi mai multe porții de banane și lapte în fiecare zi este posibil să te confrunți cu creșterea în greutate.   

În ciuda unor dezavantaje, atât bananele, cât și laptele sunt bogate în câțiva nutrienți importanți. Dar consumate separat. 

Pepene cu lapte

S-ar putea să crezi că dacă combini un fruct cu lapte combinația este una reușită și sănătoasă, dar te înșeli. Laptele tinde să acționeze ca un laxativ, iar pepenii, indiferent că sunt galbeni sau roșii,  au proprietăți diuretice. Prin urmare, asocierea lor ar putea duce la probleme digestive și acumulare de toxine, care ar putea duce și la vărsături. Așa că evită această combinație.

Pepene cu alte fructe 

Pepenele galben și pepenele roșu trebuie consumați fără să fie combinați cu alte fructe. În caz contrar, există riscul să te confrunți cu digestie îngreunată. Asta se întâmplă deoarece pepenii galbeni și roșii au un conținut ridicat de apă și tind să se digere mai rapid în comparație cu alte fructe.

 

Fructe bogate în amidon cu legume bogate în proteine

Există câteva fructe, cum ar fi bananele verzi, care conțin mult amidon. Acestea nu ar trebui consumate cu alimente bogate în proteine, cum ar fi spanacul, guava și broccoli. În caz contrar, digestia este îngreunată. 

Fructele vă pot face stomacul să se golească mai lent.

Un studiu a constatat că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre din fructe, cum ar fi merele, de exemplu,  au avut o rată de golire a stomacului mai lentă de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au mâncat pectină.

Încetinirea golirii stomacului poate fi în general, un lucru bun pentru persoanele sanatoase, care se vor simti mai saturate o perioada mai lunga; pentru cei cu gastrita sau ulcer, colon iritabil sau colita, procesul de fermentatie mai indelungat poate provoca disconfort. Fructele trebuie să rămână în stomac atâta timp cât este nevoie de digerarea alimentelor cele mai grele, cum ar fi carnea, ceea ce face poate dificilă si absorbția nutrienților de către organism.

Fructe acide cu fructe dulci

Combinarea fructelor acide precum căpșunile și grepfruturile sau a fructelor subacide precum piersici, merele și rodiile cu fructe dulci cum sunt bananele are repercursiuni asupra digestiei. Cu toate acestea, poți consuma fructe acide și subacide împreună.

De exemplu, banana este un fruct dulce, iar căpșunile sunt fructe acide. Specialiștii spun că dacă sunt consumate împreună pot provoca dureri de cap, greață și acidoză.

Morcovi și portocale

Morcovii și portocalele sunt adesea combinate, mai ales atunci când se prepară sucuri naturale. Sucul de morcovi și portocale crește însă aciditatea din stomac, provocând arsuri și reflux la anumite persoane. De asemenea, aceasta combinație poate fi dăunătoare în timp și pentru rinichii tăi.

Ananas și lapte

Ananasul este bogat în bromelaină, o enzimă digestivă renumită pentru proprietățile sale antiinflamatoare. În ciuda beneficiilor bromelainei, aceasta nu trebuie să fie combinată niciodată cu laptele. Această combinație provoacă dureri de cap, dureri de stomac, amețeli, infecții și deranj stomacal.

Banana și guava

Combinația de banana și guava provoacă aciditate și gaze, precum și senzație de greață și dureri de cap. Drept urmare, ar trebuie să eviți combinarea acestor fructe.

Portocale și lapte

Dacă ești genul de persoană care la micul dejun obișnuiește să consume atât lapte, cât și suc de portocale, ar trebui să renunți la acest obicei. Această combinație este extrem de greu de digerat iar organismul tău va consuma energie încercând să o digere, ceea ce înseamnă că tu te vei simți epuizată încă de la primele ore ale dimineții.

Fructe și legume de orice fel

Fructele și legumele sunt foarte sănătoase, însă nu trebuie consumate împreună niciodată. Fructele sunt bogate în zahăr și greu de digerat, iar asta înseamnă că petrec ceva timp în stomac. Combinate cu legume, fructele fermentează și mai mult în stomac, eliberând substanțe toxice care provoacă dureri de cap, dureri de stomac ori probleme cu tranzitul intestinal.

