Este sensibilitatea la gluten non-celiaca reala?

Potrivit unui nou studiu, sensibilitatea la gluten pare sa fie o problema medicala reala si nu doar o nascocire a imaginatiei populare, provocata de noua moda a alimentelor fara gluten.

Unle persoane sufera modificari in organism dupa ce consuma gluten, diferite de cele specifice bolii celiace sau alergiei la grau, au raportat cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Nu stim ce declanseaza aceasta reactie, dar acest studiu este primul care arata ca exista modificari biologice clare in cazul acestor persoane” a precizat cercetatorul Armin Alaedini. Acesta este profesor asistent de medicina la Universitatea Columbia din New York. „Pe baza rezultatelor noastre, speram sa apara recunoasterea la scara larga a acestei afectiuni. Este vorba de o afectiune reala. Este posibil ca unele persoane sa nu sufere de boala celiaca sau alergie la grau, dar sa prezinte sensibilitate la gluten” a declarat Alaedini.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca par sa sufere de o bariera intestinala slabita, care conduce la o reactie imunitara dupa ce consuma alimente care contin gluten, in general, grau, secara sau orz.

Printre simptome se numara balonarea, durerea abdominala si diareea, dar si oboseala, durerile de cap, anxietatea, problemele de memorie si de gandire.

Acesti pacienti nu sufera de boala celiaca, o tulburare genetica in care celulele imunitare ataca invelisul intestinului subtire, ca urmare a expunerii la gluten. De asemenea, nu sufera de alergie la grau, care de obicei, determina reactii alergice, precum urticarii, usturimi la ochi sau dificultati de respiratie, dar care pe termen lung, nu afecteaza intestinul subtire. Pana acum, medicii nu stiau cum sa le ajute pe aceste persoane si ce tratament sa le recomande, a declarat Alaedini.

„In principiu, acest persoane au fost dat la o parte si intr-un fel au fost lasate sa se descurce singure” a mai spus Alaedini. „Unele dintre acestea au fost acuzate ca inventeaza aceasta afectiune.” Se estimeaza ca intre 0,5 si 6% din populatia generala sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, a spus Alaedini, avertizand ca lipsa metodelor de diagnosticare a impiedicat o estimare precisa si solida.

Analiza a 80 de pacienti cu sensibilitate la gluten non-celiaca a aratat ca acestia inregistreaza o reactie imunitara la gluten, mai putin focalizata si mai larg raspandita decat in cazul bolii celiace, a declarat Alaedini. Acesti pacienti au fost examinati impreuna cu alte 40 de persoane cu boala celiaca si 40 de persoane sanatoase, care au alcatuit grupul „de control”.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca nu au inregistrat nicio reactie autoimuna. Si nici celulele T, un anumit tip de leucocite, nu au atacat celulele vii din organism, asa cum se intampla in cazul persoanelor cu boala celiaca, a explicat Alaedini. Dar persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca au prezentat o activare imunitara sistemica si acuta care nu a aparut in randul persoanelor cu boala celiaca, insotita de semne de leziuni intestinale celulare.

Potrivit explicatiilor cercetatorilor, rezultatele sugereaza ca persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca sufera de reactii imunitare severe, deoarece microbii si particulele alimentare pot patrunde prin bariera intestinala slabita si ajunge in sange. „Aceasta bariera intestinala este deosebit de importanta pentru sanatate. Mentine bacteriile si moleculele alimentare in intestine, departe de restul organismului, astfel incat nu se declanseaza reactii imunitare care sa conduca la aparitia bolii respective” a spus Alaedini.

Aceasta patrundere nu apare in cazul bolii celiace, desi aceasta provoaca leziuni la nivelul intestinului. Cercetarile au fost publicate online pe 25 iulie in revista Gut.

Dr. Christina Tennyson este gastroenterolog la Spitalul Mount Sinai din New York. Despre noul studiu aceasta a declarat ca „este foarte interesant, pentru ca va contribui la mai multe cercetari privind pacientii cu sensibilitate la gluten non-celiaca.” „Acest studiu demonstreaza ca exista markeri obiectivi ai inflamatiei si leziuni celulare in randul indivizilor cu sensibilitate la gluten non-celiaca.  Aceste mecanisme par diferite in cazul bolii celiace” a adaugat Tennyson. Potrivit spuselor lui Alaedini, se va dezvolta o analiza de sange care va diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiaca, pe baza anticorpilor si biomarkerilor identificati in acest studiu.

In plus, medicii vor putea sa faca fizic deosebirea intre sensibilitatea la gluten non-celiaca si boala celiaca, in functie de ce parte a intestinului este afectata, a adaugat acesta. Markerii in cazul sensibilitatii la gluten non-celiace indica leziuni la nivelul partii mediane foarte lungi a intestinului subtire, in timp ce boala celiaca afecteaza in general, partea superioara a intestinului subtire. Astfel de teste ar fi bine primite de gastroenterologi, a precizat Tennyson.„Nu exista niciun biomarker pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiaca, ceea ce a facut dificila diagnosticarea cu precizie si monitorizarea pacientilor care prezinta sensibilitate la gluten non-celiaca” a precizat aceasta.

In studiile viitoare, Alaedini si echipa sa intentioneaza sa cerceteze ce declanseaza slabirea intestinala identificata si sa realizeze o analiza completa a reactiilor imunitare care apar in caz de sensibilitate la gluten non-celiaca.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0