Despre eritritol, indulcitorul vegetal fara calorii

Având în vedere multitudinea de produse bogate în zahăr, aliment despre care se știe că favorizează, printre altele, obezitatea, inflamația cronică, diabetul de tip 2, hipertensiunea, nu e de mirare că sunt mulți care vor să înlocuiască zahărul cu variante mai sănătoase, care nu pun în pericol sănătatea.

Unul dintre acești îndulcitori este eritritolul, care parte dintr-o clasă de compuși numiți alcooli poliatomici. Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din dulceața acestuia, însă numai 6% din caloriile sale. De exemplu, în comparație cu zahărul de masă, care are 4 calorii pe gram, xilitolul (un alt alcool zaharat) are 2,4 calorii pe gram, dar eritritolul are 0,24 calorii pe gram.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Eritritolul se obține atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb. Așadar, acesta intră în categoria îndulcitorilor vegetali. El poate fi consumat de către pacienții care suferă de diabet, de persoanele care au renunțat definitiv la zahăr sau de către cei care țin cure de slăbire.

Odată ce ajunge în organism, în proporție de 90%, eritritolul este absorbit în intestinul subțire și apoi este eliminat prin urină 1. Doar 10% din acest îndulcitor ajunge în colon, de aceea eritritolul nu are efecte laxative atât de puternice cum pot avea alți îndulcitori din aceeași categorie.

Ce este eritritolul

Eritritolul este un îndulcitor artificial comun, care se regăsește în mod natural, ce-i drept în cantități mici, în fructe și legume, precum ciuperci, struguri, piersici, pepene, alimente fermentate precum brânza, sosul de soia, vinul și berea. 

Atunci când este utilizat ca îndulcitor, nivelurile de eritritol depășesc cu mult nivelurile care se găsesc în mod natural în alimente. 

Avantaje eritritol

Nu afectează nivelul de zahăr din sânge 

Eritritolul are indice glicemic 0, ceea ce înseamnă că nu ridică nivelul de zahăr din sânge (glicemia), deci poate fi consumat fără probleme de către pacienții diabetici. Indicele glicemic atribuie un număr anumitor alimente în funcție de cât de repede va ajunge zahărul din alimente în sânge.  

Nu îngrașă 

Eritritolul nu îngrașă pentru că are o densitate calorică foarte mică – maximum 6% din cea a zahărului. Asta înseamnă că o linguriță de eritritol are atât de puține calorii, încât putem considera că nu are deloc.

Poate îmbunătăți circulația sangvină

Un studiu mai vechi, făcut de cercetătorii din Olanda a arătat că eritritolul poate avea un efect protector asupra vaselor de sânge, reducând daunele produse de un nivel mare al zahărului în organism.
Acționând precum un antioxidant, acest îndulcitor poate îmbunătăți circulația sangvină mai ales la pacienții care suferă de diabet de tip 2.

Nu afectează dantura și nu crește riscul apariției de carii 

Se știe că zahărul favorizează apariția cariilor și nu este deloc benefic pentru dinții tăi. Ei bine, eritritolul nu afectează în niciun fel dantura, întrucât nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală, așa cum este zahărul.

Ar putea reduce inflamația din intestinul subțire

Numeroase studii arată că eritritolul ar putea să scadă inflamația din intestinul subțire cauzată de o dietă bogată în grăsimi. Oamenii de știință spun că eritritolul scade expresia genelor care provoacă inflamație în intestinul subțire, reducând simptomele pacienților cu intoleranță la glucoză, obezitate, dar și nivelurile anormale de grăsime din sânge și acumularea de grăsime în ficat 1.

Posibile riscuri la care te expune consumul de eritritol

Eritritolul este considerat un îndulcitor natural sigur, care nu îți pune sănătatea în pericol.

În Uniunea Europeană, eritritolul este autorizat pentru utilizare ca îndulcitor în alimente precum dulceața, jeleul, guma de mestecat și tartinele sărate pentru sandvici, pe baza avizului științific din 2003 al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

În 2015, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a emis un aviz științific în care a concluzionat că eritritolul este, de asemenea, sigur de utilizat în băuturi nealcoolice până la un nivel maxim de 1,6%.

Poate favoriza probleme gastrointestinale

Totuși, există însă unele persoane care dezvoltă probleme de natură gastrointestinală în urma consumului unei cantități mari de eritritol. Diareea, crampele abdominale și flatulență pot fi puse, uneori, pe seama eritritolului – depinde însă de sensibilitatea gastrointestinală a fiecărei persoane; unii oameni au toleranță crescută, pe când alții au toleranță redusă.

Poate cauza greață și vărsături

De asemenea, consumul unei cantități de peste 50 de grame de eritritol poate cauza greață și vărsături.

