Idei de dulciuri sanatoase care pot fi puse in ghetute de Mos Nicolae

Moș Nicolae, sărbătorit în noaptea de 5 spre 6 decembrie, este o tradiție îndrăgită în România, mai ales de copii. Este un moment plin de farmec, care combină obiceiurile religioase cu cele populare. Pentru că Moș Nicolae aduce în primul rând dulciuri, iată ce variante sănătoase pot primi copiii anul acesta.

Moș Nicolae, la fel ca Moș Crăciun, este inspirat de Sfântul Nicolae Arhiepiscopul din Myra, cunoscut pentru bunătatea și generozitatea sa. Este un sfânt venerat atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică. Se spune că, în noaptea de Moș Nicolae, începe iarna adevărată: dacă ninge, se crede că sfântul și-a scuturat barba albă peste lume. În unele regiuni, se face o masă festivă sau se împart daruri simbolice persoanelor cu greutăți financiare, în amintirea actelor de caritate ale Sfântului Nicolae. În instituțiile de învățământ, părinții și educatorii organizează jocuri, serbări sau activități creative în jurul poveștii Moșului, pentru a face această sărbătoare specială.

În seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și le așază la ușă, așteptând ca Moș Nicolae să le umple cu daruri. Obiceiul este ca aceia care au fost cuminți de-a lungul anului să primească dulciuri, fructe, nuci sau alte mici cadouri, iar cei care nu au fost ascultători pot primi, pe lângă ceva dulce, o nuielușă, simbolizând o „mustrare” blândă. În anumite zone se mai pun în ghetuțele copiilor care nu au fost cuminți și câte o ceapă sau o căpățână de usturoi.

Cum stai cu fericirea?

Dulciuri sănătoase aduse de Moș Nicolae

Moș Nicolae are multe alternative de dulciuri sănătoase pe care le poate aduce în ghetuțele copiilor. Iată câteva sugestii:

Fructe uscate și nuci

Se pot pune în punguțe reutilizabile (sau în șervețele de ceară legate cu fundițe decorative) amestecuri de curmale, smochine, stafide sau caise uscate, nuci, migdale, caju sau alune crude (pentru copii ar trebui cumpărate variantele fără sare, zahăr adăugat sau alți aditivi).

Ciocolată neagră

Ciocolata cu un conținut ridicat de cacao (peste 50%) cu îndulcitori naturali precum stevia și cu nuci sau fructe adăugate intră și aceasta pe lista de dulciuri sănătoase care să ajungă în ghetuțe de Moș Nicolae. 

Batoane energizante naturale

Batoanele făcute din fructe uscate, semințe, nuci și miere sau sirop de arțar, fără zahăr adăugat, sunt excelente pentru cei mici.

Fructe proaspete

Portocale, mandarine sau mere ambalate frumos pot fi și acestea aduse de Moș Nicolae. Chiar și gutuile pot fi dăruite, fiind fructe de sezon foarte sănătoase, gustoase și parfumate.

Acadele naturale

Există pe piață acadele și bomboane făcute din suc natural de fructe, fără coloranți sau arome artificiale, deci și acestea pot fi considerate dulciuri oarecum sănătoase, care pot fi aduse de Moș Nicolae.

Turtă dulce homemade

Dacă aveți timp, voi părinții sau bunicii, puteți prepara acasă, fără să vă vadă cei mici, turtă dulce (folosind făină integrală, miere sau sirop de arțar și condimente naturale, precum scorțișoară, ghimbir sau cuișoare) pe care să o tăiați în forme mai deosebite și să o ambalați frumos pentru a fi pusă în ghetuțe.

Bomboane de casă

O altă variantă de cadou de Moș Nicolae sunt și bomboanele din cocos, pudră de cacao, curmale și unt de migdale, care pot fi făcute în casă și ambalate adecvat pentru a fi dăruite.

Dulciuri sănătoase, de casă, pentru copii

Iată cum poți face acasă turtă dulce, bomboane și acadele, pe care să le pui în ghetuțele celor mici de Moș Nicolae!

Turtă dulce de casă

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 g de făină integrală (sau făină de ovăz măcinată fin)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • ½ linguriță de ghimbir pudră
  • ¼ linguriță cuișoare măcinate (opțional)
  • 1 ou
  • 3 linguri ulei de cocos (sau unt, la temperatura camerei)
  • 100 ml de miere sau sirop de arțar
  • 2 linguri de lapte animal sau vegetal, dacă aluatul e prea tare

Într-un bol mare, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și condimentele (scorțișoară, ghimbir și cuișoare, dacă folosești). Într-un alt bol, bate oul cu mierea și uleiul de cocos topit sau untul. Toarnă ingredientele umede peste cele uscate și amestecă până obții un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, adaugă treptat câte puțin lapte. Învelește aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.