De ce nu trebuie asociate citricile cu medicamentele?

Lămâiele cu siropul de tuse

Lămâile pot bloca enzimele care sunt necesare pentru a descompune statinele și alte medicamente. Un medicament bine-cunoscut pentru tuse este dextrometorfanul.

Grepfrutul și anumite medicamente

Sucul de grepfrut și grapefruitul pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Grapefruitul are vitamina C și potasiu, nutrienți de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa corect.

Sucul de grepfrut și grepfrutul pot afecta modul în care funcționează medicamentele, iar interacțiunea dintre alimente și medicamente poate fi nocivă pentru organism. FDA a cerut ca unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, administrate în general pe cale orală, să includă avertismente împotriva consumului de suc de grepfrut sau a consumului de grepfrut în timp ce este administrat medicamentul.

Secretul interacțiunii dintre grepfrut și aceste statine este furanocumarine, conform unui studiu din 2017. Furanocumarinele sunt compuși chimici organici prezenți în multe plante, inclusiv în grepfrut 1.

Acest compus dezactivează enzima CYP3A4 pe care organismul o folosește pentru a metaboliza sau procesa aceste statine. Grepfrutul nu afectează alte statine, deoarece acestea sunt metabolizate de o enzimă diferită, CYP2C9.

Interesant este că interacțiunea dintre grepfrut și medicamente reprezintă un pericol doar atunci când tratamentul medicamentos este administrat pe cale orală. Acest lucru se datorează faptului că interacțiunea are loc în tractul digestiv. 

Iată exemple de câteva tipuri de medicamente cu care sucul de grepfrut poate interacționa: 

  • Unele medicamente cu statine pentru scăderea colesterolului;
  • Unele medicamente care tratează hipertensiunea arterială;
  • Unele medicamente anti-anxietate;
  • Unii corticosteroizi care tratează boala Crohn sau colita ulceroasă;
  • Unele medicamente care tratează ritmurile anormale ale inimii;
  • Unele antihistaminice.

Sucul de grepfrut nu afectează toate medicamentele din categoriile de mai sus. Severitatea interacțiunii poate fi diferită în funcție de persoană, medicament și cantitatea de suc de grepfruct care se consumă.

Și fructele trebuie asociate cu atenție cu alte fructe 

Pentru a te asigura că tranzitul intestinal nu este afectat, iată ce combinații de fructe sunt sigure:

Pe de o parte, fructele dulci, care nu conțin acid, precum bananele, prunele ori pepenele, pot fi combinate cu succes între ele.

Pe de altă parte, și fructele acide, bogate în acid citric, pot fi combinate fără probleme. În această categorie intră: lămâile, portocalele, grepfrutul, kiwi, strugurii și coacăzele.

Fructele semi-acide, precum zmeura, mango, merele și căpșunele, pot fi mâncate împreună fără probleme.

La capitolul fructe neutre lucrurile sunt cât se poate de simple: orice poate fi combinat cu orice. Din categoria fructelor neutre fac parte avocado, migdalele și nuca de cocos.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Pectin is not pectin: A randomized trial on the effect of different physicochemical properties of dietary fiber on appetite and energy intake, 2014, Anne J.Wanders, Edith J.M.Feskens,Melliana C.JonathanHenk A.ScholsCeesde Graaf MonicaMars

Satiety and energy intake after single and repeated exposure to gel-forming dietary fiber: post-ingestive effects, 2014, A J Wanders , M Mars , K J Borgonjen-van den Berg , C de Graaf , E J M Feskens 
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix
1 Studiul „Effect of Low Furanocoumarin Hybrid Grapefruit Juice Consumption on Midazolam Pharmacokinetics”, publicat în 2016, autori Marina Kawaguchi-Suzuki, PharmD, PhD, Negar Nasiri-Kenari,Jonathan Shuster, PhD, Fred Gmitter


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0