Fructele calugarului (Luo Han Guo): beneficii si proprietati

Fructele calugarului (Luo Han Guo) sunt niste fructe mici, ca niste tartacute verzi care seamana cu un pepene galben. Acestea sunt cultivate in Asia de Sud-Est si au fost folosite pentru prima data de calugarii budisti in secolul al XIII-lea, de aici si denumirea neobisnuita a fructelor.

Fructele calugarului proaspete nu se pastreaza bine si nu sunt foarte apetisante sau atragatoare. De obicei, fructele calugarului sunt uscate si folosite apoi pentru a face ceaiuri medicinale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indulcitorii de "monk fruit" sunt obtinute din extractul acestor fructe. Aceste extracte pot fi amestecate cu deztroza sau cu alte ingrediente, pentru a echilibra dulceata.

Potrivit healthline.com, extractul obtinut din fructele calugarului sau Luo Han Guo este de 150 pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul. Extractul din Luo Han Guo contine zero calorii, zero carbohidrati, zero sodiu si zero grasimi. Aceste caracteristici fac din fructele calugarului o alternativa populara de indulcitori, mai ales pentru producatorii acestor produse, dar si pentru consumatorii care au nevoie de indulcitori naturali, cum este si cazul diabeticilor.

Care sunt beneficiile fructelor calugarului?

  • Indulcitorii facuti din fructele calugarului nu au un impact asupra glicemiei.
  • Avand zero calorii, indulcitorii din extractul fructelor calugarului sunt o optiune buna pentru persoanele care vor sa aiba grija de greutatea lor.
  • Spre deosebire de alti indulcitori artificiali, nu exista niciun fel de dovezi in prezent care sa arate ca fructele calugarului au efecte adverse negative.

Exista si alte argumente in favoarea indulcitorilor din extractul fructelor Luo Han Guo:

  • sunt disponibili in forma lichida, sub forma de granule si sub forma de pudra;
  • sunt indulcitori siguri pentru a fi folositi de copii, de femeile insarcinate si de mamicile care alapteaza;
  • potrivit unui studiu din 2009, fructele calugarului isi iau dulceata dintr-o anumita grupa de antioxidanti (mogroside); studiul a constatat ca fructele Luo Han Guo ai potentialul de a fi un indulcitor natural cu un indice glicemic scazut;

Potentiale beneficii pentru sanatate

Un anumit tip de mogroside (numite mogroside V) sunt componenta principala din indulcitorii din fructele calugarului. Acesti compusi insumeaza mai bine de 30% din produs si sunt responsabili de dulceata indulcitorilor. Unele studii au aratat ca mogrosidele au proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Proprietati anti-diabet

Pentru ca indulcitorul pe baza fructelor calugarului are zero calorii sau zero carbohidrati, acesta nu va creste cantitatea de glucoza prezenta in sange (glicemia). Prin urmare, el poate fi o optiune buna pentru cei cu diabet. Cu toate acestea, aminteste-ti ca desi indulcitorul acesta este adeseori amestecat cu alte produse sau alti indulcitori. Asa ca e bine sa citesti eticheta si sa discuti inainte cu medicul tau specialist.

Care sunt dezavantajele fructelor calugarului

  • Fructele calugarului sunt dificil de cultivat si foarte scumpe pentru a fi importate.
  • Indulcitorii pe baza de extract din fructele calugarului sunt mai greu de gasit in comparatie cu alti indulcitori.
  • Gustul fructelor calugarului nu este pe placul tuturor. Unele persoane spun ca exista un gust neplacut.
  • Unii indulcitori obtinuti din fructele calugarului contin alti indulcitori, cum ar fi dextroza. In functie de cum sunt procesate ingredientele, asta poate sa insemne ca produsul final nu este atat de natural pe cat am crede. De asemenea, acest lucru poate afecta profilul nutritional al indulcitorului.
  • Mogrosidele pot stimula secretia de insulina. Acest aspect nu este de folos pentru persoanele al caror pancreas lucreaza deja la capacitate mai mare pentru a produce insulina.
  • Indulcitorii din fructele calugarului nu exista pe piata de foarte mult timp. Efectele lor nu au fost atat de bine studiate pe oameni, comparativ cu ale altor indulcitori.

 

Completează pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi

în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0