Apoi, preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață pudrată cu făină (aluatul să aibă o grosime de aproximativ 5 mm). Decupează forme cu ajutorul unor forme pentru turtă dulce: steluțe, brăduți, inimioare, ce ai pe acasă. Așază figurinele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le timp de 8-10 minute, până devin ușor aurii. După ce le-ai scos din cuptor și s-au răcit, poți decora formele de turtă dulce cu glazură făcută din iaurt grecesc amestecat cu puțină miere și coloranți naturali (suc de sfeclă pentru roz, spirulină pentru verde). Mierea poate fi înlocuită cu sirop de agave sau pastă de curmale, după preferințe.

Bomboane de casă

Ca ingrediente, ai nevoie de 200 g de curmale fără sâmburi (sau stafide, smochine, caise uscate), 100 g de nuci, migdale sau caju crude, 2 linguri de pudră de cacao neîndulcită (opțional, pentru gust de ciocolată), 1 lingură de unt de migdale sau de arahide (opțional, pentru cremozitate), 1 linguriță de esență naturală de vanilie și 2 linguri de fulgi de cocos, semințe de susan sau pudră de cacao (pentru decor).

Hidratează curmalele (sau alte fructe uscate pe care alegi să le pui în bomboane) în apă caldă timp de 10 minute pentru a se înmuia, apoi scurge-le bine. Într-un robot de bucătărie, procesează nucile ori migdalele până devin o pulbere fină sau granule mici, în funcție de textura dorită. Adaugă curmalele în robotul de bucătărie împreună cu pudra de cacao, untul de migdale și esența de vanilie. Procesează până obții o pastă omogenă și lipicioasă. 

Ia câte o cantitate mică din compoziție (aproximativ o linguriță) și modelează bile între palme. Tăvălește bomboanele prin fulgi de cocos, pudră de cacao sau semințe, după preferință. Așază bomboanele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la frigider timp de 30-60 de minute pentru a se întări. Le poți ține acolo, acoperite pe un raft unde copilul să nu le vadă, până când le vei ambala pentru a le pune în ghetuțe drept cadou de la Moș Nicolae. În aceste bomboane mai poți adăuga semințe de chia, cânepă sau fulgi de ovăz pentru un plus de nutrienți. În loc de cacao, poți folosi pudră de roșcove (carob) pentru o aromă dulce naturală. Dacă ai copii mici, evită nucile și folosește făină de migdale pentru o textură fină. Bomboanele astfel pregătite sunt delicioase, pline de energie și sănătate, fiind perfecte pentru desert sau gustare.

Acadele de casă

Dulciuri sănătoase pentru copii sunt și acadelele din ingrediente naturale. Ai nevoie de 200 ml suc natural de fructe (portocale, mere, zmeură sau combinații), 2-3 linguri miere sau sirop de arțar, 1 lingură de zeamă de lămâie, ½ linguriță pudră de agar-agar (pentru a le da consistență gelatinoasă), forme de acadele (sau bețișoare și forme din silicon). Stoarce fructele pentru a obține suc natural, iar dacă folosești fructe de pădure, blenduiește-le și strecoară-le pentru a îndepărta semințele.

Într-o cratiță mică, pune sucul natural de fructe, mierea, zeama de lămâie și pudra de agar-agar. Amestecă bine și pune cratița pe foc mic, continuând să amesteci constant. Fierbe compoziția timp de 2-3 minute, până începe să se îngroașe ușor. Toarnă amestecul cald în formele de acadele. Dacă nu ai forme speciale, poți folosi tăvi de silicon mici (pentru bomboane) și să introduci bețișoare de lemn. 

Lasă formele să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-le la frigider pentru cel puțin 1 oră, până când acadelele se întăresc. Pentru culori naturale, poți folosi suc de zmeură sau sfeclă, ca să obții roșu, suc de morcov sau portocale pentru portocaliu și suc de kiwi sau de spirulină ca să obții verde. Dacă vrei o textură mai crocantă, poți folosi zahăr de cocos topit, dar această variantă este mai potrivită pentru copiii mai mari. 

Așadar, există multe variante de dulciuri sănătoase pentru a fi dăruite copiilor de Moș Nicolae. Să nu uităm să îi învățăm pe cei mici și despre spiritul lui Moș Nicolae, care este despre generozitate, bunătate și grijă față de cei din jur, valori importante de transmis copiilor. 

Cu această ocazie, îi putem învăța pe copii să împartă cu alții, fie că este vorba de jucării, dulciuri sau timpul lor, explicându-le că gesturile mici pot aduce multă bucurie. Cei mici pot înțelege astfel că bunătatea nu înseamnă doar să asculte de părinți, ci și să fie atenți și empatici cu cei din jur. Cum Sfântul Nicolae era cunoscut pentru ajutorul oferit celor săraci și vulnerabili, povestea lui este un prilej de a-i încuraja pe copii să participe la activități de caritate (donare de haine, implicare în strângeri de fonduri, oferire de mâncare oamenilor fără adăpost).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Britannica - St. Nicholas, bishop of Myra
https://www.britannica.com/biography/Saint-Nicholas
Allrecipes - Favorite Old-Fashioned Gingerbread
https://www.allrecipes.com/recipe/7322/favorite-old-fashioned-gingerbread/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0