Poate da reacții alergice

De-a lungul timpului au existat câteva cazuri de reacții alergice la eritritol, precum urticaria sau cazuri de anafilaxie la copiii care au consumat eritritol. Nu se cunoaște cu exactitate cauzele acestei alergii, dar dacă te confrunți cu o reacție alergică la acest îndulcitor, solicită imediat asistență medicală.

Ar putea provoca evenimente cardiovasculare

Potrivit unui studiu recent, oamenii de știință au ajuns la concluzia că eritritolul poate favoriza apariția atacului de cord și a accidentului vascular cerebral 2. În cadrul studiului, în care au fost implicate peste 1.000 de persoane, echipa de cercetători a încercat să identifice compușii în sânge ale căror niveluri erau legate de riscul cardiac viitor. Aceștia au monitorizat evenimentele cardiovasculare adverse majore pe parcursul a trei ani, inclusiv decesul și atacul de cord sau accidentul vascular cerebral care nu s-au soldat cu decesul pacienților.

În urma acestor monitorizări, oamenii de știință au descoperit că nivelurile crescute de eritritol și câțiva îndulcitori artificiali înrudiți au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Ca să confirme aceste rezultate, oamenii de știință au examinat încă 3.000 de persoane din Statele Unite ale Americii (SUA) și Europa. 

Potrivit specialiștilor, persoanele cu niveluri de eritritol în intervalul superior de 25% aveau un risc de două ori mai mare de a se confrunta cu probleme cardiovasculare, spre deosebire de persoanele aflate în cel mai mic interval de 25%. 

Însă munca oamenilor de științe nu s-a oprit aici, căci specialiștii au descoperit că creșterea nivelului de eritritol din sânge a accelerat, de asemenea, formarea cheagurilor de sânge și blocarea arterelor la șoareci.

În plus, specialiștii au descoperit că și dieta poate să afecteze nivelul eritritolului la oameni. În acest sens, cercetătorii au măsurat nivelurile de eritritol din sânge la opt voluntari sănătoși după ce au consumat o băutură îndulcită cu 30 g de eritritol (echivalent cu ceea ce s-ar găsi în 1-2 doze de băuturi răcoritoare cu conținut scăzut de calorii ).  

Nivelurile de eritritol din sânge au crescut de 1.000 de ori și au rămas substanțial crescute timp de câteva zile. Iar vreme de 48 de ore, nivelurile de eritritol au crescut mai mult decât suficient pentru a declanșa modificări ale funcției trombocitelor.

În urma acestor rezultate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că consumul de eritritol poate crește apariția cheagurilor de sânge, care, la rândul lor ar putea crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Având în vedere prevalența eritritolului în alimentele îndulcite artificial, sunt necesare multe alte studii pe această temă. 

Găsindu-se și sub formă granulată, eritritolul poate fi folosit și în rețete de deserturi și alte preparate dulci, întrucât își păstrează gustul.

Doza maximă recomandată de eritritol

Este recomandat să nu depășești doza maximă admisă de eritritol – adică 50 de grame. Mare atenție atunci când calculezi aportul de eritritol, întrucât acesta se regăsește în multe alimente pe care le poți consuma deja, așa cum am scris mai jos.

Eritritolul pe etichetele produselor alimentare

Acest îndulcitor se regăsește în multe alimente și băuturi pe care le cumpăram din comerț, regăsindu-l pe etichetă cu denumirea de E968. Totuși, sunt producători care folosesc de obicei termenul „alcool zaharat” în locul eritritolului. 

Alcoolii zaharați sunt utilizați în alimente cu conținut scăzut de calorii, printre care bomboanele, jeleurile, ciocolata, dulciurile și deserturile pentru persoanele diabetice, produsele pe a căror etichetă scrie “fără zahăr”, sucuri, dar și alimente care la prima vedere nu par dulci (de exemplu, iaurt sau alte produse lactate).

În plus, este important să știi că eritritolul nu este singurul alcool zaharat. Și următoarele substanțe fac parte din această categorie: sorbitol, manitol, lactitol, izomalt, xilitol și hidrolizate de amidon hidrogenat (HSH).

Un alt aspect important de menționat este că produsele care conțin înlocuitori cu alcool zaarat pot să conțină în continuare un număr mare de calorii, grăsimi și carbohidrați.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:  
1 Studiul „Erythritol: an in-depth discussion of its potential to be a beneficial dietary component”. Nutrients. 2023; Mazi TA, Stanhope KL.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824470/#
2 Studiul „Erythritol ameliorates small intestinal inflammation induced by high-fat diets and improves glucose tolerance”. Int J Mol Sci. 2021; Kawano R, Okamura T, Hashimoto Y, et al.
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/11/5558
European Food Safety Authority - Scientific Opinion on the safety of the proposed extension of use of erythritol (E 968) as a food additive
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4033
European Commission - Opinion of the Scientific Committee on Food
on Erythritol
https://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out175_en.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0